ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Από την ενέργεια στην κοινή άμυνα της ΕΕ

του Κώστα Μαυρίδη *
Η πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε συντριπτικά δύο εκθέσεις, για να προχωρήσουμε ως ΕΕ στην  διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία).
 
Για να διατηρηθεί η ειρήνη και σταθερότητα εντός ΕΕ, οι εξελίξεις και οι συνθήκες τριγύρω καθιστούν αναγκαία την δημιουργία δομών και μηχανισμών, με σκοπό τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Εντούτοις, για να υπάρχει ειρήνη, δεν αρκεί να το θέλουμε εμείς. Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο καθιστούν την ανάγκη για ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα αυταπόδεικτη. Στην έκθεση για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, μετά από δική μου τροπολογία, περιλαμβάνεται αναφορά που αποδοκιμάζει την συνολική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με ειδική μνεία στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες, όπως τονίζεται, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Δεδομένου ότι η ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών κατανοούν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια που περιλαμβάνει την προστασία  και ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας, από στρατιωτικές απειλές και τρομοκρατικές επιθέσεις. Η συνεχιζόμενη τουρκική επεκτατικότητα είναι τόσο ξεκάθαρη, που όσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν την…  αντιλαμβάνονται ή την υποβαθμίζουν, έχουν άλλες προτεραιότητες και συμφέροντα.
 
Πάντως, τρεις διαπιστώσεις από την όλη συζήτηση έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον. Κατ' αρχάς, το μέγα εγχείρημα για κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας δεν προϋποθέτει την συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Μπορεί μια δομή να λειτουργήσει με όσα κράτη το επιθυμούν, βάσει των δικών τους προτεραιοτήτων και των απειλών που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, τόσο στο Ευρ. Κοινοβούλιο όσο και στο επίπεδο Κυβερνήσεων των κρατών-μελών, υπάρχει καθαρή πλειοψηφία στήριξης ενός τέτοιου εγχειρήματος.Τέλος, η Γαλλία, η χώρα εντός ΕΕ με τις μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες, θέλει και μπορεί να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στο εγχείρημα.    
 
Όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, η ασυδοσία του τουρκικού επεκτατισμού απαιτεί αποτρεπτική αμυντική ισχύ, που η ίδια η ΕΕ δεν διαθέτει, όσο … ενισχυτικές και να είναι οι εν λόγω εκθέσεις. Ωστόσο, μένω έκπληκτος από τις προτάσεις μερικών «δικών» μας για αντιμετώπιση του τουρκικού θηρίου. Συχνά επαναλαμβάνουν την «ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό», ως εάν να παρεμποδίζουν οι Ελληνοκύπριοι την λύση! Άλλοτε προτείνουν πλήρη αφοπλισμό. Ένας «περισπούδαστος» πρότεινε την «φυλάκιση του τουρκικού θηρίου στο κλουβί», μετατρέποντας την Τουρκία σε …συγκυρίαρχο σε Ελλάδα και Κύπρο. Άλλος πρότεινε την αποχή από οποιαδήποτε γεωπολιτικά στρατόπεδα... Ανάμεσα στα παράπλευρα οφέλη που είχε η τουρκική επεκτατικότητα είναι ότι απογύμνωσε τελείως τέτοιες προτάσεις/ιδεοληψίες, που δεν χρειάζεται καν να τις αντικρούσουμε. 
 
Επιμένουμε ότι μοναδική στρατηγική με προοπτική επιβίωσής μας αποτελεί η ενδυνάμωση της ισχύος μας με συμμαχίες/συνεργασίες και αποφασιστικότητα.
 
*Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)
ΠΗΓΗ  SIGMALIVE 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου