ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Αποδυναμώθηκαν αλλά δεν ηττήθηκαν τα κίτρινα γιλέκα

της Ολυμπίας Τσίπηρα

Παρίσι

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κίτρινων γιλέκων και αστυνομίας χθες στη πόλη Νάντη, δείχνουν ότι το κίνημα διαμαρτυρίας μπορεί να αποδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν παραιτείται. Επίκειται δυναμική επιστροφή;
Μετά την κινητοποίηση σχεδόν 2.000 διαδηλωτών στη Νάντη ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν σε 35 συλλήψεις. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τον πρόεδρο Μακρόν, λόγω των σχεδιαζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του.
Έγιναν με πρόσκληση των κίτρινων γιλέκων οι χθεσινές διαδηλώσεις, που με εξαίρεση την Νάντη, δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στις άλλες μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι και η Μπορντώ. Η Νάντη όμως, πόλη τραυματισμένη από τον πνιγμό στον Λίγηρα ποταμό, του 24χρονου Στηβ (Steve Caniço), ύστερα από έφοδο της αστυνομίας τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στη Γιορτή της Μουσικής, είχε ορισθεί ως το επίκεντρο διαμαρτυρίας, τόσο για τα κίτρινα γιλέκα όσο και για όσους διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας.
Πρόσκληση για κινητοποιήσεις στο Παρίσι το ερχόμενο Σάββατο
Σχεδιάζουν νέες διαδηλώσεις στο Παρίσι τα κίτρινα γιλέκα. Σχεδιάζουν νέες διαδηλώσεις στο Παρίσι τα κίτρινα γιλέκα.
Η χλιαρή κινητοποίηση στις άλλες γαλλικές πόλεις και η εικόνα του κίτρινου των γιλέκων που σιγά σιγά δείχνει να αντικαθίσταται από το μαύρο, θέτει το ερώτημα κατά πόσο το κίνημα έχει πλέον αποδυναμωθεί. «Έχει εξασθενίσει, μα δεν έχει ηττηθεί» εκτιμούν οι ποιό ένθερμοι και υπογραμμίζουν το νέο κάλεσμα με πανό αλλά και μέσω Facebook όπου προαναγγέλλεται για το ερχόμενο Σάββατο : «Όλη η Γαλλία στο Παρίσι, για την πράξη 45» των κίτρινων γιλέκων.
Έτσι ο υπόλοιπος Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι θερμός για τη κυβέρνηση που ετοιμάζει τη μεγάλη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Αύριο, σε αντίδραση στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, κατεβαίνουν στους δρόμους δικηγόροι, πιλότοι και νοσηλευτές, τη δε Τρίτη, καλεί σε γενική κινητοποίηση το αριστερό συνδικάτο CGT.
ΠΗΓΗ DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου