ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Απεργάζονται το ξεκλήρισμα των αιγοπροβατοτρόφων

KONTRA  13.1.19    
Στις 4 Γενάρη, ο διευθυντής της εφημερίδας AGRENDA Γιάννης Πανάγος δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ισχυρό πριμ εξόδου για αιγοπροβατοτρόφους», στο οποίο σημείωνε: «Γενναίο κοινοτικό πρόγραμμα, με αυξημένες πριμοδοτήσεις για την ομαλή έξοδο από το επάγγελμα των παροδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων, επεξεργάζονται σύμφωνα με αποκλειστικές  πληροφορίες της Agrenda, οι Βρυξέλλες».

Γνωρίζουμε τον Πανάγο χρόνια, από την εποχή που έκανε αγροτικό και εργατικό ρεπορτάζ ως συντάκτης της «Καθημερινής». Αν δεν είχε σίγουρες πληροφορίες, δε θα προχωρούσε σ’ αυτό το καταγγελτικό άρθρο για τις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Εμείς, βέβαια, στηριζόμαστε πάντα στο δικό μας ρεπορτάζ προκειμένου ν’ ανοίξουμε οποιαδήποτε ζήτημα, ανεξάρτητα από την σημασία που έχει. Ομως, επειδή βγήκε η ίδια η Κομισιόν και ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα, λέγοντας μια σειρά ψέματα, αποφασίσαμε να αναφερθούμε στο θέμα και να υιοθετήσουμε τις πληροφορίες του Γ. Πανάγου, προτού ολοκληρώσουμε το δικό μας ρεπορτάζ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων», ανακοίνωσε η Κομισιόν. Και συνέχισε: «Η φέτα είναι και θα παραμείνει ένα εμβληματικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται από παντός είδους προσπάθεια απομίμησης και σφετερισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν έχουν διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες που βελτιώνουν το σημερινό καθεστώς της φέτας σε σύγκριση με το προϋπάρχον. Αυτό ισχύει σε κάθε αγορά στην οποία τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση»!

Το δημοσίευμα του Πανάγου για την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση της απομάκρυνσης των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος είναι αληθές. Είναι γνωστό στους αναγνώστες μας, ότι ο Χόγκαν ξεπούλησε το ελληνικό γιαούρτι. Συγκεκριμένα, τον Ιούλη του 2015 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου, με επιστολή του στον Χόγκαν διαμαρτυρήθηκε για την παραγωγή και τη χρήση του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία. Ο Χόγκαν του απάντησε ότι «όσον αφορά άλλες ονομασίες, όπως “γιαούρτι  ελληνικού τύπου“ ή “γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ“ ή “γιαούρτι  ελληνικής συνταγής“ η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές». Αυτή την επιστολή του Χόγκαν ο Αποστόλου δεν τη δημοσιοποίησε ποτέ, γιατί επιβεβαιωνόταν το ξεπούλημα του ελληνικού γιαουρτιού.

Στις συμφωνίες της ΕΕ με πέντε χώρες της Αφρικής, με τον Καναδά, με το Βιετνάμ και με τη Σιγκαπούρη ξεπουλήθηκε η φέτα, προκειμένου οι Κομισάριοι να εξευμενίσουν τις κυβερνήσεις των εξαρτημένων χωρών και να καταργήσουν όλα τα εμπόδια στη διείσδυση του κεφαλαίου των ιμπεριαλιστικών κρατών της ΕΕ σ’ αυτές. Σ’ αυτό συνέβαλε και η πρόταση του Αποστόλου να μπορεί ο Καναδάς να παράγει φέτα αρκεί να χρησιμοποιεί πρόβειο και γίδινο γάλα (δείτε την πρόταση του Αποστόλου εδώ).

Η Κομισιόν απεργάζεται τη μείωση των ελλήνων κτηνοτρόφων που παράγουν αιγοπρόβειο γάλα, γιατί θέλει να μειωθεί δραστικά η παραγωγή πρόβειου γάλακτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το 2017 η παραγωγή ανήλθε σε 544.780 τόνους από 38.814 κτηνοτρόφους, ενώ οι εισαγωγές που δηλώθηκαν από τις εταιρίες ήταν την ίδια χρονιά 10.830 τόνοι. Στόχος τους είναι να αυξηθούν οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την ΕΕ και να νομιμοποιηθεί  η χρήση του για την παραγωγή φέτας, όπως έγινε με τη νομιμοποίηση της χρήσης εβαπορέ  (συμπυκνωμένου) γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου