ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Σχηματοποιείται το μέτωπο εναντίον του Ερντογάν - Γκιουλ και Νταβούτογλου επικρίνουν την ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη


REUTERS/MURAD SEZER
Αυξάνονται οι φωνές εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που αντιδρούν στην απόφαση να ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει η αντιπολίτευση.
Στους επικριτές της απόφασης περιλαμβάνονται δύο βετεράνοι του AKP, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ενισχύοντας τις εικασίες ότι απογοητευμένοι του κόμματος ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα.
Ο Γκιουλ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2014, συνέκρινε την ακύρωση από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με τη μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή  δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τότε τη συνεδρίαση ακριβώς για να ακυρωθεί η εκλογή του.
«Αυτό που αισθάνθηκα το 2007 με την άδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το αισθάνθηκα και χθες, όταν ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ανακοίνωσε την απόφασή της», έγραψε ο Γκιουλ στο Twitter. «Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», πρόσθεσε.
Ο Νταβούτογλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, προτού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον σπρώξει προς την έξοδο, εκτιμά από την πλευρά του πως η απόφαση της YSK ήταν ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία.
«Η θεμελιώδης αξία της πολιτικής παράδοσής μας οφείλει να είναι η εγγύηση πως η βούληση του λαού αντανακλάται στις κάλπες. Όποια κι αν είναι τα προσχήματα και οι λόγοι, τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και η απόφαση της YSK κατάφεραν πλήγμα σε μία από τις θεμελιώδεις αξίες μας», προσέθεσε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου