ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΣΗΣ : Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ, H ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΟΥ, ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ


Ο ναζισµός, η πιο απάνθρωπη θεωρία και πρακτική που παρουσιάστηκε στη σύγχρονη Ο ναζισµός, η πιο απάνθρωπη θεωρία και πρακτική που παρουσιάστηκε στη σύγχρονη ιστορία του καπιταλισµού, υπήρξε ένα πολιτικό και ιδεολογικό ρεύµα που χαράχτηκε βαθιά στη µνήµη της ανθρωπότητας. Μελετώντας κάποιος τα ιστορικά δεδοµένα του Μεσοπολέµου και του Β΄ Παγκόσµιου Πολέµου, δεν µπορεί παρά να αναρωτηθεί: Ποιο ήταν το κοινωνικό υπόβαθρο που γέννησε αυτό το ιστορικό εξάµβλωµα; Μήπως αυτή η απίστευτη συσσώρευση φρικαλεοτήτων οφείλεται στην ανθρώπινη φύση; Αν επιθυµούµε να µη µείνουµε στο εξωτερικό περίβληµα των πραγµάτων, αλλά να διεισδύσουµε χειρουργικά στην εσώτερη δοµή τους και αν πιστεύουµε πως ουσία και φαινόµενο δεν ταυτίζονται, τότε έχουµε µία επιλογή: την εξέταση µέσω της διαλεκτικής. Όσον αφορά τον ναζισµό, όπως και κάθε κοινωνικό, πολιτικό, οικονοµικό και ιστορικό φαινόµενο, οφείλουµε να τον µελετήσουµε διαλεκτικά, λαµβάνοντας υπόψη την ιστορικότητά του, ιεραρχώντας τις αιτίες, διαχωρίζοντας αίτια και αιτιατά.
Εποµένως, µιλώντας για τον ναζισµό, τα ερωτήµατα που τίθενται είναι πολλά και κρίσιµα: Ήταν προϊόν παρθενογένεσης; Πώς οι θεµελιωτές του έθεσαν τις βάσεις του; Γιατί έλαβε τέτοια έκταση στη Γερµανία; Σε ερωτήµατα όπως τα παραπάνω καθώς και σε άλλα πολλά επιχειρεί να απαντήσει το νέο βιβλίο του Βασίλη Λιόση, µε το βλέµµα στραµµένο πάντα στο σήµερα και στο αύριο. Και έχοντας πάντα εδραιωµένη την αντίληψη ότι η θεωρία αποκτά αξία µόνον όταν µετατρέπεται σε υλική δύναµη.
Εισαγωγικό Σηµείωµα: Σπύρος Μαρκέτος, επ. καθηγητής στο Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του ΑΠΘ µε αντικείµενο «Ιστορία των Νεώτερων και Σύγχρονων Πολιτικών και Κοινωνικών Ιδεών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου