ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν / Μπροστά στις πολλαπλές κρίσεις
Την ανάλυση του οικονομολόγου Πέτρου Λινάρδου Ρυλμόν με τίτλο Μπροστά στις πολλαπλές κρίσεις δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο της σειράς Οικονομία - Παραγωγή - Βιώσιμη Ανάπτυξη

Όπως τονίζει στην ανάλυσή του ο συγγραφέας, αυτό με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές κοινωνίες παγκοσμίως, όπως και η ελληνική, αποτελεί «στην πραγματικότητα για μια πολύπλευρη κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επιστροφή στο μοντέλο της «ένδοξης» ευρωπαϊκής ανάπτυξης της δεκαετίας του ‘60. Η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και οι επιπτώσεις μιας ανελέητης παγκοσμιοποίησης, με επιδεινούμενες επιπτώσεις για το κλίμα, την υγεία και τη δυνατότητα επιβίωσης ολόκληρων κοινωνιών, δεν μπορούν να υποσχεθούν παρά διαδοχικές κρίσεις με συσσωρευόμενες δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες και εργαζόμενους των χωρών του πλανήτη».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Λινάρδο Ρυλμόν, οι πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων χρόνων και οι συνέπειές τους είναι ακόμα ορατές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις – που διαρκώς υποβαθμίζονται από την τωρινή κυβέρνηση – και την απασχόληση καθ’ αυτή. Απαιτείται λοιπόν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ανασυγκρότησης το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, θα δημιουργεί και θα αξιοποιεί χρήμα υπό δημόσιο έλεγχο μέσω της ενίσχυσης μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας και της κρατικοποίησης μέρους του τραπεζικού συστήματος. Όπως αναφέρει, οι πολλαπλές κρίσεις, οι οποίες είτε πρωτοεμφανίζονται, είτε ανανεώνονται στο πλαίσιο της πανδημίας, απαιτούν ένα συγκροτημένο και μακροχρόνιο σχέδιο της Αριστεράς.


Μπορείτε να βρείτε τη δημοσίευση στον σύνδεσμο που ακολουθεί : https://poulantzas.gr/yliko/petros-linardos-rylmon-brosta-stis-pollaples-krisis/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου