ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Η Αμμόχωστος είναι η ευκαιρία για τη διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.

 

του Σάββα Ιακωβίδη

Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν σε συνομιλίες με έναν αδίστακτο Τουρκο-Χίτλερ πειρατή, που εισέπραξε από τους «27» ξεκάθαρο μήνυμα ατιμωρησίας και ανταμοιβής. Αντίθετα, οι ίδιες εκπέμπουν σήμα τουρκοφοβίας, κατευνασμού ξανά και εξημέρωσης ενός τουρκικού θηρίου, που καθημερινά εξαγγέλλει και νέα ελληνικά θύματα…

Οι πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα και στη Λευκωσία δεν διδάσκονται! Δεν μαθαίνουν! Αρνούνται να ακούσουν όσα καθημερινά ο Τουρκο-Χίτλερ Ερντογάν βροντοφωνάζει, τα εννοεί και τα υλοποιεί σε βάρος του Ελληνισμού. Η έναρξη εποικισμού και αναπτυξιακής αξιοποίησης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι η πιο βροντερή και η πιο σιχαμερή απάντηση του Τούρκου πειρατή στις υποδείξεις μιας εξευτελισμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις γελοιώδεις εκκλήσεις για διάλογο ενός ψοφοδεούς και τουρκοφοβικού Ελληνισμού.

Στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2/10/2020) προτρέπεται η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να τερματίσει τις παραβατικές πρακτικές της εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου και να ακολουθήσει την οδό της διπλωματίας. Ποια ήταν η εκκωφαντική απάντηση του σουλτάνου; Ενεπλάκη και στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και την περ. Πέμπτη άνοιξε τμήμα της περίκλειστης πόλης του Ευαγόρα ως προοίμιο εποικισμού της. Ταυτόχρονα, ο τουρκικός στόλος ελέγχει την κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία εισέβαλε στις 4/5/2019, και πολιορκεί την Κύπρο.

Οι Τούρκοι από το 2011, κυρίως, είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Ποδοπάτησαν και ασέβησαν σε ψηφίσματα για την πόλη του Ευαγόρα (550 και 789) καθώς και σε σχετική πρόνοια στο κοινό ανακοινωθέν Κυπριανού-Ντενκτάς (19/5/1979), όπου στην παρ. 5 αναφερόταν:

«Προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συµφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωµένων Εθνών ταυτόχρονα µε την έναρξη της µελέτης από τους συνοµιλητές των συνταγµατικών και εδαφικών πτυχών µιας συνολικής διευθέτησης. Μόλις επιτευχθεί συµφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρµοστεί, χωρίς να αναµένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήµατος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατ’ επανάληψιν απαξίωσε και αποδυνάμωσε τα περί Αμμοχώστου ψηφίσματα και, αντί να απαιτεί την εφαρμογή τους, υποβίβασε την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην πόλη τους, σε Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης! Στις 15/9/2019, ο εκλεκτός συνάδελφος, πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης, σε εκτενές ρεπορτάζ του στη «Σημερινή», είχε αποκαλύψει πλήρεις λεπτομέρειες των σχεδιασμών της Τουρκίας για τον εποικισμό και την οικονομική, επιχειρηματική και τουριστική ανάπτυξη της Αμμοχώστου.

Όλα καταγράφονται σε μία μελέτη εξ 168 σελίδων. Επίσης, στις 15 Φεβρουαρίου 2020, στην περίκλειστη περιοχή, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε συνέδριο. Σε αυτό εξετάσθηκαν νομικοί και πολιτικοί τρόποι υλοποίησης του σχεδίου εποικισμού. Προηγήθηκαν χωριστές επισκέψεις από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης.

Η Κυβέρνηση ήταν, συνεπώς, ενήμερη εδώ και πολλά χρόνια, όχι πρόσφατα. Προέβη κατ’ επανάληψιν σε διαβήματα και ενημέρωσε ξένες δυνάμεις για τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Μετά την εισβολή Τσαβούσογλου στην Αμ/στο και προσφυγή της Κύπρου, στις 9/10/2019 το Σ.Α. ενέκρινε Δήλωση Τύπου, διά της οποίας υπενθύμιζε προηγούμενες αποφάσεις και ψηφίσματα για την πόλη. Όμως, η μεγάλη ευκαιρία για τη Λευκωσία, ώστε να αναδείξει το θέμα της Αμ/χώστου, ήταν το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στα συμπεράσματα γίνεται ειδική αναφορά στην πόλη.

Ο Ερντογάν, αντί να τιμωρηθεί για την επιθετικότητά του εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, ανταμείφθηκε! Με συναίνεση της Αθήνας και της Λευκωσίας που, εμφανώς, εξαπατήθηκαν πρώτα από τον σουλτάνο και μετά από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Μέρκελ. Τι πρέπει να γίνει τώρα; Σε δηλώσεις του στο μοναστήρι της Τρικουκκιάς (15/8/2020), ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε αυτολεξεί: «Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος, αφού η απόφασή της αυτή θα είναι αιτία όχι μόνο προσφυγής εις το Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πανίσχυρα όπλα στη διπλωματική φαρέτρα της για να προκαλέσει αυτό το κόστος: Δεν συνομιλεί υπό καθεστώς απειλών-εκβιασμών, ούτε με τουρκικούς όρους και αξιώσεις. Ακυρώνει όλα τα διαβατήρια και ταυτότητες που δόθηκαν σε αξιωματούχους του ψευδοκράτους. Αναθεωρεί τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Σε συνεννόηση με την Αθήνα, εξαγγέλλει, εννοεί και υλοποιεί τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ανακόπτει έγκριση κοινοτικών κονδυλίων σε αυτήν. Στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί μέτρα κατά της Τουρκίας και όχι μόνο κατά προσώπων.

Η Αμμόχωστος είναι η τελευταία ευκαιρία της Λευκωσίας να ανακόψει την ενταξιακή πορεία και την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας και να της προκαλέσει κόστος. Όμως, να μη έχει κανείς ψευδαισθήσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα υλοποιήσει κανένα από τα πιο πάνω μέτρα, διότι είναι εν παντί αναξιόπιστος και ανακόλουθος. Καίγεται κυριολεκτικά για συνομιλίες, έστω και με τουρκικό πολυβόλο στον κρόταφο, αφού, όπως είπε, «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός».

Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν σε συνομιλίες με έναν αδίστακτο Τουρκο-Χίτλερ πειρατή, που εισέπραξε από τους «27» ξεκάθαρο μήνυμα ατιμωρησίας και ανταμοιβής. Αντίθετα, οι ίδιες εκπέμπουν σήμα τουρκοφοβίας, κατευνασμού ξανά και εξημέρωσης ενός τουρκικού θηρίου, που καθημερινά εξαγγέλλει και νέα ελληνικά θύματα…

ΠΗΓΗ   Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου