ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Αυτός είναι ο κατάλογος των κυρώσεων που σχεδιάζει η Ε.Ε. για την Τουρκία


Αυτός είναι ο κατάλογος των κυρώσεων που σχεδιάζει η Ε.Ε. για την Τουρκία
skal 
Μπορέλ: Προχωρά η προετοιμασία για λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας – τι περιλαμβάνει
Να απέχει από μονομερείς δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στο Βερολίνο.
“Θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για πιο υγιείς σχέσεις” με την Τουρκία, ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρχει ένα περιθώριο διαλόγου”.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ “να επιταχυνθεί η εργασία για τη λίστα με κυρώσεις”.

Όπως επισήμανε, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν σημειώσουν επιτυχία “το Συμβούλιο θα παρουσιάσει [στους ΥΠΕΞ] σειρά προτάσεων για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν”.
“Δεν περιμένουμε οι διαπραγματεύσεις και η οδός της διπλωματίας να αποτύχουν”, πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι η προετοιμασία που γίνεται αφορά μια λίστα φυσικών προσώπων, μια λίστα περιουσιακών στοιχείων, όπως πλοία”, ενώ μπορεί επίσης “να δρομολογηθούν κυρώσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως προμήθειες που συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα. Μπορούμε να δούμε επίσης οικονομικές κυρώσεις και μέτρα”.
“Το πιο πιεστικό θέμα είναι το θέμα των δραστηριοτήτων για εξόρυξη και η παρουσία τουρκικών πλοίων σε χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου,” ανέφερε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να το διαχωρίσουμε από το πιο πολύπλοκο θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Μάας: Περιοριστικά μέτρα κατά της Άγκυρας μόνο με συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου
Περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.
Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος των κυρώσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία  από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου