ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Πενταμερής 27-29: Μεγ. Τρίτη έως Μεγ. Πέμπτη της Σταύρωσης

 

του Λάζαρου Μαύρου

ΣΕ 16 ΜΕΡΕΣ από σήμερα, την Τρίτη, 27 Απριλίου 2021, προγραμματίστηκε να αρχίσει η λεγόμενη Άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη για το Κυπριακό, την οποία συγκάλεσε ο Γ. Γρ. του ΟΗΕ, Πορτογάλος Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες.

Τα Πέντε Μέρη της Πενταμερούς ορίζονται ως εξής:

Η (1) Βρετανία, (2) η Τουρκία και (3) η Ελλάς ως οι «Τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις» των Συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959, εκ των οποίων προέκυψε το «ζυριχικό» κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Δύο Κοινότητες της Κύπρου, (4) η Ελληνοκυπριακή και (5) η Τουρκοκυπριακή.

ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ μεν να είναι εφέτος η 27η Απριλίου 2021 για τους ελληνορθόδοξους χριστιανούς, η Μεγάλη Τρίτη της Εβδομάδας των Παθών. Αλλ’ ουδείς φαίνεται να τρέφει την παραμικρή αισιοδοξία ότι, στη Γενεύη, την εν λόγω Πενταμερή θ’ ακολουθήσει κάποια... Αναστάσεως Ημέρα για την Κύπρο, ώστε να απελευθερωθούν τα βόρεια ελληνικά εδάφη της, που είναι σκλαβωμένα από τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1974 στους Τούρκους Κατακτητές.

ΟΥΔΕΙΣ δύναται να ισχυριστεί ότι η Τουρκία έδειξε την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει την πάγια, από το 1956, επεκτατική πολιτική της στην Κύπρο και την στρατηγική «Επανάκτησης Κύπρου», την οποία υπηρετούν με επιμονή, αταλάντευτη συνέπεια και πεισματική μεθοδικότητα, όλες ανεξαιρέτως οι έκτοτε τουρκικές κυβερνήσεις από το 1956 έως το 2021 και από τον Αντνάν Μεντερές έως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, άπαντες παρακολουθούν πως η πολιτική της Τουρκίας διαρκώς εκτραχύνεται με επιπρόσθετη επεκτατικότητα έχοντας ήδη προσλάβει, με έμπρακτες τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες, τις διαστάσεις του διακηρυγμένου από την ίδια, Νεο-Οθωμανισμού της:

- Μόλις την παρελθούσα Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021, ο Ερντογάν διακήρυξε δημοσίως και μεγαλοφώνως τους στόχους της Τουρκίας:

«Από τη Συρία ώς τη Λιβύη και από την Ανατολική Μεσόγειο ώς το Αιγαίο, από την Κύπρο ώς το Καραμπάχ, σε κάθε περιοχή κρίσης και επί του πεδίου και επί του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων».

ΟΥΔΕΙΣ δύναται να ισχυριστεί, επίσης, ότι η Βρετανία έχει μεταβάλει, έστω και κατά τι, την πάγια επί δεκαετίες άκαμπτη νεο-αποικιοκρατική πολιτική της, φυλάττοντας,

(α) «ως κόρη οφθαλμού» για την δική της στρατηγική στην περιοχή, τις στρατιωτικές τις βάσεις στην Κύπρο και

(β) τα δικά της «αρχιμαγειρεία» για το Κυπριακό στον ΟΗΕ, άκρως επιβοηθητικά μονίμως για την Τουρκία, εξ ου και

(γ) βρετανικής επινόησης υπήρξε πάντοτε η διαδικασία της Πενταμερούς.

ΟΥΔΕΙΣ, επιπλέον, δύναται να ισχυριστεί ότι η Ελλάς και η Κύπρος σχεδίασαν μιαν άλλη, νέα, αποτελεσματική, εθνική στρατηγική ώστε να απεγκλωβιστούν από την πολυχρονίως αδιέξοδο πολιτική τους και να κατορθώσουν να μεταβάλουν προς το καλύτερο για τα δύο κράτη του Ελληνισμού, την πολιτική της Τουρκίας και της Βρετανίας που θα ξανασυναντήσουν την Μεγάλη Τρίτη στην Πενταμερή της Γενεύης.

ΠΟΙΕΣ είναι οι Τουρκο-Βρετανικές συγκλίσεις στο Κυπριακό και οι απαιτήσεις τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην τωρινή Γενεύη, είναι επίσης γνωστότατο:

Οι συνταγές και η μόλα του Σχεδίου Ανάν για την μετατροπή της Κύπρου σε τουρκο-βρετανικό προτεκτοράτο. Πράγμα που είχε απορρίψει με το 76% της παλλαϊκής θέλησής του ο Ελληνισμός στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, απέναντι στην αχαλίνωτη Ερντογανοκρατία, η εν Κύπρω προεκλογική κομματοφρενής δημαγωγία, ουδόλως σωφρονίζεται.

Φτάνει μέχρι του σημείου να διαλαλεί ότι κατέχει και το... φάρμακο με το οποίο «θα υποχρεώσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αξιώσεις της».

ΤΟ ΕΙΠΕ και το διαλάλησε την παρελθούσα Τετάρτη, 7η Απριλίου 2021, ο Γ.Γρ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, και το προέβαλε την επαύριον ως πρώτο θέμα στην πρώτη της σελίδα η κομματική του εφημερίδα:

ΧΑΡΑΥΓΗ, 8 Απριλίου 2021:

“Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για θετική έκβαση στη Γενεύη”.

- Πώς, άραγε, εμείς θα "δημιουργήσουμε", ποιες άραγε "προϋποθέσεις" και για τί είδους άραγε "θετική έκβαση στη Γενεύη" είναι το ερώτημα που προκύπτει από τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας του κόμματος.

Ο Γ. Γρ. της Κ.Ε. του Α.Κ.Ε.Λ., Άντρος Κυπριανού, αφού δήλωσε πως:

(α) Η ΤΟΥΡΚΙΑ κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της επιμένοντας σε απαράδεκτες αξιώσεις και:

(β) ΟΠΩΣ είναι διαμορφωμένα αυτήν τη στιγμή τα πράγματα, φαίνεται ότι πάμε για αποτυχία (σ.σ. εννοεί την Πενταμερή της 27-29 Απριλίου 2021 στη Γενεύη),

(γ) ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ότι "έχει τεράστια σημασία όπως οι χειρισμοί της δικής μας πλευράς (σ.σ. εννοεί τον Πρόεδρο Νίκο Ανασταστάδη) ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ την Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτές της αξιώσεις".

ΠΟΙΟΥΣ, ακριβώς, τόσο νικηφόρους "χ ε ι ρ ι σ μ ο ύ ς", προτείνει στον Αναστασιάδη ο Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ, οι οποίοι (κατά τη γνώμη της ηγεσίας του κόμματος) θα επιτύχουν ώστε ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ, δεν είπε ο Άντρος Κυπριανού.

Ούτε και τους έγραψε το πρωτοσέλιδο κύριο δημοσίευμα της εφημερίδας, επισήμου οργάνου της ηγεσίας του Α.Κ.Ε.Λ.

ΓΝΩΣΤΗ είναι μόνο η «συνταγή» ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΦΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, την οποία προ μηνών ο ίδιος επικεφαλής της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει επί του θέματος και τα είχε επίσης δημοσιεύσει σε κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η κομματική του εφημερίδα:

«Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι η τουρκική προκλητικότητα θα αναχαιτιστεί μόνο εάν και εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία, μέσα από έμπρακτες ενέργειες, ότι με την επίλυση των προβλημάτων στην γειτονιά μας, με την ύπαρξη σχέσεων ειρηνικών με τις γειτονικές χώρες θα καταφέρει η Τουρκία να γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Α. Κυπριανού υπογράμμισε ότι χρειάζεται να πείσουμε την Τουρκία ότι με σωστή λύση του Κυπριακού θα έχει και η ίδια να αποκομίσει οφέλη. Οφέλη τα οποία θα προκύψουν από τη συμμετοχή της στις ευρύτερες συζητήσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου».... («ΧΑΡΑΥΓΗ», 17.6.2020).

Σ Υ Ν Ε Π Ω Σ: Το μόνο σίγουρο, επί του παρόντος, είναι ότι, η Πενταμερής, που αρχίζει τη Μεγάλη Τρίτη, 27 τρέχοντος, προγραμματίστηκε να καταλήξει στη Μεγάλη Πέμπτη του Γολγοθά και της Σταύρωσης, 29 Απριλίου 2021...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου