ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Το εντιτόριαλ του Δρόμου της Αριστεράς : Ο καλός μας εαυτός

ΠΑΡΑ τη ζοφερή πραγματικότητα και τη δύσκολη προσπάθεια για την επιβίωση, τουλάχιστον δεν πλήττουμε. Κάθε βδομάδα κάποιο γεγονός θα ταρακουνήσει τις συνειδήσεις μας και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά –μέσα– σε δύο σημαντικά συμβάντα. Πρώτα, η εξέγερση των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με τα πολλαπλά μηνύματα και υπενθυμίσεις και κυρίως με τον παλλαϊκό της χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας ακυρώνει όλες τις συκοφαντικές και προσβλητικές επιθέσεις περί «φασιστών» και «εθνικιστών» που απευθύνονταν σε όσους εμφορούνται από πατριωτικά αισθήματα. Το ξερίζωμα μιας μεγάλης ταυτότητας με το «έτσι θέλω» της ευρωκρατίας και των νενέκων δε θα περάσει εύκολα. Η εξέγερση των νησιών είναι όμως και μια αποστομωτική απάντηση σε όσους έχουν ήδη αποδεχθεί την «απώλεια» θαλασσών και νησιών στο νέο παζάρι που γίνεται στην περιοχή και την αρπακτικότητα του τούρκικου επεκτατισμού.
Το δεύτερο γεγονός είναι η άφιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας και τα μέτρα που παίρνονται για την αντιμετώπισή του.
Στα σούπερ μάρκετ γίνεται ήδη μια πρώτη δοκιμή, η απαγόρευση όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι μια δεύτερη δοκιμασία–μέτρο και βεβαίως στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όπου θα δοθεί πραγματική μάχη με τον ιό. Η γνώση και η ψυχραιμία είναι τα κυριότερα όπλα που έχουμε μαζί με τις στοιχειώδεις προφυλάξεις. Σήμερα, και εδώ στην Ελλάδα, θα γίνει κατανοητή η σημασία του Δημόσιου συστήματος Υγείας, των δομών του, της χρηματοδότησής του, της ποιότητάς του, αφού βασικά αυτός θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τα όργανα της Ε.Ε. φρόντισαν με τις ντιρεκτίβες τους να αποδυναμώσουν και να διαλύσουν το Δημόσιο σύστημα Υγείας (υπέρ των ιδιωτικών) και έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή «ανοχύρωτη πόλη» που παρουσιάζουν.


Δεν ξεχνάμε πως και στα δύο μέτωπα, νησιά και ιό, δοκιμάζονται και νέες μορφές διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. Το προσφυγικό που αφορά εκατομμύρια περιπλανώμενους λόγω της καταστροφής που η Δύση και η παγκοσμιοποίηση επιβάλλουν σε διάφορες περιοχές, δοκιμάζεται να λυθεί μέσα από τη μετατροπή νησιών και χωρών σε φυλακές-στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με τον κορωνοϊό δοκιμάζονται σε μεγάλη κλίμακα μέθοδοι βιοπολιτικού ελέγχου σε τεράστιες περιοχές και σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού.
Η εξέγερση των νησιών δίνει άλλες διαστάσεις και τακτοποιεί ζητήματα που η μικροπολιτική και ο ραγιαδισμός προς Ε.Ε., ΝΑΤΟ και Τουρκία δεν άφηναν να έρθουν στην επιφάνεια. Σήμερα, επί των νησιών, όχι μόνο κανείς δεν υποστηρίζει τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί αλλά με τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι έσπασαν και την κατοχή που επιδιωκόταν να επιβληθεί με ΜΑΤ και επιτάξεις.
Στην περίπτωση του ιού, ο φόβος, ο ατομισμός, το κλείσιμο στα καβούκια μας, οδηγούν σε εξάπλωση του πανικού και του τρόμου. Ψυχραιμία, λογική και γνώση μαζί με αλληλεγγύη και κατανόηση συνιστούν τη μόνη υπεύθυνη και τελικά αποτελεσματική στάση απ’ όλους μας. Αλλά ας μείνει και βαθιά χαραγμένο στη συνείδησή μας ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό, ένα κοινό με το οποίο δεν μπορεί κανείς να παίζει. Ο δημόσιος τομέας της Υγείας αποτελεί τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στις πολλαπλασιαζόμενες επιδημίες και ασθένειες. Γιατί για το κεφάλαιο, ασθένεια και επιδημίες ενδιαφέρουν μόνο από την πλευρά του κέρδους και τίποτα άλλο.
Η κοινωνία μας δοκιμάζεται. Ο καλός μας εαυτός ας βγει στο προσκήνιο και το «όλοι μαζί» ας νικήσει πραγματικούς φόβους και φορεμένες αδυναμίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου