ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

1974 : Η αθέτηση της εκεχειρίας και το επαναλαμβανόμενο σήμερα

του Μάριου Μακρυγιάννη*
Η αθέτηση των συμφωνιών από τους τούρκους, είναι αποδεδειγμένη ενσυνείδητη λειτουργία διαμέσου της ιστορίας και είναι από της «συνήθειες» και την κουλτούρα των που φαίνεται ότι, δεν αλλάζουν ποτέ.

Στις 22 Ιουλίου 1974, ενώ η Τουρκική εισβολή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε εκεχειρία από τις 1600ω. Οι 3500 εισβολείς αφού παρέμειναν για δυο και πλέον ημέρες στην ακτή αποβάσεως, πολεμώντας με το χάος και την ανοργανωσιά τους και αφού ενισχύθηκαν με επιπλέον στρατεύματα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την εκεχειρία, κατάφεραν, παρά την ηρωική θυσία πολλών ανδρών της ΕΦ, στις 1730ω να συνενωθούν με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις στην περιοχή Λευκωσίας – Κιόνελι, 90 λεπτά μετά την έναρξη της.
Στις 22 Ιουλίου, στις 1600ω, κλήθηκαν από τον ΟΗΕ οι αρχηγοί των αντιπάλων ναμ υπογράψουν το πρωτόκολλο της κατάπαυσης του πυρός. Ο αρχηγός των εισβολέων δεν παρουσιάστηκε.
Από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 13 Αυγούστου παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία μεταφέρει στην Κύπρο ολόκληρη την 28 η και 39 η Μεραρχία, μέρος της 5 ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, συμπληρώνει τις αερομεταφερόμενες Ταξιαρχίες, 225 άρματα μάχης, 200 Τεθωρακισμένα Μεταφοράς Προσωπικού, 120 πυροβόλα. Παράλληλα επεκτείνει την κατοχή του κυπριακού εδάφους καταλαμβάνοντας στις 6 Αυγούστου μεταξύ άλλων και την Λάπηθο και τον Καραβά. Υπό τα βλέμματα των Ειρηνευτών μας και χωρίς καμία παρέμβαση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ολοκλήρωση του σχεδίου τους.

Στις 6 Αυγούστου συντάσσεται και εγκρίνεται η 2 η φάση της εισβολής και απλά ζητείται το πρόσχημα. Δίδεται το τελεσίγραφο, παραδίδεστε ή συνεχίζουμε! Η Διάσκεψη του Συμβουλίου καταρρέει στις 13 Αυγούστου και η «Αισιέ» μπορεί να ξεκινήσει.

Στις 14 Αυγούστου αρχίζει η νέα εισβολή. Στις 16 Αυγούστου και στις 1800ω διατάσσεται η νέα «υποτιθέμενη» εκεχειρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι Τουρκικές Δυνάμεις αφού δεν κατάφεραν να συνενωθούν με την Λουρουτζίνα λόγο της σθεναρής και ηρωικής αντίστασης των τμημάτων της ΕΦ, συνεχίζουν τις επιθέσεις των και στις 17 Αυγούστου και σταματούν στις 1815ω, δηλαδή μια ημέρα μετά.
Για να αποδείξουν που έχουν γραμμένες τις συμφωνίες, τις εκεχειρίες και ότι έντιμο υπάρχει, καταλαμβάνουν την Άχνα στις 31 Αυγούστου, την Γαληνή στις 4 Σεπτεμβρίου, προωθούνται στα Υψώματα Πύλας στις 26 Σεπτεμβρίου και στα Στροβίλια τον Ιούνιο 2001.
2020, αλωνίζουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, εδώ και χρόνια, απειλούν για εποικισμό της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, το οποίο και θα πράξουν και μιας νέας επίθεσης για «συμμόρφωση» μας προς τα θελήματα τους. Δημιουργούν προϋποθέσεις και υλοποιούν εισβολή και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, διεκδικούν αριθμό ελληνικών νησιών, αμφισβητούν την συνθήκη της Λοζάνης και τόσα άλλα.
Εμείς, 23 ολόκληρες μέρες υποτιθέμενης εκεχειρίας, η ΕΦ η οποία δεχόταν συνεχείς επιθέσεις όχι μόνο δεσμεύει την χρησιμοποίηση του Πυροβολικού της, αλλά ούτε της πιο ελάχιστης και λογικής ενίσχυσης έτυχε, για να τηρηθεί «δήθεν» η εκεχειρία. Δηλαδή πια εκεχειρία εννοούσαμε; Για ποιες αποφάσεις του ΟΗΕ μιλούμε; Για ποιες συνθήκες, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας αναφερόμαστε; Και η ίδια στάση συνεχίζεται και σήμερα!
Με καλή πρόθεση, έχω μια απλή ερώτηση προς τους κυβερνώντες μας. Αν παρά τα τόσα πολλά που κάνουν και μιλούμε αν και εφόσον δεχθούμε και χερσαία επίθεση από την Τουρκία, τι θα κάνουν; Θα προσφύγουν στα Ηνωμένα Έθνη ή στην ΕΕ; Λογικόαλλά τελείως αναποτελεσματικό, το γνωρίζουν όλοι και το ζούμε και τώρα που γράφεται  αυτό το άρθρο. Αντέχουν ένα νέο 1974; Αντέχουν νέους νεκρούς, νέους αγνοουμένους,  νέα προσφυγιά, νέους εξευτελισμούς, νέες χαμένες πατρίδες; Που θα προσβλέπουν για την ελάχιστη διατήρηση της αξιοπρέπειας και ασφάλειας του λαού που κυβερνούν; Θα ψάχνουν για τους νέους προδότες; Θα ετοιμασθεί το 2066 ο νέος Φάκελος της Κύπρου; Θα ετοιμασθούν νέα διδάγματα που δεν διορθώνονται, αντίθετα βάλλονται και αμφισβητούνται;
Ναι, η ΕΦ βελτιώθηκε, όχι όμως όπως επιβάλλεται υπό τις περιστάσεις και αυτό απλά γιατί δεν πιστεύετε ότι, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ελευθερία μας και αφήσατε αυτό το κορυφαίο θέμα, στους τρίτους αδιάφορους ξένους, που ορθά ενδιαφέρονται για τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα. Δυστυχώς τα χρήματα που δίνει ο λαός τα οποία προέρχονται από τον τίμιο ιδρώτα του, εσείς αποφασίσατε ότι, πρέπει να δοθούν οπουδήποτε αλλού εκτός από αυτό που σας όρισε.
Σήμερα ζούμε μια νέα εισβολή τόσο στην ΑΟΖ της Ελλάδας, όσο και στην δική μας. Πιο θα ενοχλούσε αν τώρα στην Ελληνική Ναυτική Δύναμη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να υπερασπισθεί την ΑΟΖ των χωρών μας, ήταν παρών και το Κυπριακό Πολεμικό Ναυτικό με δυο Φρεγάδες και δυο Υποβρύχια; Το θεωρείται παράλογο;
Άποψη όχι δική μου, είναι ότι όσοι ορίζονται σε τέτοιες κρίσιμες θέσεις πρέπει να αποδεικνύουν ότι, μελέτησαν και κατανόησαν τις παρακαταθήκες του ιστορικού Θουκυδίδη, δηλαδή πως λειτουργούν τα διεθνή συμφέροντα και πια είναι η τηρητέα στάση των ενδιαφερομένων να επιβιώσουν.
Έστω και την ύστατη επιβάλλεται να ξυπνήσετε, γιατί ο λαός και θέλει και μπορεί. Δεν αντέχεται ένα νέο 1974!!!!!!!! Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι πρέπει πάντα να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά των εξελίξεων και όχι να ακολουθούμε καταϊδρωμένοι και ουραγοί!!!!!! Οι συνέπειες της ολιγωρίας σας είναι εξόφθαλμες. Τρέξτε τώρα αρχίστε να παρακαλείται!!!!!!!!!
Μάριος Μακρυγιάννης Αντιστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου