ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Γερμανία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν για το κλίμα

Μαζικές κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος «Fridays For Future» σε ολόκληρη τη Γερμανία σήμερα από το πρωί, ενώ τα κυβερνητικά κόμματα συνεδριάζουν από χθες το απόγευμα για τα μέτρα προστασίας του κλίματος.

Του Παναγιώτη Κουπαράνη, Βερολίνο

BG FFF weltweit | Deutschland | Klimastreik | Global Strike 4 Climate | Berlin (AFP/Getty Images/J. MacDougall)Στις 9.00 το πρωί (ελληνική ώρα) 200 ποδηλάτες μπλόκαραν κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο του Βερολίνου, προκαλώντας έτσι μποτιλιάρισμα για εκατοντάδες αυτοκίνητα. Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση της ημέρας, που έδωσε το σύνθημα για τις υπόλοιπες στην γερμανική πρωτεύουσα - μία πρωτοβουλία του μαθητικού κινήματος «Fridays For Future». Το ζενίθ της σημερινής ημέρας είναι η πορεία, η οποία ξεκινά στη 1.00 το μεσημέρι από την πύλη του Βραδεμβούργου. Σε συνολικά 575 γερμανικές πόλεις οι μαθητές έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις, οι οποίες για πρώτη φορά στηρίζονται και από άλλες πρωτοβουλίες, οργανώσεις, συνδικάτα και κόμματα. Οι διοργανωτές αναμένουν η συμμετοχή να ξεπεράσει τα 350.000 άτομα.
Διαδήλωση για το κλίμα μπροστά στην καγκελαρία Διαδήλωση για το κλίμα μπροστά στην καγκελαρία
Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών, όπως και στις άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις σήμερα σε όλον τον κόσμο, είναι η τήρηση του στόχου της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή (2015), που προβλέπει τη συγκράτηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω του 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, οι διαδηλωτές απαιτούν την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα συντομότερα απ' ότι έχει προγραμματιστεί, καθώς και την κατάργηση της παραγωγής άνθρακα ως το 2030 αντί το 2038.
Μαραθώνια συνεδρίαση των κυβερνητικών κομμάτων
Όλα αυτά τα θέματα βρίσκονται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων των ηγεσιών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που συνεδριάζουν στη καγκελαρία από χθες στις 6.30 το απόγευμα χωρίς διακοπή μέχρι τώρα. Το επίμαχο σημείο της αντιπαράθεσης Χριστιανοδημοκρατών και βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πόσο και ποιος θα πληρώνει για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μελλοντικά - ποια θα είναι τα βάρη για τους καταναλωτές και ποια για τις εταιρίες. Στις 3.30 το μεσημέρι αναμένονται δηλώσεις της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για τα αποτελέσματα της μαραθώνια σύσκεψης.
ΠΗΓΗ  DEUTSCE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου