ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Ελλάδα-Κύπρος μπλόκαραν τη συνάντηση Τουρκίας -ΕΕ


Ελλάδα και Κύπρος με συντονισμένες ενέργειες μπλόκαραν την πραγματοποίηση προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας η οποία θα συζητούσε το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, τα υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας κινήθηκαν συντονισμένα επιτυγχάνοντας αναβολή της σημερινής συνάντησης.

Σήμερα και αύριο είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Ωστόσο η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε ότι η συνάντηση αναβάλλεται και θα καθοριστεί νέα ημερομηνία υπό το πρίσμα και των αποφάσεων που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με επιστολή από πλευράς Κομισιόν η τουρκική πλευρά καλείται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μια θετική ατζέντα προκειμένου να υπάρξει εκ νέου ενεργοποίηση των διμερών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στην επιστολή προς την τουρκική πλευρά σημειώνονται οι απαιτήσεις που είχαν τεθεί από πλευράς ηγετών της ΕΕ και οι οποίες είναι:

1. Ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας για να υπάρξει εκ νέου ενεργοποίηση των διμερών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας,

2. Να υπάρξουν εποικοδομητικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών σε σχέση με την Ελλάδα και Κύπρο.

Η Κομισιόν εισηγείται όπως προγραμματιστεί εκ νέου η συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για την Τελωνειακή Ένωση μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Αυτό, σημειώνεται στην επιστολή, θα δώσει την ευκαιρία για ένα βαθύτερο διάλογο για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα του εμπορίου. Τέλος η Τουρκία ενημερώνεται ότι θα επανέλθει επί του θέματος μετά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Πηγές: Φιλελεύθερος, Sigmalive, Βήμα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου