ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Μαίνεται η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κάλεσε τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την τακτική της βάναυσης παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και να σεβαστεί την κυριαρχία, τα σύνορα, το έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του ανώτατου πολιτικού «άρχοντα» πραγματοποιήθηκαν, λίγες ώρες μετά το «κρεσέντο» προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του «Ψευδοκράτους.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στη Γαστούνη Ηλείας, όπου ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη του Πηνειού, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι τα σύνορα και η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι τα σύνορα και η ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία και τον λαό της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει, έτσι ώστε το Αιγαίο να είναι πάντα Θάλασσα Ειρήνης και, γενικότερα, ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ μας» τόνισε, παράλληλα.


Ωστόσο, όπως παρατήρησε στη συνέχεια, «αυτό έχει ως στοιχειώδη προϋπόθεση το ότι η Τουρκία αφενός σέβεται και τηρεί στο ακέραιο, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο στο σύνολό τους, αφετέρου εγκαταλείπει την τακτική της βάναυσης παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας».

Σημείωσε, επιπλέον, ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί, ότι «εμείς, οι Έλληνες, ως εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, θα επιβάλουμε, εφόσον χρειαστεί, τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Χθες, από τα «Κατεχόμενα», ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, εξαπέλυσε νέα πυρά προς τη Λευκωσία και την Αθήνα, χαρακτηρίζοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ως «κακομαθημένη».

«Η Τουρκία άδραξε όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, γιατί είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της Ε.Ε.» δήλωσε, χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λίγες ώρες, νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επιμένοντας στη γραμμή των απειλών, προειδοποίησε με επανάληψη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το πλοίο – γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, συνεχίζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητες.

Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία – σύμφωνα με τη Λευκωσία – βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου