ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

«Οι Έλληνες δεν αστειεύονται» – Το νέο δόγμα που εκπέμπει η Αθήνα προς πάσα κατεύθυνση – Το ρίσκο της Άγκυρας και η απόφαση για υπαναχώρηση

«Οι Έλληνες δεν αστειεύονται» – Το νέο δόγμα που εκπέμπει η Αθήνα προς πάσα κατεύθυνση – Το ρίσκο της Άγκυρας και η απόφαση για υπαναχώρηση

Η φράση «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» την οποία φέρεται να είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου αποτελεί το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.
Ήταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης όταν ο ελληνικός Στόλος αναπτυσσόταν σε καίριες θέσεις έτοιμος για εμπλοκή, τα μαχητικά στις Πολεμικές Μοίρες είχαν φορτωθεί όπλα και Μονάδες του Στρατού Ξηράς προετοιμάζονταν για κάθε ενδεχόμενο σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Κινητοποίηση η οποία συγκρίνεται μόνο με τα γεγονότα του 1987 όταν και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως το Καστελόριζο βρέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα.
Οι εντολές μεταφέρθηκαν από την Κύπρο όπου βρισκόταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και μέσα σε τρεις ώρες ο συναγερμός μεταφράστηκε σε πλήρη ετοιμότητα με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόζουν τάχιστα το σχέδιο και όλα τα οπλικά συστήματα μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα της χώρας σε Έβρο, νησιά και ενδοχώρα να ενεργοποιείται άμεσα από τους Patriot τους S-300 και τους HAWK έως τους TOR-M1 και τους OSA.

O πρωθυπουργός ήδη γνώριζε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι όλα ήταν έτοιμα και πέρασε το μήνυμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο για να τεθεί υπόψη του Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα ήταν αποφασισμένη όχι απλά να απαντήσει σε μια σημειακή κρίση σε περιοχή την οποία θα επέλεγε η Άγκυρα όπως ίσως ήλπιζε αλλά ακόμα και σε πλήρη εμπλοκή, αν αυτό ήταν απαραίτητο για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι συμβουλεύτηκε τους στρατηγούς του και ενημερώθηκε ότι πράγματι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο δεν είχαν αιφνιδιαστεί αλλά είχαν ήδη αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορούσαν να μετατρέψουν το show που έστηνε η Άγκυρα με το «ORUC REIS» σε εφιάλτη.
Όλα όσα είχε προειδοποιήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε προγενέστερο χρόνο και μάλιστα για τα οποία δέχτηκε «βέλη» ακόμα και εκ των έσω για δήθεν υπέρβαση αρμοδιοτήτων βρέθηκαν στο τραπέζι των επιχειρήσεων ως έτοιμα σενάρια αντίδρασης. Ακόμα και το εμφατικό «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» αποκτούσε νόημα αν συνέκρινε κάποιος την κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας με τα γεγονότα των Ιμίων και την ατολμία που επιδείχθηκε τότε την ώρα κρίσιμων αποφάσεων.
Η Αθήνα με την στρατιωτική κινητοποίηση αλλά και με τις διπλωματικές ενέργειες που ακολούθησαν έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι όντως «δεν αστειεύεται». Με την ισχύ του Στόλου ο οποίος αναπτύχθηκε σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Πολεμική Αεροπορία σε «κόκκινο» συναγερμό και φορτωμένα όλα τα διαθέσιμα μαχητικά και τις λέμβους των Αμφίβιων Καταδρομών έτοιμες η Ελλάδα ξεκαθάριζε ότι η εμπλοκή ήταν μονόδρομος αν οι γείτονες επιμείνουν στο προκλητικό σχέδιό τους.
Τα Τουρκικά πολεμικά πλοία «έκαναν κράτει» και το «ORUC REIS» παρέμεινε αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Η Αθήνα είχε ήδη κερδίσει την πρώτη μάχη εκπέμποντας άμεσα το μήνυμα της αποφασιστικής αντίδρασης και εξαναγκάζοντας τους γείτονες αλλά και τις μεγάλες πρωτεύουσες να «ζυγίσουν» τις συνέπειες αν η Τουρκία προχωρούσε στην επόμενη κίνηση.
Και ενώ η αποκλιμάκωση προχωρά με την έμπρακτη κίνηση της Άγκυρας να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία όχι απλά στους ναυστάθμους του Αιγαίου αλλά ακόμα και στον κύριο ναύσταθμο και μητρική βάση του πολεμικού της ναυτικού στο Golcuk του Μαρμαρά το ελληνικό επιτελείο δεν εφησυχάζει. Η μόνιμη παρουσία στο Αιγαίο Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και η σταθερά υψηλή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχιστούν. Άλλωστεμ κανένας δεν γνωρίζει που και πότε θα προσπαθήσει ξανά η Άγκυρα να αιφνιδιάσει. Ήδη το έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο στον Έβρο και τώρα στο Καστελόριζο.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου