ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Ανοχύρωτη Πολιτεία


της Ελένης Θεοχάρους*


Πολλές απορίες μάς έΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνοχει γεμίσει η υπόθεση που αφορά την NAVTEX, την οποία εξέδωσε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία και που καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα των οικοπέδων 2 και 3. Συμφώνως προς την ανακοίνωση που συνόδευε την εξαγγελία της συγκεκριμένης NAVTEX, σκοπός της είναι η παρεμπόδιση του "Γιαβούζ" από την διενέργεια παράνομης γεώτρησης. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο στόχος «Καρπασία 1», προς τον οποίο κατευθύνεται το «Γιαβούζ», είναι πολύ μακριά από τα οικόπεδα 2 και 3. Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να δράσει αποτρεπτικά η οποιαδήποτε άσκηση των ανύπαρκτων ναυτικών κυπριακών δυνάμεων ή των δυνάμεων άλλης χώρας, με πραγματικά πυρά ή με περιπολίες.
Εκτιμούμε ότι όλα αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και είναι τραγικό να εξακολουθούν να μας εμπαίζουν οι κυβερνώντες. Μας εμπαίζουν βεβαίως και στο ζήτημα του πυραύλου S-200 που εξερράγη στα κατεχόμενα, ευτυχώς όχι σε κατοικημένη περιοχή. Και τί μάς λένε; Ότι ναι μεν δεν τον επεσήμαναν τα κυπριακά ραντάρ- ούτε τα πολιτικά, ούτε τα στρατιωτικά, εντούτοις αν τον είχαν εντοπίσει, η αεράμυνα μας θα μπορούσε να τον καταρρίψει. Και ότι και τους S-400 μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, παρ' όλο που οι S-400, όπως και οι S-200 φυσικά, είναι βλήματα εδάφους-αέρος και συνήθως δεν πλήττουν στόχους στο έδαφος. Μ' αυτό δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε σε πεδία γνώσεων και πληροφόρησης που δεν έχουμε, ωστόσο είναι κατανοητό ότι οι κανόνες ασφαλείας σε ειρηνικές και ειδικά τουριστικές περιόδους πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια, ωστόσο εκείνο που μας ενοχλεί είναι ο εμπαιγμός και η παραπληροφόρηση που κλονίζουν την εμπιστοσύνη του λαού προς τους θεσμούς. Αλλά και το γεγονός είναι είναι τραγικά αυταπόδεικτο πως η ΚΔ δεν έχει στρατό, δεν έχει άμυνα.
Εμείς επιμένουμε ότι η ΚΔ χρειάζεται την άμεση δημιουργία ενός συγχρόνου, μοντέρνου ευέλικτου άριστα στελεχωμένου και εξοπλισμένου στρατού που θα προστατεύει αποτελεσματικά την ύπαρξη του κράτους μας και τους πολίτες και τα συμφέροντα μας. Δεν μπορεί να είμαστε ανοχύρωτη Πολιτεία, ανοχύρωτο κράτος, σε πολύ κοντινή απόσταση σε περιοχή που για δεκαετίες μαστίζεται από πολέμους και συρράξεις, ενώ το κράτος μας υφίσταται καθημερινά νέες επιθέσεις από την ήδη κατέχουσα εδάφη μας Τουρκία.
Άλλωστε, ένα κράτος το οποίο δεν έχει αμυντικές ικανότητες, ένα κράτος το οποίο δεν έχει αποτρεπτική ισχύ, είναι ένα κράτος μαριονέτα. Δεν είναι κράτος, είναι κράτος-μαϊμού, ειδικά όταν οι κυβερνώντες παραμυθιάζουν τον λαό ότι αν χρειαστεί θα μας σώσουν οι Κουβανοί, οι Αγκολέζοι, οι Αιγύπτιοι, οι ΗΠΑ. Οι οποίες βεβαίως , είναι "στρατηγικός μας σύμμαχος" , όπως διατυμπανίζουν μερικοί , αλλά κατά την δική μας εκτίμηση, δεν θα αφήσουν την πολύτιμη γι' αυτές Τουρκία να διολισθήσει προς άλλη κατεύθυνση και να ξεφύγει από τον σφικτό εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Δυστυχώς φρούδες είναι και οι ελπίδες ότι θα υπάρξουν κυρώσεις από μέρος της ΕΕ προς την Τουρκία και επιμένουμε σ' αυτό γιατί η ΚΔ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.
Λέμε λοιπόν πως πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, πέρα από την εναπόθεση όλων μας των ελπίδων στον "στρατηγικό μας σύμμαχο", τις ΗΠΑ. Μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από την επαύριον της ήττας του '74.
Αλλά δυστυχώς οι κυβερνώντες και οι κυβερνήσαντες, δηλαδή η ολιγαρχία του πλούτου που καταδυναστεύει τον τόπο εδώ και δεκαετίες και απομυζά τον λαό, δεν θέλησε ποτέ να δημιουργηθεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη της Κυπριακής Πολιτείας. Εκείνο που θέλουν διακαώς είναι "ειρήνη", ηρεμία, ησυχία, "ασφάλεια" για να μην πλήττεται η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και συνεπώς για να αυγαταίνουν τα πλούτη τους.

*ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6η ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου