ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Διαχείριση αποβλήτων: Νομίζουμε ότι έφθασε ο κόμβος στο χτένι…


 του Στέφανου Σταμέλλου*



Σε πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται, οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) να καταβάλλουν μια εισφορά στο Πράσινο Ταμείο, για τις ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ για ταφή χωρίς επεξεργασία. Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά τόνο ξεκινώντας από την 1.1.2020 - άρα σε οκτώ μήνες από τώρα. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ κάθε έτος, από το 2021, αν οι Δήμοι που υπόκεινται σε αυτή την εισφορά συνεχίζουν να μην καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη διάθεση αποβλήτων και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).



Αναρωτιέμαι αν οι δήμοι, άρα και ο Δήμος Λαμίας, θα πρέπει να προβλέψουν στο νέο προϋπολογισμό την αύξηση των δημοτικών τελών προκειμένου ο ΦΟΔΣΑ να μπορεί να καταβάλει την εισφορά. Με δεδομένο ότι στο Δήμο Λαμίας η ετήσια παραγόμενη ποσότητα σύμμεικτων αποβλήτων προς ταφή είναι περίπου 40.000 τόνοι, η δαπάνη αυτή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 400.000 ευρώ.



Με αφορμή αυτό ερχόμαστε για μια φορά ακόμα να τονίσουμε, στα μεγάλα λόγια της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προτεραιότητα του συστήματος της Διαλογής στην Πηγή. Μέχρι στιγμής όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας αρκούνται στον μπλε κάδο ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας και στη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής, του ΚΔΑΥ, με μικρό ποσοστό σε σχέση με τους στόχους και σε ένα μικρό ποσοστό ανακύκλωσης σε σχέση επίσης με τους στόχους. Το ΚΔΑΥ που πραγματοποιεί τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους και τα οποία συλλέγει και μεταφέρει ο Δήμος με τα ειδικά απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης, το διαχειρίζεται και το λειτουργεί με σύμβαση ιδιώτης εργολάβος.



Κάτι δεν μας κάθεται καλά όμως. Ένας λογικός άνθρωπος τι θα σκεφτόταν: Αν ο Δήμος και ο εργολάβος προσπαθούσαν να πετύχουν τους στόχους και είχαν συμφέρον να γίνεται πραγματικά ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, όπως προβλέπεται, δεν θα ενδιαφέρονταν για την ποσότητα και την ποιότητα του υλικού που συγκεντρώνεται; Είδε κανείς μέσα στην τελευταία πενταετία της θητείας της νυν δημοτικής αρχής κάποια προσπάθεια για την αύξηση της ανακύκλωσης;  Είδε κανείς να γίνεται αντικατάσταση των φθαρμένων μπλε κάδων;



Μερικά ακόμα αυθόρμητα ερωτήματα: Γιατί τους αφήνουν ανοιχτούς τους μπλε κάδους ή χωρίς καπάκι και καταστρέφονται τα ανακυκλώσιμα υλικά; Μπορεί το ΚΔΑΥ της Λαμίας να ανταποκριθεί στους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού και να απορροφήσει τα ανακυκλώσιμα της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Ευρυτανίας και της Β Εύβοιας;  Είναι στο σχεδιασμό τους η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και η αύξηση της δυναμικότητάς τους;  Σχεδιάζουν να κάνουν κάτι σχετικά με τους πολλούς κάδους χωρίς καπάκι, ώστε να μην καταστρέφονται τα ανακυκλώσιμα;  Και μια ερώτηση που κάνουμε πάντα: Αν ήταν δική τους επιχείρηση ο Δήμος και το ΚΔΑΥ και είχαν συμφέρον από την αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, έτσι θα λειτουργούσαν;



Και δεν είναι μόνο η κοροϊδία προς όλους τους ευσυνείδητους πολίτες, που μαζεύουν και πηγαίνουν στους ειδικούς μπλε κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι και η απώλεια χιλιάδων ευρώ που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τους δημότες με τη μείωση των δημοτικών τελών, την καλύτερη λειτουργία του ΚΔΑΥ και την αύξηση των θέσεων εργασίας.



Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), ούτε βέβαια Χώρους Ταφής Απορριμμάτων, ΧΥΤΑ, τι μένει να κάνουμε;; Διαλογή στην Πηγή, ανακύκλωση,  κομποστοποίηση και μείωση των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τα σύμμεικτα, όπως μας λέει η λογική και η ΕΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμιά τέτοια πολιτική. Αντίθετα, το μόνο που ακούμε είναι μελέτες για κατασκευή τεσσάρων ΜΕΑ στη Στερεά, άντε και κανένα Πράσινο Σημείο.



Και όλα αυτά, λένε, θα γίνουν με δημόσια χρηματοδότηση. Πώς θα εξασφαλιστούν τα ποσά «της δημόσιας χρηματοδότησης», όταν η ΕΕ μας λέει το αντίθετο;  Άρα θα οδηγηθούμε στη λύση των ΣΔΙΤ. Ναι, αλλά ο κ Φάμελλος λέει: "Έχουμε διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί έργο, που να έχει δυναμικότητα άνω του 50% των παραγόμενων απορριμμάτων". Πώς όμως όταν οι στόχοι της ΕΕ λένε ότι μέχρι το 2035 πρέπει να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 65% των στερεών αποβλήτων και μόνο το 35% να επεξεργάζεται στις ΜΕΑ;   Ποια ΜΕΑ θα είναι βιώσιμη με τέτοιες ποσότητες απορριμμάτων;  Και ποιος θα καλύπτει το κόστος λειτουργίας των μη βιώσιμων ΜΕΑ;; Ποιος άλλος από τον δημότη με τα δημοτικά τέλη. Όλες οι λογικές αυτό λένε. Αλλά τι τους νοιάζει;

Λαμία, 24.4.2019



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου