ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Άμεση Ανάλυση: Μήνυμα δημοκρατίας η νίκη ΙμάμογλουΤου Νίκου Ευσταθίου 
Στις 7 το απόγευμα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, η φιλελεύθερη γειτονιά του Καντίκιοϊ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ξέσπασε σε χειροκροτήματα, με εκατοντάδες ενθουσιώδεις ψηφοφόρους να ξεχύνονται στους δρόμους τραγουδώντας το σύνθημα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης: «όλα θα πάνε καλά».

Πιστός στο μετριοπαθές ύφος της καμπάνιας του, ο Ιμάμογλου έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα στον θριαμβευτικό του λόγο, κάνοντας αναφορά σε «μία νέα σελίδα στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης». «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς κάθε έναν από τους 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες που σήμερα ανανέωσαν την ελπίδα μας στην Τουρκική δημοκρατία», ανέφερε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως το μήνυμα του εισακούστηκε από κάθε κομμάτι της πλουραλιστικής κοινωνίας της Πόλης: Αρμένιους, Κούρδους, Ελληνες, Μουσουλμάνους αλλά και υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος. Πράγματι, ο Ιμάμογλου επικράτησε ακόμη και σε παραδοσιακά κάστρα του AKP, όπως οι γειτονιές του Φατίχ και του Μπεϊόγλου, όπου είχε χάσει με σημαντική διαφορά στην αναμέτρηση του Μαρτίου.

Η άμεση αποδοχή της ήττας του κυβερνώντος κόμματος από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ - η οποία ήρθε μόλις δέκα λεπτά έπειτα από την δημοσίευση των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων - διαφέρει τρομακτικά από τις εκλογές του Μαρτίου, όπου τα αποτελέσματα δεν δημοσιεύτηκαν μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας ενώ η Κωνσταντινούπολη παρέμεινε στολισμένη με θριαμβευτικά πανό υπέρ της κυβέρνησης για περίοδο δύο μηνών. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει προβεί ακόμα σε επίσημη δήλωση, και κατ’ επέκταση επικρατεί ακόμα το σενάριο να μην αποδεχτεί την νίκη του Ιμάμογλου λόγω ενός υποτιθέμενου περιστατικού στο οποίο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έβρισε μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, το σημαντικό μέγεθος της ψαλίδας και ο εορταστικός παλμός των ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης καθιστούν λιγότερο πιθανή μια εκ νέου αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Η θριαμβευτική νίκη του Ιμάμογλου συνθέτει ίσως το σημαντικότερο μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας που έχει στείλει η Τουρκική κοινωνία στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα 17 χρόνια που απολαμβάνει την εξουσία. Η απόφαση του Ερντογάν να πιέσει για την επανάληψη των εκλογών διαμορφώθηκε σε μία ιδιαίτερα αυτοκαταστροφική στρατηγική, καθώς έδωσε στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να παρουσιάσει τις επαναληπτικές εκλογές ως μια δοκιμασία για την δημοκρατία της χώρας και ένα δημοψήφισμα κατά της αυξανόμενης αλαζονίας του AKP. Παράλληλα, έδωσε τρομακτική ώθηση στον πράο και μετριοπαθή Ιμάμογλου, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται ως το ισχυρότερο στέλεχος της Τουρκικής αντιπολίτευσης. Η βιωσιμότητα της ώθησης αυτής για την Τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, ωστόσο είναι βέβαιο πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα είναι αρκετά νευρικός για το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει πριν αρκετά χρόνια: «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει ταυτόχρονα και την Τουρκία».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου