ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ανδρέα Φρέρη : Χονγκ Κονγκ: πόλεµος ενάντια στο ΚΚ Κίνας- η θεωρία και η πράξη του βιβλίου «Η Τέχνη του πολέµου»

Αρχείο Πολέµου :  Ο Ανδρέας και η Αναµπέλλα Φρέρη έχουν τη χαρά και την τιµή να σας προσκαλέσουν στην  παρουσίαση του Ανδρέα Φρέρη Χονγκ Κονγκ: πόλεµος ενάντια στο ΚΚ Κίνας-  η θεωρία και η πράξη του βιβλίου «Η Τέχνη του πολέµου» (Σουν Τζε, 544-496 π.Χ) Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 ώρα: 19:30                                                   

Λίγα λόγια για το θέµα από τον εισηγητή   

Έχοντας ζήσει (και ζώντας ακόµη!) στο Χονγκ  Κονγκ επί 35 συνεχόµενα χρόνια, και συγχρόνως έχοντας ταξιδέψει αλλά και εργαστεί στην Κίνα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, η πραγµατικά βίαιη και σχεδόν αναρχική εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ µε καθαρό στόχο την κυβέρνηση και το ΚΚ Κίνας, µου έδωσε µια µοναδική ευκαιρία: κατάφερα να δω από κοντά τι µπορεί να προκαλέσει µια τόσο βίαιη αντίδραση σε έναν τόσο πλούσιο τόπο µε τόσα δηµοκρατικά δικαιώµατα ενάντια όχι «στους πλούσιους καπιταλιστές και την πλούσια άρχουσα τάξη», αλλά εναντίον στο ΚΚ Κίνας, στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστηµα του Χονγκ Κονγκ.
Ένα σύστηµα που είναι ένα µοναδικό µίγµα αυταρχισµού, πλατωνικής αριστοκρατίας και συνάµα σχεδόν δηµοκρατία µε διασφαλισµένη την ελευθερία του λόγου, την ιδιοκτησία, την πρόσβαση στα ΜΜΕ,  τις ατοµικές ελευθερίες χάρη στην λειουργία ενός άψογου νοµικού συστήµατος εκτός από την διενέργεια ελεύθερων, δηµοκρατικών εκλογών.  

Οι µεταπολεµικές γενιές είναι µέχρι τώρα συνηθισµένες µε τους φοιτητές να διαδηλώνουν βίαια κατά των ΗΠΑ και του «καπιταλισµού» και όχι ενάντια του µεγαλύτερου ΚΚ στον κόσµο και της δεύτερης ισχυρότερης οικονοµίας στον κόσµο που έχει ενδυθεί το φόρεµα του «Σοσιαλισµού µε κινέζικα χαρακτηριστικά» πάνω από ένα άψογο Giorgio Armani φουστάνι κρατικού καπιταλισµού.  

Η παρουσίαση θα κάνει µια σκιαγράφηση του πολιτικού συστήµατος του Χονγκ Κονγκ από το αποικιοκρατικό σύστηµα της Μεγάλης Βρετανίας (από το 1985 µέχρι το 1990 ήµουν «αποικιοκρατικός υπάλληλος») και το σύστηµα µετά το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ επεστράφη στην Κίνα µε περισσότερες ελευθερίες από το αποικιοκρατικό σύστηµα.  

Εν συνεχεία θα επιχειρηθεί µια συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων από τον Ιούνιο του 2019. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και το ΚΚ Κίνας στρέφεται ενάντια σε δυο εκατοµµύρια διαδηλωτές. Ξεσπά ένας πόλεµος από διαδηλώσεις που κινούνται από το «στυλ» του Μαχάτµα Γκάντι µέχρι τον αστικό ανταρτοπόλεµο.   Ένα ανιστόρητο κίνηµα τα κάνει όλα από άγνοια και ανικανότητα να συνειδητοποιήσει πως το δόγµα «όλα ή τίποτα» είναι ο πιο ανώφελος τρόπος, για να κάνει κανείς διαπραγµατεύσεις . Ο Σουν Τζε είχε πει «η στρατηγική χωρίς τακτική είναι ο µακρύτερος δρόµος για τη νίκη. Η τακτική χωρίς στρατηγική είναι ο  επιθανάτιος ρόγχος  πριν από την ήττα». Ένα αντίστοιχο απόφθεγµα, νεοελληνικό, ισχυρίζεται «µπέρδεψε την τακτική µε την στρατηγική και χάσε τη µάχη µαζί µε τον πόλεµο».  Μέσα από βίντεο και φωτογραφίες θα εξηγήσουµε λεπτοµερώς πώς η λαϊκή εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ έχασε τη µάχη µαζί µε τον πόλεµο αµέσως µετά τον Ιούνιο του 2019, όταν µπέρδεψε τακτική και στρατηγική. Από εδώ και έπειτα θα είναι πόλεµος µέχρις εξαντλήσεως και το ΚΚ Κίνας είχει πολύ περισσότερα µέσα από τον πληθυσµό του Χονγκ Κονγκ.  

Τέλος θα επιχειρηθεί ένας παραλληλισµός ανάµεσα στο Χονγκ Κονγκ (2019-? ) και την Ελλάδα (2008-2019 ) και θα διατυπωθούν ορισµένες πολύ δυσµενείς σκέψεις για το Χονγκ Κονγκ, ενώ θα προβληθεί και ένα σύντοµο βίντεο.  

Παίρνω το θάρρος να προσθέσω στην πρόσκληση ένα µικρό άρθρο που δηµοσίευσα στη σειρά “Econotes” της εταιρείας µου “Ecognosis Advisory” για τη σχέση στρατηγικής και τακτικής στον κόσµο των επιχειρήσεων. Έχω γράψει και άλλα άρθρα πάνω στο θέµα και ιδιαίτερα στο ζήτηµα των παράλληλων βίων Ελλάδας και Χονγκ Κονγκ. 


                                                      Ανδρέα Φρέρης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο London School of Economics στην Αγγλία, όπου και απέκτησε δίπλωµα διδάκτορα στα Οικονοµικά. Δίδαξε ως καθηγητής στο London Metropolitan University (1968-1984), στο City University of Hong Kong (1985-1990) και εν συνεχεία, µε έδρα το Hong Kong, εργάστηκε ως οικονοµικός σύµβουλος (1990-2014) για τις GT Capital, Salomon Brothers, Bank of America και BNP Paribas. Από τον Μάιο του 2014 έχει ιδρύσει στο Hong Kong την ιδιωτική συµβουλευτική εταιρία Ecognosis Advisory Ltd. Πιστεύει ωστόσο πως το πιο σηµαντικό γεγονός στη ζωή του είναι ο γάµος του µε την Αναµπέλλα, το 1981. Το ενδιαφέρον του για τον πόλεµο γενικά, και ειδικότερα για τον Β΄Παγκόσµιο Πόλεµο, γεννήθηκε µέσα από τις ζωντανές και ατελείωτες διηγήσεις των γονιών του και των συγγενών, όταν τα κυριακάτικα βράδια της δεκαετίας του 1950 συγκεντρώνονταν γύρω από το τραπέζι του φαγητού. Εκεί όλοι διαγωνίζονταν για το ποιος θα αφηγηθεί τις πιο εντυπωσιακές (κάποτε και τροµακτικές) αναµνήσεις από την Κατοχή, τα Δεκεµβριανά και τον Εµφύλιο, στα παιδιά, τους πιο µικρούς και συνήθως – εξαιτίας αυτών των αφηγήσεων- έντροµους ακροατές.  Αυτή η ιδιαίτερα πολύτιµη εµπειρία από την επαφή του µε τη ζώσα ιστορία του δηµιούργησε ένα έντονο ενδιαφέρον για τις συµπεριφορές των κοινωνιών υπό πίεση, ιδιαίτερα της Ελλάδας, που τον οδήγησε στην ίδρυση του Αρχείου Πολέµου δίνοντας µία συγκεκριµένη και ιδιαίτερα απολαυστική µορφή στο ενδιαφέρον αυτό. Μεγάλος του έρωτας είναι η σηµειολογία της πολεµικής φωτογραφίας και των πολεµικών ταινιών, µυθοπλασίας ή ντοκιµαντέρ, καθώς και ό,τι άλλο συνδέεται µε την οπτική καταγραφή της ιστορίας και της µνήµη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου