ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Θέλουν να καταστρέψουν την Κύπρο με το μεταναστευτικό

 


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος λόγω μεταναστευτικού

Η Κύπρος μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος έστειλε χθες γραπτό διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα υποδοχής πρόσθετων άτυπων μεταναστών.

Σε δηλώσεις στη Σωτήρα ο κ. Νουρής είπε πως «την τελευταία εβδομάδα δεχόμαστε ένα κύμα αφίξεων σε καθημερινή βάση δια θαλάσσης από τις νότιες παράλιες ακτές της Συρίας και ιδιαίτερα από το λιμάνι της Ταρτούς. Η κατάσταση αυτή μαζί με την υπερπληρότητα που παρουσιάζουν τα Κέντρα Υποδοχής, με έχουν υποχρεώσει να αποστείλω χθες το απόγευμα, γραπτό διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία τους ενημερώνω ότι η Κύπρος μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσον αφορά το μεταναστευτικό και με χωρίς καμία άλλη δυνατότητα υποδοχής πρόσθετων μεταναστών».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα ζητούμε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεσο και ενεργό παρέμβαση της για να υπάρξει αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων από τα παράλια της Συρίας και ιδιαίτερα από το λιμάνι της Ταρτούς, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε».

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στους ελέγχους των άτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, ο Υπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στους ελέγχους. Από την 1η του Γεννάρη έχουμε επιδώσει στους προερχόμενους από τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες, σχεδόν 4 χιλιάδες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου». Σημείωσε πως «το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι απορριπτικές αιτήσεις ασύλου, πρέπει να συνοδεύονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες επιστροφών, επιστροφές οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν από μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος επειδή δεν υπάρχουν διακρατικές και διμερείς συμφωνίες με σειρά τρίτων χωρών».

Είναι για αυτό το λόγο, συνέχισε «που αυτό είναι ένα πάγιο, μόνιμο και επιτατικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το οποίο έχουμε τη στήριξη από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ότι δηλαδή αυτές οι συμφωνίες επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών, θα πρέπει να γίνουν κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον όρο ότι οι τρίτες χώρες θα πρέπει να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποδέχονται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τους υπηκόους τους. Είναι κάτι που συζητήσαμε και την προηγούμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, στην παρουσία μάλιστα για πρώτη φορά, Υπουργών από την αφρικανική ήπειρο και δει από την υποσαχάρια Αφρική, από την οποία έχουμε πάρα πολλές αφίξεις μεταναστών».  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε πως το πλοιάριο που έφτασε από το Λίβανο την περασμένη Κυριακή «επεστράφη στο Λίβανο γιατί έχουμε ακριβώς διμερή συμφωνία. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία και ιδιαίτερα αυτών των αφίξεων που φτάνουν στη χώρα μας από το περασμένο Σάββατο, καταγράφεται από την Λιμενική Αστυνομία, ότι είναι από τα νότια παράλια της Συρίας».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή «ήμουν και είμαι πολύ συγκεκριμένος και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα αλλά και για το τι συγκεκριμένα θέλουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν οι δυνατότητες και η χώρα μας οφείλει να υποστηριχθεί σαν ένα ευρωπαϊκό κράτος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις για περαιτέρω έλεγχο της γραμμής αντιπαράταξης για την άφιξη μεταναστών από τα κατεχόμενα, δεδομένου ότι σήμερα έφτασαν 14 άτομα στο Αυγόρου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «μέχρι στιγμής με τις Βρετανικές Βάσεις έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά την διέλευση. Θέλω να ελπίζω ότι ήταν τυχαίο το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο είναι στη διαδικασία διερεύνησης».

Ερωτηθείς για το διάστημα που παραμένουν οι άτυποι μετανάστες στις βάρκες με τις οποίες φτάνουν στις ακτές της Δημοκρατίας μέχρι να γίνει έλεγχος των στοιχείων τους, ο Νίκος Νουρής απάντησε πως «αυτή την ώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα υποδοχής άλλων. Επομένως αυτή την ώρα γνώμονας και μέλημά μας είναι να δούμε πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση».

Είπε ακόμα ότι «το προηγούμενο σκάφος που αφίχθηκε και στο οποίο επέβαιναν αρκετά παιδιά, οι μετανάστες παραλήφθηκαν, επειδή ακριβώς οι δυνατότητες εισόδου στο Πουρνάρα είναι μηδενικές και αναγκαστήκαμε να στήσουμε ένα πρόχειρο οικισμό, με σκηνές στη περιοχή του Πρωταρά. Αυτό δεν είναι βεβαίως το επιθυμητό για μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμα ότι «δεν είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης να κάνει την Κύπρο ένα απέραντο στρατόπεδο μεταναστών. Έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες, έχουμε όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά θέλουμε την ίδια ώρα να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι δυνατότητες μας δεν είναι ανεξάντλητες και έχουμε ήδη περάσει προ πολλού αυτές τις δυνατότητες υποδοχής».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νουρής επανέλαβε πως «από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν από την ενημέρωση ότι η Κύπρος είναι πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το μεταναστευτικό, με μηδενική δυνατότητα υποδοχής άλλων μεταναστών, έχουμε ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένο τρόπο για να ελεγχθούν τα νότια παράλια της Συρίας ούτως ώστε να μην υπάρχουν πρόσθετες αναχωρήσεις παράνομων μεταναστών από τη Συρία, με ιδιαίτερη αναφορά το λιμάνι της Ταρτούς από όπου εντοπίζουμε ότι είναι συνεχείς οι εκροές».

KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου