ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Η ΕΕ παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  αποφάσισε να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την εισήγηση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Με 370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει την έκθεση της εισηγήτριας, Κάτι Πίρι, για την Άγκυρα.
Η τελική απόφαση ανήκει στους αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια Ολλανδή ευρωβουλευτής μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευχαρίστησε το σώμα για το ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και ότι η τελική απόφαση για το αν θα σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα ληφθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η έκθεση καταπέλτης για την Άγκυρα

Σε αυτή γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και με συγκεκριμένα παραδείγματα: τον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους, τα αυθαίρετα όπως αναφέρει μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση.
Παράλληλα, η έκθεση καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 μέσων ενημέρωσης και τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων δημοσιογράφων.
Καταδικάζεται επίσης το γεγονός ότι εξακολουθεί να κρατείται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, μεταξύ άλλων.
Το μήνυμα στην Κομισιόν και τα κράτη – μέλη
Επιπρόσθετα, η έκθεση καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά παραμένει, ωστόσο, προσηλωμένο (το ευρ. Κοινοβούλιο) στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία. Αναφορά η οποία επαναλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις.
Η έκθεση ζητεί από την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τα προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκία για να στηρίξει την τουρκική κοινωνία των πολιτών. Επίσης, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης 1995 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, εφόσον τηρηθούν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου