Το 0,8% που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην «παρέα» των ΑΝΕΛ που είχε μείνει γύρω από τον Πάνο Καμμένο.Οι πολίτες που είχαν εμπιστευτεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στις προηγούμενες εκλογές ο οποίος ορκιζόταν ότι δεν θα επιτρέψει να ξεπουληθεί η Μακεδονία , τον μαύρισαν στις ευρωεκλογές βλέποντας ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το έπαιζε τσάμπα μάγκας και δήθεν Μακεδονομάχος, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή πολιτική κίνηση με την οποία θα μπορούσε να βάλει «ταφόπλακα» στη Συμφωνία των Πρεσπών, που εκ των υστέρων,  χαρακτήρισε προδοτική.
Ωστόσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πίστευε ότι ο κόσμος έχει κοντή μνήμη. Πίστευε ότι οι ψηφοφόροι του θα του συγχωρούσαν το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2018, όταν οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν για την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, θα στήριζε την κυβέρνηση προκειμένου να μείνει για λίγο ακόμη διάστημα στην εξουσία, προκειμένου να μην αποχωριστεί την «καρέκλα» του υπουργείου Άμυνας και να μη χάσει την… πελατεία του.Ο κ. Καμμένος τελικά στήριξε την κυβέρνηση, βάζοντας ουσιαστικά την υπογραφή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα στις 13 Γενάρη μετά από συνάντηση με τον τότε κυβερνητικό του εταίρο Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Άμυνας. Τότε δηλαδή, που όλα είχαν κριθεί για τις Πρέσπες.«Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση, το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα» τόνισε ο  υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αμέσως μετά το κρίσιμο τετ α τετ που είχε με τον  πρωθυπουργό στις 13 Γενάρη συνεχίζοντας σηκώνοντας το… λάβαρο της επανάστασης. «Το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησε ότι για το θέμα της Μακεδονίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ  αποχωρούν από την κυβέρνηση».

Οι τσάμπα μαγκιές Καμμένου

Οι τσάμπα μαγκιές Καμμένου πριν την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, όταν όλα είχαν κριθεί, ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Έβγαινε στα κανάλια λέγοντας ότι θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες ενώ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά απλώς μια μονογραφή των δυο υπουργών Εξωτερικών.Επαναλάμβανε συχνά πυκνά αυτή την θέση του στην προσπάθεια του να ξεφύγει από το ερώτημα που του τίθεται από την ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί, δηλαδή,  δεν αποχώρησε από την κυβέρνηση ώστε να σταματήσει αυτή τη συμφωνία που ο ίδιος χαρακτήριζε απαράδεκτη.Σήμερα, ο κ. Καμμένος έβαλε επί της ουσίας την «ταφόπλακα» στους ΑΝΕΛ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο του ως κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ κράτησαν  την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δημιούργησε στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία και άλλα τέτοια ωραία που μόνο γέλιο προκαλούν σε όσους τον είχαν πιστέψει.Στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπου αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει το κόμμα στις επικείμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τους λίγους ανθρώπους που έριξαν την ψήφο τους στους ΑΝΕΛ στις εκλογές της 26ης Μαϊου ότι θα παραμείνει ενεργός ενημερώνοντάς τους ωστόσο ότι «ξέρω ότι σήμερα, μπορώ να σας είμαι περισσότερο χρήσιμος εκτός Κοινοβουλίου παρά εντός», κάτι που όπως φάνηκε άργησε να το καταλάβει.Το Μακεδονικό ήταν η αρχή του τέλους του Πάνου Καμμένου. Η αιτία της… απόσυρσης του είναι ότι έχτισε την πολιτική του καριέρα στο ψέμα και την υποκρισία. Η ιστορία θα γράψει ότι ήταν ένας από αυτούς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία.