ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Στο "Δρόμο της Αριστεράς" που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Μαρτίου

 Το φύλλο του Δρόμου  κυκλοφορεί λίγες μέρες πριν κλείσουν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Διακόσια χρόνια από μια επανάσταση τεράστιας σημασίας που έσπασε τα δεσμά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους. Μια επανάσταση με όλη τη σημασία της λέξης, απρόβλεπτη και συγκλονιστική, σαρωτική αλλά και ημιτελής, με τη σφραγίδα των ανθρώπων της εποχής της.

Επιλέξαμε στο πρωτοσέλιδο τον πίνακα του Ιταλού φιλέλληνα Ludovico Lipparini με θέμα «Έλληνας Αγωνιστής». Σκεφτήκαμε να μην βάλουμε κανένα τίτλο. Οποιεσδήποτε λέξεις και να διαλέγαμε, μάλλον δεν θα πρόσθεταν τίποτα στο μήνυμα που εκπέμπουν το επιβλητικό βλέμμα και τα σταυρωμένα χέρια του εικονιζόμενου…

Το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε όσους βάλθηκαν, ειδικά αυτές τις μέρες, να γελοιοποιήσουν με κάθε τρόπο την Επανάσταση, καταφέρνοντας βέβαια μόνο την αυτογελοιοποίησή τους. Απευθύνεται όμως και σε όλους μας ζητώντας, αν όχι κάτι άλλο, μια σκέψη για το τι κάνουμε και πώς συνεχίζουμε, πώς αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν αλλά και το μέλλον.
Ο Ludovico Lipparini (1800-1856) γεννήθηκε στη Μπολόνια, όπου και σπούδασε ζωγραφική. Νέος εγκαταστάθηκε στη Βενετία και από το 1831 δίδασκε ζωγραφική στην τοπική Ακαδημία. Επηρεασμένος από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, ζωγράφισε σειρά από σχετικούς πίνακες όπως ο προαναφερόμενος, «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» και άλλοι.

Γράφουν, μεταξύ άλλων, οι: Γιώργος Παπαϊωάννου, Νίκος Ταυρής, Ρούντι Ρινάλντι, Απόστολος Αποστολόπουλος, Στάθης Σταυρόπουλος, Κώστας Δημητριάδης, Σπύρος Παναγιώτου, Δημήτρης Γκάζης, Γιώργος Κυριακού, Παύλος Δερμενάκης, Κώστας Μελάς, Ερρίκος Φινάλης, Νίκος Σταθόπουλος, Νίκος Λάιος, Τάσος Βαρούνης, Μαρία Χατζησταυράκη, Βάννα Σφακιανάκη, Γιάννης Σχίζας, Παναγιώτης Κουτσουλέλος, Λόλα Σκαλτσά, Κώστας Στοφόρος, Γιώργος Λεονταρίτης, Δημήτρης Μπελαντής, Στέλιος Ελληνιάδης, Δημήτρης Χάμψας. Ανθολογεί ο Λουκάς Αξελός. Συνέντευξη με τη συγγραφέα Τέση Παπαθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου