ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Μια κωμωδία διασκεδαστική


του Άντη  Ροδίτη 

Αυτή η κωμωδία με τις απόπειρες αποκατάστασης της φήμης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ως… ενωτικού, έχει την πλάκα της. Ο άνθρωπος απέδειξε με την πολιτική του, τις εκάστοτε δηλώσεις του, τις ενέργειες και τις μη ενέργειές του όταν όφειλε να είχε δράσει, ότι μισούσε την Ελλάδα, την Ένωση, τη Μεραρχία του 1964-67.

Το αποκορύφωμα ήταν στις 19 Ιουλίου 1974 στον ΟΗΕ όταν δήλωσε… ευθαρσώς ότι η Ελλάς εισέβαλε στην Κύπρο και κινδύνευαν οι Τ/κύπριοι! Επόμενος ομιλητής ήταν ο Τούρκος αντιπρόσωπος ο οποίος είπε «δεν έχω να πω τίποτε, τα είπε όλα ο Μακάριος»!

Πέραν αυτού, βάσει γραπτών μαρτυριών αυτοπτών μαρτύρων (μεταξύ των οποίων και ο φιλόλογος, ερευνητής, λογοτέχνης, αριστερός Σάββας Παύλου) στη διάρκεια του 64-67 η ΕΛΔΥΚ και η Μεραρχία υφίσταντο συκοφαντίες, διαβολές , ακόμα και ξυλοδαρμούς για να φεύγουν το γρηγορότερο από την Κύπρο! Ο Μακάριος -απόλυτος άρχων τότε- όχι μόνο δεν έκαμε την παραμικρή δηλωσούλα να σταματήσουν οι χαφιέδες του ΑΚΕΛ που τα έκαναν όλ’ αυτά αλλά τους ενθάρρυνε με τη σιωπή του. Στους δε Ελλαδίτες αξιωματικούς που του έκαναν παράπονα έλεγε: Μάθετέ το εγώ δεν είμαι υπάλληλος της Κυβέρνησής σας!


Ότι δεν έχανε ευκαιρία να «δουλέψει», να ειρωνευτεί, να διασύρει τις Ελληνικές Κυβερνήσεις (πριν τη Χούντα) υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Αναστάση Πεπονή.

Στους Sunday Times δήλωσε πως η Ένωση δεν συμφέρει στην Κύπρο οικονομικά και όταν… πλουτίσει η Ελλάς θα το ξανασκεφθεί!

Η υπ’ αριθμόν έναν συνεργάτιδά του (θεολόγος) εξέδωσε και εγκύκλιο υπέρ της κατάργησης της ελληνικής σημαίας.

Τον Μάρτιο του 59 μια στενή συγγενής του, τελειόφοιτη του πανεπιστημίου, του στενού κύκλου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, δήλωσε σε συμφοιτήτριές της ότι απεχθανόταν τους «Καλαμαράδες» και ούτε που ήθελε να ακούσει για την Ένωση!

Στον Κρίστοφερ Χίτσενς δήλωσε πως το μεγαλύτερο του λάθος ήταν που επέτρεψε να έρθει ελληνικός στρατός στην Κύπρο!

Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα της ανθελληνικής και ανθενωτικής διάθεσης και νοοτροπίας του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν γραφτεί πολλές φορές συνοδευμένα με τις απαραίτητες αποδείξεις, μαρτυρίες, ημερομηνίες.

Το μεγαλύτερό του, όμως, αντικατόρθωμα ήταν ότι κατάφερε νε περάσει την πεποίθηση ότι η Ελλάς, η πατρίδα μας, είναι μια χώρα υποτελής στους ξένους που πρακτορεύει ξένα συμφέροντά! Κατάφερε δηλαδή να υπονομεύσει και να φθείρει την εθνική συνείδηση των Κυπρίων. Πού ήταν πάντα ο στόχος του ΑΚΕΛ. Σε αυτού του ανθρώπου τον ανδριάντα, που βρίσκεται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, οδηγούμε όλους τους ξένους επίσημους και επισκέπτες μας να καταθέσουν και καταθέτουν στεφάνια… τιμής(!).

Ότι η Ελλάς ήταν πράκτωρ της Αμερικής, το δήλωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στον Νίκο Κρανιδιώτη (το μαρτυρά ο ίδιος ο Κρανιδιώτης στο βιβλίο του Ανοχύρωτη Πολιτεία, Εστία 1985, Πρώτος τόμος, σ. 228). Όταν αρνήθηκε την πρόταση της Ελλάδας για άνευ όρων Ένωση, είπε στον Κρανιδιώτη ότι το έκαμε επειδή επρόκειτο για «συμπαιγνία» Ελλάδος-ΗΠΑ με σκοπό να επιβάλουν τη διχοτόμηση!!

Με αυτό το ψέμα έθρεψε τον Κυπριακό λαό, τους οπαδούς του και τους αντίπαλούς του, μέχρι που οδήγησε τα πράγματα στον εμφύλιο και στην εισβολή του 1974.

Γι’ αυτή του την πολιτική υπάρχουν μέχρι σήμερα διάφοροι που προσπαθούν να τον ξελασπώσουν για λόγους που μόνο εκείνοι ξέρουν.

Η τελευταία απόπειρα έγινε μόλις χθες (28.10.2019) στη γνωστή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» (που θα έγραφε και το «και» με Έψιλον και περισπωμένη αν έτσι αποφάσιζε ο Μακάριος) από τον φιλόλογο-ιστορικό και συγγραφέα κ. Γιάννη Κ. Λάμπρου.

Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, γράφει, υπουργός το 1964 Άμυνας της Ελλάδος, είχε «σχέδιο» Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα! Ήρθε στην Κύπρο και το είπε στον Μακάριο. Μέχρι να το «σκεφθεί» ο Μακάριος και ν’ αποφασίσει, λέει ο ιστορικός Λάμπρου, ακύρωσε το «σχέδιο» ο… Παπανδρέου!! Εκείνος που τον έστειλε (συμφωνούντος και του Κανελλόπουλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης)… άλλαξε ιδέα (από φόβο μη γίνει πόλεμος!) και κάλεσε πίσω τον Γαρουφαλιά ακυρώνοντας την πρόταση! Πολύ ανεύθυνος αυτός ο Παπανδρέου, αυτή η ηγετική φυσιογνωμία της Ελλάδας, ένας άριστος διπλωμάτης που οδήγησε τους Αμερικανούς στις συνομιλίες της Γενεύης να εγκρίνουν την άνευ παραχωρήσεων Ένωση, πολύ ανεύθυνος, λοιπόν, κατά τον… Λάμπρου, πιστό οπαδό της μακαριακής τακτικής συκοφάντησης και διασυρμού της Ελλάδος, να αποφασίσει την Ένωση κι ύστερα να τα κάνει πάνω του… μπας και γίνει πόλεμος!! Γιατί δεν σκέφθηκε από πριν τον πόλεμο;! Μα γιατί ήταν, κατά τις διδαχές Μακαρίου, ένας άχρηστος Καλαμαράς Πρωθυπουργός!!

Αυτές τις βλακείες υφιστάμεθα ως κυπριακός λαός μέσω του «Φιλελευθέρου» αλλά και άλλων ΜΜΕ που αρνούνται πεισματικά να συζητήσουν τι ακριβώς έγινε το 1964, όπως αποκαλύπτεται από σωρεία νέων εγγράφων που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που ξέρουν και οι «πολιτικοί» μας συχνά-πυκνά να λένε είναι ότι ο Κυπριακός λαός… δεν ξέρει τι θέλει! Πώς να ξέρει με τέτοιους «πολιτικούς», με τέτοιους «δημοσιογράφους», με τέτοιους «πολιτικούς αναλυτές»;

Ο κ. Λάμπρου, όπως και όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες και ιδιαίτερα ότι ο Παπανδρέου απέσυρε την πρόταση για άμεση Ένωση διότι απειλήθηκε από τον ίδιο τον… Μακάριο (μέσω Ανδρέα Παπανδρέου κ.α.) ότι αν δεν την απέσυρε θα ανακοίνωνε στον Κυπριακό λαό ότι η Ελλάς και οι ΗΠΑ συνωμοτούσαν να του επιβάλουν την Ένωση. Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες εμφυλίου στην Κύπρο και θα έδινε πραγματική ευκαιρία στην Τουρκία να δράσει πάλι. Αυτό φοβήθηκε ο Παπανδρέου. Τον εμφύλιο στην Κύπρο, αυτόν ήθελε ν’ αποφύγει. Πίσω του ο Μακάριος είχε πάντα το ΑΚΕΛ, που για κάποιους «μυστήριους» λόγους καθημερινά μας θυμίζει ότι είναι… πατριωτικό κόμμα!!

ΑΡ

Βοήθημα για τον κ. Λάμπρου και άλλους: Το βιβλίο Εγκώμια στην Παρακμή των Ελλήνων του Πνεύματος, Αρμός 2019, σ. 132-167, και ολόκληρο το βιβλίο Κουράγιο Πηνελόπη, Αρμός 2013. Εκεί υπάρχει (ανάμεσα σε πολλά άλλα) και το έγγραφο 462 secret, D.S., C.F., POL 27 CYP, ημερομηνίας 22 Αυγούστου 1964, όπου ο Ντην Άτσεσον, γράφει προς τον Υπ. Εξ. των ΗΠΑ Ντην Ρασκ, προς τον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και προς στους πρέσβεις Άγκυρας, Αθηνών, Λονδίνου, ότι «μόλις οι Έλληνες είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν την Ένωση θα μπορούν να πουν ότι είναι χωρίς όρους, όπως πράγματι και θα είναι, αφού οι Τούρκοι θα έχουν χάσει το λεωφορείο». (“When Greeks were ready to produce Enosis, they could say that it was unconditional as it would indeed be since the Turks would have missed the bus”). Επειδή ακριβώς οι Τούρκοι είχαν απορρίψει τελεσίδικα την πρόταση για βάση με ενοίκιο για 50 χρόνια που ήταν η αμερικανική πρόταση.

Ο Μακάριος είχε απορρίψει την μοναδική ευκαιρία που παρουσιάστηκε ποτέ για να γίνει η Ένωση, ν’ αποφευχθεί η άνοδος της χούντας, να μη γίνει το πραξικόπημα και η εισβολή του 1974, να μην υπάρξει ποτέ απώλεια εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία, να μη χαθούν χιλιάδες Κύπριοι και Ελλαδίτες νεκροί και αγνοούμενοι, να μην είμαστε στο τραγικό ανυπολόγιστου κινδύνου αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Να μην έχουμε εποίκους. Κι εμείς τι κάνουμε; Χάρη στον απίστευτο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα τα ΜΜΕ καταθέτουμε στεφάνια εκεί που δεν πρέπει, αρνούμαστε να μάθουμε την Ιστορία μας και κατηγορούμαστε από πάνω ότι «δεν ξέρουμε τι θέλουμε»! Με το ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει καθημερινά πλέον ότι είναι πατριωτικό κόμμα! Μόνο γι’ αυτό κάποιοι υπεύθυνοι των ΜΜΕ θα έπρεπε «κάτι» να υποψιαστούν, κύριε Λάμπρου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου