ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

H ιστορία της Τζιγιάν


      Η επιτυχημένη αντίσταση εναντίον της πολιορκίας του ISIS («Ισλαμικό Κράτος») στο Kobane, όπου το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό των γυναικών μαχητών προκάλεσε την προσοχή του κόσμου, βρέθηκε στο προσκήνιο της παγκόσμιας κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η σημασία της "Επανάστασης των Γυναικών" δεν συνίσταται μόνο στην καταπολέμησή του ISIS από πλευράς τους, αλλά έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα πείραμα ριζοσπαστικής δημοκρατίας που βασίζεται σε πλουραλιστικές, συμμετοχικές και οικολογικές αρχές. Η πιο εντυπωσιακή πτυχή αυτού του πειράματος είναι ο κεντρικός ρόλος που οι γυναίκες ενεργά διαδραματίζουν  στην κοινωνική αλλαγή. Έχουν υπάρξει κάποια κοινωνικοπολιτικά σχόλια όπως επίσης και  δημοσιογραφικές αναφορές πάνω σε αυτά τα γεγονότα, αλλά κανένα από αυτά δεν παρέχει μια αντίληψη για το πως βιώνονται σε προσωπικό επίπεδο και ενόσω το φαινόμενο αυτό εξελλίσεται.



       Η ταινία βασίζεται στην προσωπική ιστορία και την αφήγηση μιάς γυναίκας πρωταγωνίστριας, που οραματίζεται  μια φεμινιστική, οικολογική επανάσταση.
Μέσα από τα μάτια αυτής της αντιστασιακής, γυναίκας πολεμίστριας, η οποία είναι επίσης διοικητής τάγματος, το δημιουργικό ντοκιμαντέρ Jian's Story θα προσπαθήσει να διερευνήσει τις πιθανότητες ενός θεμελιώδους κοινωνικού μετασχηματισμού, παρά τις ισχυρές παραδόσεις της περιοχής, τις φεουδαρχικές πατριαρχικές δομές και τον αυξανόμενο ολοκληρωτισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό από όλες τις πλευρές.



Η ταινία υπόσχεται να γίνει ένας εκ των έσω προσωπικός απολογισμός των γεγονότων στη Βόρεια Συρία, μια ενδοσκοπική εξερεύνηση μιας κοινωνικής αναταραχής ιστορικής σημασίας. Θα είναι ένα ντοκιμαντέρ που φωτίζει το θάρρος, τη συμπόνια, την εξαιρετική δύναμη του χαρακτήρα και την ιχυρή δυνατότητα συμβολής των γυναικών στον κόσμο του αύριο.

Βιογραφικό σημείωμα του A. Haluk Ünal:



Ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης. Καλλιτέχνης φωτογραφίας. Σεναριογράφος. Σκηνοθέτης.



Τα σενάρια του που έχουν γυριστεί σε ταινία: Çökertme (1997) ταινία μεγάλου μήκους, Kaçıklık Diploması (1998) ταινία μεγάλου μήκους, Martılar ve İstanbul (2000) τηλεοπτική ταινία, Halk Düşmanı (2004) τηλεοπτική ταινία, Eylül (2005) τηλεοπτική σειρά, Gece & Gündüz (2008) τηλεοπτική σειρά, Esrarlı Gözler (2009) τηλεοπτική ταινία, Saklı Hayatlar (2011) ταινία μεγάλου μήκους, Küçük Kara Balıklar / Μικρό Μαύρο Ψάρι (2012 - 2013) μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει: Esrarlı Gözler (2009-2010) τηλεοπτική ταινία, Saklı Hayatlar (2010-2011) ταινία μεγάλου μήκους, Küçük Kara Balıklar / Μικρό Μαύρο Ψάρι (2012 - 2013) μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, Roboski Faili Malum (2013) ντοκιμαντέρ.



Άλλα έργα: Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ένωσης Συλλόγου Σεναριογράφων το 2004 και διετέλεσε ως πρόεδρος μέχρι το 2010. Έχει διδάξει στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kadir Has και διάφορα εργαστήρια σκηνοθεσίας. Συνέχισε να δημιουργεί στα πλαίσια της εταιρείας Drama İstanbul Film Atölyesi, την οποία ίδρυσε με τον Serpil Güler το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου