ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Με αφορμή την αυστηρή προειδοποίηση του κ Φάμελλου προς τους δημάρχους για τη διαχείριση των αποβλήτων




Του Στέφανου Σταμέλλου*



Διαβάζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έκανε αυστηρή προειδοποίηση προς τους δημάρχους από το βήμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τους χαμηλούς ρυθμούς εκπλήρωσης των κοινοτικών στόχων ως προς την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

Παράλληλα ο κ Φάμελλος τόνισε ότι «…θα στηρίξει τους δήμους με σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων και νομοθετικών παρεμβάσεων» Αυτό λογικά σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει.Άρα να υποθέσουμε ότι έχει ευθύνες και η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ για την καθυστέρηση; 



Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί από το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των αποβλήτωνπλην των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ);Η επιλογή να μη δοθεί κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση για τις μελέτες των έργων της αποκεντρωμένης διαχείρισης και των ΤΟΣΔΑ, οδήγησε σε αδυναμία ωρίμανσης των έργων αυτών από τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ και σε μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.  Οι ΜΕΑπου υλοποιούνται,προχωράνε γιατί είναι ώριμες από την προηγούμενη περίοδο. Πέρα από τη χρηματοδότηση λείπουν και οι σχετικές ρυθμίσεις, όπως π.χ.τα Πράσινα Σημεία(ΠΣ) δεν μπορεί να χρηματοδοτηθούν,διότι εμπλέκεται η ανακύκλωση, που δεν επιδοτείται.Με αποτέλεσμανα μην έχει ωριμάσει ούτε ένα ΠΣ πανελλαδικά. Μόνο μεγάλα λόγια ακούμε και ημερίδες.

 

Στην Αθήνα θα χρησιμοποιηθεί η ΕΜΑΚΦυλής αναγκαστικά, αφού δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή άλλης μονάδας.  Έχει επαρκή δυναμικότητα όμως η ΕΜΑΚΦυλής για να γεμίσει η Αθήνα με καφέ κάδους;  Δε φταίνε μόνο οι δήμοι λοιπόν. Κάπου εδώ φαίνεται τελικά χάθηκε το παιχνίδι ή δεν προχώρησαν γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα.

Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους, γιατί οι καθυστερήσεις είναι και απαράδεκτες όσον αφορά στους στόχους και επικίνδυνες όσον αφορά στα πρόστιμα.Εκτός αν υπάρχουν σκοπιμότητες…



Είναι ολοφάνερο ότι οι δημοτικές αρχές δεν «καίγονται» για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων.Τα σκουπίδια είναι μόνο μπελάς γι’ αυτούς και κάνουν το ελάχιστο δυνατό. Μόνο αποκομιδή και αυτή σε ιδιώτες  Όποιος θέλει πραγματικά να καθυστερήσει «κοσκινίζοντας» δέκα χρόνια, ξέρει πώς θα το κάνει και με ποια πολιτική και πρακτική. Είδατε κανέναν από τους δήμους και την Περιφέρεια να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στα Πράσινα Σημεία; Είδατε κανέναν να προχωράει στην υλοποίηση έστω μέρους όσων προβλέπονται στο Τοπικό ΣύμφωνοΔιαχείρισης Αποβλήτων (ΤοΣΔΑ); Δεν έχουν σκοπό να βάλουν ούτε ένα ευρώ γι’ αυτά.



Μάλλον περιμένουν όλοι να αποτύχει το σύστημα της Διαλογής στην Πηγή για να πάνε στην μοναδική αποτελεσματική λύση κατά την άποψή τους, των ΜΕΑ και της καύσης.

Λαμία, 6.3.2019

* Στέφανος Σταμέλλος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου