ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίο Τύπου των Συνταξιούχων


Από την ΑΓΣΣΕ
Οι προεκλογικές υποσχέσεις και διακηρύξεις της Κυβέρνησης
υπέρ των συνταξιούχων, αναφορικά με την υλοποίηση και εφαρμογή των υπ΄αριθμ. 2287 & 2290/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, εξελίχθησαν μετεκλογικά σε αντιφάσεις και σχεδιασμούς σε βάρος μας όπως αποτυπώθηκαν:
·         στην από 4/10/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν… συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων (Ν.4051 &4093/12) και
·         στα όσα προοιωνίζονται από τις αναμενόμενες αποφάσεις της Πιλοτικής Δίκης της Ολομέλειας του ΣτΕ της 10ης Ιανουαρίου του 2020.
Αναφορικά δε με το υπό συζήτηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο επισημαίνονται τα ακόλουθα
·         Παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις της Κυβέρνησης για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, στην πράξη επιφέρει μόνο επιφανειακές τροποποιήσεις με συνέπεια το όλο πνεύμα να παραμένει αμετάβλητο.

·         Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προωθεί κατ΄ ουσίαν μόνο την οργανωτικο-λειτουργική και διαδικαστική  ενοποίηση χωρίς να προωθεί ουσιαστικά την Κοινωνικο- ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
·         Προβλέπει περιορισμένου επιπέδου αυξήσεις  στις συντάξεις συγκριτικά με τις τεράστιες απώλειες και μειώσεις των συντάξεων της τελευταίας δεκαετίας.
·         Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων είναι πενιχρά επειδή ουδόλως αφουγκράστηκε  ο νομοθέτης στο σημείο αυτό τις αποφάσεις του ΣτΕ όταν μάλιστα  απαιτείται και επιβάλλεται να γίνει όχι επιφανειακή αλλά εκ βάθρων αλλαγή στο νόμο Κατρούγκαλου
·         Η επιβολή εισφορών υπέρ Υγειονομικής περίθαλψης στις επικουρικές συντάξεις (που έχουν απαξιωθεί από συνεχόμενες περικοπές) αντίκειται στο γενικό κανόνα ότι δηλαδή η επικουρική ασφάλιση είναι διμερής (ασφαλισμένος- εργοδότης) ο δε κρατικός νομοθέτης ελάχιστα επεμβαίνει σε αυτή.
- Συνακόλουθα δε οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να αναπροσαρμοστούν   
  αναδρομικά , όχι  από 1/10/2019  αλλά  από 12/5/2016  οπότε και τέθηκε σε σχύ  ο αντισυνταγματικός  κοινωνικοασφαλιστικός  νομοθετικός
        προγραμματισμός της απελθούσας Κυβέρνησης.
·         Ο επανυπολογισμός των κυρίων συντάξεων πρέπει να γίνει χωρίς τις αντισυνταγματικές  περικοπές των Ν. 4051 & 4093/ 2012 όπως το ΣτΕ με παρρησία αποφάσισε με τις υπ΄αριθμ. 2287- 2290/ 2015 αποφάσεις  του τις οποίες όμως ουδέποτε σεβάστηκε η απελθούσα Κυβέρνηση και για αυτό εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων στις πρόσφατες εκλογές.

Πάγιο αίτημα των συνταξιούχων αποτελεί η διασφάλιση και διατήρηση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριας και επικουρικής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου