ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: «Πήγες το κόμμα από το 49% στο 34% - Το AKP δεν είναι δικό σου - Βλάπτεις την προεδρία»

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να στριμώχνεται όλο ένα και περισσότερο εσωτερικά, καθώς βλέπει τον ένα μετά τον άλλο, πρώην στενούς του συνεργάτες να του γυρνάνε την πλάτη.


Μετά τα δημοσιεύματα ότι προετοιμάζεται νέο κόμμα που θα διασπάσει το AKP από Γκιούλ και Μπαμπατζάν, ήρθε η σειρά του πρώην πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να επιτεθεί στον Τούρκο πρόεδρο με μία ομιλία-κόλαφο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Νταβούτογλου ασκεί δριμύα κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς είχε κάνει το ίδιο και τον Απρίλιο μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στις Δημοτικές εκλογές.

Ο Νταβούτογλου που σύμφωνα με δημοσιεύματα
είναι από τα πρόσωπα που πιθανόν θα συμμετέχουν στο νέο κόμμα επέκρινε για πρώτη φορά το Κόμμα ΑΚP και τον Ερντογάν με τόσο σαφή και σκληρό τρόπο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η γλώσσα περιθωριοποίησης και η βία που χρησιμοποιήθηκαν στην εκλογική διαδικασία, έκαναν τους πάντες να ανησυχούν, παρέθεσε τις επικρίσεις του μία προς μία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος παρέμεινε σιωπηλός για 3 χρόνια, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει και είπε:

"Το Κόμμα ΑΚP, δεν είναι ένα πρόσωπο, μια οικογένεια, δεν είναι μέρος μιας περιοχής.

Το ποσοστό  μας μειώθηκε από 49,5 τοις εκατό σε 34 τοις εκατό.

Βλέπετε, τα κόμματα και τα πολιτικά κινήματα είναι αδιαίρετα στην κορυφή. Εάν η ηγεσία είναι διαιρεμένη, δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Η κίνησή μας έχει επίσης διαιρεθεί δύο φορές, αλλά εάν υπάρχει μετατόπιση στη βάση, αυτή είναι επικίνδυνη. Αν μια μάζα 15 τοις εκατό έχει πάει κάπου αλλού, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει.

Την 1η Νοεμβρίου 2015, "λάβαμε 49,5 τοις εκατό των ψήφων. Τώρα έχουμε 44 τοις εκατό των ψήφων ως Συμμαχία της Δημοκρατίας. 8 τοις εκατό έως 10 τοις εκατό των ψήφων του MHP και το ποσοστό ψήφου του κόμματος AKP μειώθηκε στο 34 τοις εκατό. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Ποιά ήταν τα λάθη που κάναμε;

Η συγχώνευση του πρωθυπουργικού με το προεδρικό αξίωμα έχει πλήξει τόσο την προεδρία όσο και το κόμμα.

Οι οικογενειακές σχέσεις με την κρατική δομή πρέπει να είναι αυστηρά χωρισμένες, οι σχέσεις συγγένειας δεν πρέπει να υπάρχουν ".

Επίσης ο Νταβούτογλου αναφέρει ότι χρειάζεται μια νέα αντίληψη, σύγχρονη στη πολιτική σκέψη, καθώς η Τουρκία οπισθοδρομεί, καθώς πλέον δεν υπάρχει δικαιοσύνη και ταυτόχρονα η χώρα μπαίνει σε μία βαθιά οικονομική κρίση.

Μένει να δούμε πως θα απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος, με μία ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση του αυταρχισμού να είναι πιο πιθανή από ποτέ, καθώς ξέρει πως αν χάσει την εξουσία οι ξένες δυνάμεις σε συνεργασία με τους εσωτερικούς εχθρούς του τον περιμένουν στη...γωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου