ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Τελείωσαν την Ελλάδα. Εξέγερση για δημοκρατική ανατροπή

 


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε μεγάλη, ενδιαφέρουσα και εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα (23/11).
Ξεχωριστή σημασία έχει ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για επικείμενη ίδρυση νέου ριζοσπαστικού κόμματος, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει το μεγάλο κενό, όπως είπε, στην πολιτική ζωή για μια δημοκρατική αναπτυξιακή, κοινωνική, πατριωτική ανατροπή στη ζωή της χώρας, πριν περιπέσει σε τελειωτικό οικονομικό κοινωνικό και εθνικό «αφανισμό».

 

1. Σας είδαμε στην κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο όπου στην δήλωση σας είπατε ότι «αυτά που έρχονται είναι νέες εξεγέρσεις για να ολοκληρωθούν τα οράματα του Πολυτεχνείου που είναι ανεκπλήρωτα». Τι χαρακτηριστικά και ανθρωπογεωγραφία βλέπετε σε αυτές τις νέες εξεγέρσεις; Μήπως είναι ευσεβής πόθος;;

Η Ελλάδα χάνεται και τελειώνει. Ακριβέστερα έχει τελειώσει. Έχει τελειώσει οικονομικάκοινωνικά και εθνικά. Μόνο μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή μπορεί να ανακόψει τη δεδομένη φορά των πραγμάτων. Λυπάμαι που ως κοινωνία, μοιάζουμε με τον Τιτανικό, παρότι δε χορεύουμε στα σαλόνια του, πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο και βυθιστεί.

Ουδέποτε στα παγκόσμια χρονικά υπήρξε χώρα, όπως η σημερινή Ελλάδα, να έχει δημόσιο χρέος 210% του ΑΕΠ σε νόμισμα που δεν το κόβει και δεν το διαχειρίζεται η ίδια αλλά τρίτοι.

Όπως ουδέποτε υπήρξε χώρα να έχει χάσει τα τελευταία χρόνια μέχρι  σήμερα, περίπου το 50% του εθνικού προϊόντος, ενώ τα ελλείμματα της στο προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών να έχουν εκτοξευθεί στα ίδια επίπεδα που μας οδήγησαν στα μνημόνια, και επι προσθέτως  έχει αναλάβει ως υποχρέωση στους «θεσμούς» κάτι το ακατόρθωτο: Να υλοποιεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% μέχρι το 2060!

Οι εξεγέρσεις σε μια χώρα γίνονται όταν ο πληβειακός κόσμος που ζει στο περιθώριο και με επιδόματα-πείνας συνεχώς πληθαίνει. Όταν η διέξοδος της μετανάστευσης σε άλλες χώρες έχει στομώσει. Όταν, η μικρομεσαία τάξη βλέπει τον εαυτό της να καταρρέει χωρίς μέλλον.

Και οι τρεις αυτές παράμετροι συνυπάρχουν στη χώρα μας, παρά την κοινωνική «αφασία» που προς στιγμήν βλέπουμε γύρω μας.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει κοινωνική εξέγερση στη χώρα αλλά ποσό γρήγορα θα συμβεί, τι περιεχόμενο και τι προσανατολισμό θα έχει και αν θα μπορέσει να ανοίξει θετικό δρόμο που θα φέρει αποτέλεσμα.

2. Θα έχει ρόλο η Αριστερά σε όλο αυτό; Είδαμε κοινό κείμενο τριών κομμάτων με αφορμή την απαγόρευση των συναθροίσεων, μεταξύ των υπογραφών και στελεχών της ΛΑΕ, όπου ήσασταν επικεφαλής μέχρι πρόσφατα….

Οι κοινωνικές εξεγέρσεις που έρχονται, ίσως και οι ανατροπές που πρόκειται να επιφέρουν δεν πρόκειται μάλλον να έχουν ένα σαφές παραδοσιακό  πολιτικό χρώμα ούτε να χειραγωγούνται από ένα κόμμα ή μια παράταξη.

Τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία υπήρξαν ένα μεγάλο κίνημα με πρωτοφανείς διώξεις, πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και όμως αυτό το κίνημα δεν το εξέφρασε ούτε η γαλλική αριστερά ούτε βέβαια η γαλλική ακροδεξιά.

Για να έχει ρόλο η αριστερά στις εξεγέρσεις και στις ανατροπές που έρχονται θα πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων και η ίδια, πράγμα που είναι ζητούμενο στην εποχή μας και στην αριστερά δε συμπεριλαμβάνω φυσικά το μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την κοινή δήλωση των τριών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ25 ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο, την χαρακτήρισα ως μια λαθεμένη κίνηση από την πλευρά του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ήταν λάθος του ΚΚΕ να γίνει ένα είδος «πλυντηρίου» και να προσφέρει «εύσημα» δημοκρατικής αντίστασης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλίμονο αν η Αριστερά δώσει ξανά τη σκυτάλη ενός «δημοκρατικού μετώπου» σε κόμματα του συστήματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που πίσω από την δημοκρατική «μεταμοντέρνα» φρασεολογία τους υποκρύπτουν ένα βαθύ συστημικό ολοκληρωτισμό.

3. Αλήθεια, τώρα πολιτικά πού κινείστε, όντως συμμετέχετε σε διεργασίες για νέο φορέα; Με ποια χαρακτηριστικά;

Στη χώρα σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό κενό. Ο κόσμος κρατάει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τα υπάρχοντα σχήματα, που χάνουν στα μάτια του την αξιοπιστία τους.

Σήμερα γίνεται όλο και πιο απαραίτητος ένας νέος πολιτικός φορέας, ένα νέο στην ουσία πολιτικό κίνημα, που θα θέσει στο επίκεντρο μιας μεγάλης συστράτευσης και ενός μεγάλου αγώνα αυτό που είναι το κλειδί για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση, να επιβιώσει, να σταθεί όρθια και να έχει μέλλον η ίδια και ο ελληνικός λαός. Και το κλειδί είναι σήμερα για τη χώρα μας να πάψει να είναι υπό κηδεμονία και μια χώρα μισοαποικία και προτεκτοράτο και να αποκτήσει, ενόψει και των 200 χρόνων από την επανάσταση του ΄21, την εθνική της ανεξαρτησία. Η απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας είναι θεμελιώδεις προϋπόθεση για να καταστεί η χώρα μας γνήσια δημοκρατία και να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και ένα σχέδιο για την ανασύσταση του ελληνικού κράτους που έχει παραλύσει και για την παραγωγική οικονομική ανασυγκρότηση της, με γνήσια δημοκρατία, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις.

Όλα αυτά χρήζουν προγραμματικής εξειδίκευσης, ενώ έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η πατρίδα μας δεν έχει κανένα μέλλον εντός της «φυλακής» του ευρώ, χωρίς εθνική νομισματική πολιτική και βέβαια χωρίς τη δυνατότητα νέων ευρύτερων διεθνών οικονομικών σχέσεων πέρα από τις στενές νεοφιλελεύθερες γερμανικές οριοθετήσεις και εξαρτήσεις της ΕΕ.

Πράγματι εργάζομαι αυτό το διάστημα με πολλές δεκάδες στελέχη από όλη την Ελλάδα για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα στη βάση των παραπάνω κατευθύνσεων και απευθύνομαι για μια μεγάλη συστράτευση σε όλους τους πολίτες, πέρα από προηγούμενες εντάξεις και τοποθετήσεις, που ενδιαφέρονται για μια ανεξάρτητη βαθιά δημοκρατική παραγωγική και δίκαιη Ελλάδα που θα ακολουθεί ένα δρόμο διεξόδου και αναγέννησης.

4. Η κρίση του κορονοϊού, μεταβάλλει τα δεδομένα και για την Αριστερά; Θεωρείτε πως η παλιά διαίρεση Αριστεράς-Δεξιάς υπάρχει;

Η μεγάλη κρίση του κορονοϊού την οποία βιώνουμε δε μεταβάλει τα δεδομένα μόνο για την Αριστερά αλλά τα δεδομένα για όλον τον πλανήτη και τις παγκόσμιες οικονομικοκοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Η κρίση του κορονοϊού επιδεινώνει στο έπακρον την βαθιά κρίση του νεοφιλελευθερισμού, τη κρίση της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» και του ψευδεπίγραφου «ευρωπαϊσμού».

Η διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς πάντα θα υπάρχει. Σήμερα όμως η Δεξιά με τις διάφορες παραλλαγές της και τα υποκατάστατα της ηγεμονεύει, γιατί έχουν αποτύχει τα κόμματα και οι παρατάξεις της Αριστεράς τα οποία επαγγέλθηκαν την αλλαγή της κοινωνίας και την ανατροπή του συστήματος.

Για να αποκτήσει εκ νέου αξία, δυναμική και συγκρουσιακό περιεχόμενο η διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς, πρέπει η Αριστερά να αλλάξει εκ θεμελίων και να πείσει όχι μόνο με διακηρύξεις αλλά κυρίως με πράξεις ότι μπορεί να οικοδομήσει ένα καινούργιο βιώσιμο ιστορικό οικονομικοκοινωνικό πρότυπο που να συνδυάζει μια πρωτοπόρα και καινοτόμα ανάπτυξη και μια πρωτοπόρα παραγωγικότητα στην οικονομία, με μια βαθιά δημοκρατία και με γνήσια κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον. Τα μοντέλα «εξίσωσης στη φτώχεια» και «αυταρχικής γραφειοκρατίας» που εξέφρασαν αρκετά «σοσιαλιστικά» εγχειρήματα στο παρελθόν, είναι ανεπίστρεπτα καταδικασμένα, και  καταδίκασαν την Αριστερά σε σταδιακή συρρίκνωση.

5. Μπορεί ο κορονοϊός να είναι αφορμή για περαιτέρω αλλαγή στο κράτος, την κοινωνία ή θα είναι μια παροδική κρίση και η Ευρωπαϊκή Συνοχή θα διασφαλίσει μια νέα επιστροφή στην κανονικότητα;

Η κρίση του κορονοϊού δεν είναι μόνο αφορμή αλλά κλονίζει όλες τις σαθρές δομές πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σημερινές καπιταλιστικές κοινωνίες. Η κρίση του κορονοϊού αναδεικνύει τη βαθιά χρεωκοπία του νεοφιλελευθερισμού αλλά και της ΕΕ και της παγκοσμιοποίησης.

Οι νεοφιλελεύθεροι μας είχαν φάει τα αυτιά για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας και τώρα ζούμε την πλήρη αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει στο παραμικρό για την περίθαλψη των νοσούντων.

Η ΕΕ επίσης δεν έχει συνεισφέρει μέχρι τώρα σχεδόν τίποτα στα οικονομικά των κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού.

Η παγκοσμιοποίηση επίσης για την οποία μιλάμε, δεν έχει καμιά σχέση με την παγκόσμια συνεργασία, πράγμα που το πληρώνει τώρα ακριβά η ανθρωπότητα και με τους άγριους ανταγωνισμούς που έχουν ξεσπάσει για το εμβόλιο κατά κορονοϊού.

Ό,τι θετικό γίνεται σήμερα υπέρ των λαών για την καταπολέμηση του κορονοϊού, προωθείται από τα κράτη και το έθνος κράτος και όχι από τις υπερεθνικές καρικατούρες τύπου ΕΕ και τα εκτρώματα τύπου παγκοσμιοποίησης.

Μια γνήσια και επωφελής ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία μπορεί να προκύψει μόνο από τη στενή συνεργασία ελεύθερων, κυρίαρχων και ανεξάρτητων χωρών, που δεν θα είναι κηδεμονευόμενες  ούτε υπάκουα μέλη ανταγωνιζόμενων αυτοκρατοριών.

6. Ο Πρωθυπουργός μίλησε προσφάτως για τους ψεκασμένους και τους αρνητές του κορονοϊού. Είδαμε στην Ελβετία καθηγητής να εισηγείται μέχρι και την μη ιατρική τους περίθαλψη σε περίπτωση που νοσήσουν..  Τι λέτε;

Ψεκασμένοι και αρνητές του κορονοϊού ασφαλώς υπάρχουν και λαϊκίζουν και δημαγωγούν.

Υπάρχουν, όμως και μάλιστα κυριαρχούν απόλυτα  και όλοι αυτοί, κυβερνήσεις, ηγεμονικά κράτη και πολυεθνικοί κολοσσοί,  που αξιοποιούν την πανδημία του κορονοϊού  διεθνώς και στη χώρα μας για να σαρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις, να διαλύουν τους μικρομεσαίους ιστούς στις οικονομίες και στις κοινωνίες, να διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, να εξαπλώνουν τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση και να προωθούν εκστρατείες που θέλουν να επιβάλλουν νέους ολοκληρωτισμούς στις κοινωνίες και στον κόσμο.

Και αυτοί οι δεύτεροι είναι οι κυρίως, θα έλεγα, κίνδυνοι στην εποχή μας. Γιατί επιδιώκουν να περάσει η παγκόσμια εξουσία και η εξουσία στις επιμέρους χώρες ολοκληρωτικά στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών πολυεθνικών τεχνολογικών και χρηματιστικών κολοσσών που θα ελέγχουν και θα κατευθύνουν τις κοινωνίες

7.Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο τόξο της Αριστεράς για εσάς ή βρίσκεται σε μετασχηματισμό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που συνομολόγησε το τρίτο μνημόνιο, ενταφιάζοντας το μεγάλο και περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, μεταλλάχθηκε πλήρως και ανεπίστρεπτα σε ένα απροσδιόριστο και ρευστό μόρφωμα, άθυρμα στα χέρια των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον.

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά και έχει επιφέρει μια τέτοια ζημιά και δυσφήμηση σε βάρος της, τις οποίες δε θα μπορούσε να τις προκαλέσει κανένας αντίπαλος της. Παντού, δυστυχώς,  στην Ευρώπη και στον κόσμο, αν θέλουν να πλήξουν την Αριστερά. επικαλούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, τις κωλοτούμπες και τις νεοφιλελεύθερες υποτελείς επιλογές του.

 8.Παρακολουθείτε τα εθνικά θέματα. Ποια η στρατηγική της Τουρκίας για εσάς; Κοινώς, πού το πάει;

Η Τουρκία του Ερντογάν ίσως  είναι η μόνη χώρα που διαθέτει στρατηγική για ένα δικό της ευρύτερο ρόλο και στρατηγική «αναμόρφωσης» της ευρύτερης περιοχής μας. Το τραγικό είναι ότι η στρατηγική αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, διότι θέλει να επιβάλλει μια νέα οθωμανική και ισλαμική τάξη πραγμάτων σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των λαών στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Η Τουρκία του Ερντογάν βαδίζει ολοταχώς για να καλύψει με ηγεμονικό τρόπο και δια της στρατιωτικής ισχύος, το στρατηγικό κενό το οποίο έχουν αφήσει στον χώρο που μας περιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η γερμανική ΕΕ. Και αυτό το κενό των Δυτικών κέντρων στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στο στρατιωτικό τομέα, συνεχώς θα διευρύνεται, παρά τις περί αντιθέτου αυταπάτες του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, αφήνοντας όλο και περισσότερο χώρο και έδαφος για να κινείται όλο και πιο προκλητικά ο τουρκικός επεκτατισμός, έτοιμος να κατασπαράξει τα άτολμα, εξαρτημένα και απροετοίμαστα θύματα του, όπως η Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις της, που είναι η άλωση του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου, η μετατροπή της Κύπρου σε οθωμανική «σατραπεία» και η δορυφοροποίηση της Ελλάδας.

Να μην έχουμε καμιά αμφιβολία πώς η Τουρκία ότι δεν μπορέσει να επιτύχει σε βάρος τής χώρας μας με την πολιτική του μπούλινγκ, θα το επιδιώξει με πόλεμο, στην ώρα που η ίδια θα κρίνει ως κατάλληλη, μιας και έχει αποδείξει ότι ξέρει να περιμένει και να επιλέγει τη στιγμή.

Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει στρατηγική για την αποτροπή της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. Αντίθετα, περιορίζεται στο κατευνασμό της Τουρκίας τον οποίον σταθερά συνοδεύει με μια τακτική διαρκών υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, οι οποίες έχουν ήδη ρευστοποιήσει τον Αιγαιακό χώρο και τον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην πράξη έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο με το περίφημο δόγμα ότι κείται μακριά.

Η χειρότερη όμως αυταπάτη του ελληνικού κατεστημένου έγκειται στο γεγονός ότι έχει εναποθέσει, ως «αθλιέστατο προτεκτοράτο»,  τις ελπίδες του για «προστασία» στα κέντρα των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την τέλεια επιλογή παράδοσης και εξανδραποδισμού της χώρας, η οποία αγγίζει τα όρια της εθνικής «αυτοκτονίας». Ποτέ Βερολίνο και Ουάσιγκτον ούτε και σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, δεν πρόκειται να στραφούν εμπράκτως, πέρα από παχιά λόγια, ενάντια στην Τουρκία, η οποία αποτελεί δύναμη μερικής, έστω, ανάσχεσης της Ρωσίας στην περιοχή.

9.Μπορούμε να ελπίζουμε σε στήριξη συμμάχων; Έχετε κατηγορηθεί ως φουλ φιλορώσος…

Δεν έχω απλώς κατηγορηθεί αλλά κυριολεκτικά έχω κατασυκοφαντηθεί ως «πράκτορας» , τάχα, της Ρωσίας, λες και ζούμε στην πιο άγρια μετεμφυλιακή περίοδο, όπου όσοι δυσανασχετούσαν και αμφισβητούσαν την καθεστηκυία τάξη, βαφτίζονταν με τη μεγαλύτερη ευκολία ως όργανα της Μόσχας.

Δυστυχώς, κάποιοι καθηλωμένοι στο παρελθόν ή διαπνεόμενοι από ένα νεοψυχροπολεμικό κλίμα, δεν θέλουν και δεν μπορούν να αντιληφθούν τις νέες πραγματικότητες και κυρίως το εθνικό συμφέρον και την επιβίωση της χώρας μας.

Η Ρωσία σε αυτή την περίοδο, πίσω από την επίπλαστη λυκοσυμμαχία που φαίνεται ότι έχει με την Τουρκία, είναι η μόνη δύναμη η οποία έχει άκρως και ασυμφιλίωτες ανταγωνιστικές επιδιώξεις με την Τουρκία και ταυτόχρονα είναι η μόνη δύναμη που η Τουρκία φοβάται, κυριολεκτικά την τρέμει, διότι ξέρει ότι διαθέτει πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη και είναι διατεθειμένη, όταν χρειάζεται για τα συμφέροντα της, να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.

Επομένως, για την Ελλάδα είναι θέμα «ζωής και θανάτου» όχι μόνο να μην έχει απέναντι της την Ρωσία και πολύ περισσότερο να μην την εξωθεί στο πλάι της Τουρκίας αλλά αντίθετα να επιδιώξει όπως έπραξα ως υπουργός Ενέργειας, ένα μεγάλο άνοιγμα για την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, κάτι που ένθερμα επιζητά η Ρωσία και έμπρακτα έχει αποδείξει με σημαντικά δείγματα γραφής, όπως την υποστήριξη στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο έως τα 12 ν.μ. πράγμα που αν το πράξουμε ως χώρα θα τελειώσουμε και με τις μεγαλεπήβολες ιδέες της Τουρκίας περί «γαλάζιας πατρίδας».

10.Πού βρίσκεστε με την περιπέτεια σας και τις δικαστικές διώξεις για την συμμετοχή σας στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών;

Έχω χάσει, πλέον, τον αριθμό των άδικων δικαστικών διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος μου για τις προσπάθειες που έκανα, μαζί με άλλους συναγωνιστές μου. να προασπίσω από τους πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες φτωχών νοικοκυριών. Τις προηγούμενες μέρες, έλαβα, εν μέσω καραντίνας, κλήση για μια νέα δίκη στις 21/01/2021 ενώ άλλη δίκη σε βάρος μου έχει προγραμματιστεί εξ αναβολής, όχι με δικό μου αίτημα, για τις 2/2/2021.

Μπορεί την Ελλάδα να έκλεψαν, να λεηλάτησαν, να ξεπούλησαν  κυβερνήσεις και πολιτικοί όλα τα προηγούμενα μνημονιακά  χρόνια και να συνεχίζουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αλλά ο μόνος πολιτικός που κάθεται στο εδώλιο είμαι εγώ, γιατί προσπάθησα να διασώσω σπίτια φτωχών νοικοκυριών που πάσχιζαν να μην μείνουν τα παιδιά τους στο δρόμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου