ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ενός λεπτού σιγή για τη Ροζάβα


Του   Κώστα Μαυρίδη   


Ροζάβα (Rojava) σημαίνει δυτικό και αναφέρεται στο Δυτικό Κουρδιστάν. Είναι η περιοχή στη Συρία, όπου διαβιοί για αιώνες συμπαγής κουρδικός πληθυσμός. Εκεί διαμένουν επίσης Άραβες, Ασσύριοι και Αρμένιοι που γλύτωσαν από τις γενοκτονίες των Τούρκων.

Μετά το 2010, όταν η μάστιγα του «Ισλαμικού Κράτους» εξαπλωνόταν ακάθεκτη, οι Κούρδοι μαχητές, γυναίκες και άντρες, πρωτοστάτησαν στην αναχαίτιση και εν τέλει στον περιορισμό του, καταβάλλοντας τίμημα πέραν των 10 χιλιάδων νεκρών. Στη Ροζάβα, σε αυτή την όαση ασφάλειας, βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι από τις κοινότητες των Γεζίτι αλλά και Χριστιανοί, που γλύτωσαν τη σφαγή των τζιχαντιστών. Εκεί τα τελευταία χρόνια οικοδομήθηκε ένα κοινωνικό μοντέλο αυτοδιοίκησης πρωτόγνωρο για την ιστορία της περιοχής. Ανάμεσα σε αυταρχικούς ηγεμόνες, εγκληματίες και στυγνούς φονιάδες, οικοδομήθηκε μια κοινωνία δημοκρατικής και ειρηνικής συνύπαρξης διαφόρων εθνοτήτων, με κυρίαρχο τον αλληλοσεβασμό και με πρωταρχικό ρόλο στις γυναίκες. Εκεί λειτούργησαν δικαστήρια για την εκδίκαση των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους», στήθηκαν καταυλισμοί για τα ανήλικα παιδιά των τζιχαντιστών κ.ά. Επομένως, τα κέρδη για την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο δεν περιορίστηκαν μόνο στο πεδίο της μάχης, υπήρξαν και αλλού.


Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά δεν είναι ποτέ η ίδια, με αποτέλεσμα αφελείς άνθρωποι να εξαπατώνται από τις εκάστοτε «τρέλες των θεών», ή το χειρότερο, συμφεροντολόγοι να εφευρίσκουν λόγους για να αποσείσουν την προσωπική τους ευθύνη. Σήμερα ο φασισμός ορθώνεται μπροστά μας με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τον αιμοδιψή Ερντογάν. Σήμερα ο ισλαμοφασισμός του Ερντογάν εξαπλώνεται διαπράττοντας ειδεχθή  εγκλήματα μπροστά στα μάτια μας, όμως οι «φωστήρες» της νέας τάξης πραγμάτων σε δύση και ανατολή σφυρίζουν αδιάφορα. Και στην Κύπρο, αυτοί που για χρόνια προτείνουν συνεργασία με τον ισλαμοφασισμό του Ερντογάν «για οικοδόμηση της ειρήνης», τώρα που αποκαλύφθηκε δυσανασχετούν.

Ενός λεπτού σιγή, λοιπόν, γεμάτη περηφάνεια για την Ροζάβα και την ανθρωπότητα που προχωρά με θυσίες ενάντια στον φασισμό. Ενός λεπτού σιγή με θλίψη για τους συμφεροντολόγους και ιδιοτελείς. Ενός λεπτού σιγή με ντροπή για όσους καταριούνται τον φασισμό του Χίτλερ, όμως κλείνουν τα μάτια μπρος στον σύγχρονο φασισμό. Καθώς η ανθρωπότητα σπαράζει στη Ροζάβα, ενός λεπτού σιγή από εμάς τους χορτασμένους «ευδαίμονες»,  με τους στίχους του Ντ. Χριστιανόπουλου (συλλογή «Ανυπεράσπιστος καημός») να μας μαστιγώνουν:

 «Κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας, έστω και μια φορά;

 Είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή  για τους απεγνωσμένους;».

Για όσους δεν κατανοούν την αξία του αγώνα των Κούρδων για την ανθρωπότητα, για όσους συμφεροντολογικά διερωτώνται «τι κερδίζουμε εμείς από τον αγώνα τους», θα περιοριστώ σε τούτο: ο αγώνας τους συγκράτησε το κτήνος του ισλαμοφασισμού και μας έδωσε χρόνο.  

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου