ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

“Μαρξιστική συνωμοσία” η κλιματική αλλαγή για υπουργό του Μπολσονάρου στη Βραζιλία

 

Η άρνηση ή η υποβάθμιση της σημασίας της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς το καπρίτσιο κάποιων «ψεκασμένων», αλλά προπαγανδιστικό όπλο των εκπροσώπων ενός ισχυρού τμήματος της αστικής τάξης που δεν νιώθει κανένα λόγο να υπονομεύσει τα κέρδη της λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών και έγνοιας για το μέλλον του πλανήτη. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ έχει κατά καιρούς εκφραστεί απαξιωτικά κατά της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη». Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν που ένας ακόμα θιασώτης αυτής της αντίληψης προέρχεται από τη δηλωμένα φιλοτραμπική κυβέρνηση της Βραζιλίας.
Πιο συγκεκριμένα ο νέος υπουργός εξωτερικών της χώρας Ερνέστου Αραούζου, χαρακτηρίσε «συνωμοσία πολιτισμικών μαρξιστών» την κλιματική αλλαγή, με στόχο την ανακοπή της ανάπτυξης των δυτικών οικονομικών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Η Βραζιλία συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα, πρωταγωνιστώντας στη συμφωνία του Παρισιού το 2015.
Αν και ο Μπολσονάρου υπαναχώρησε από τις προεκλογικές απειλές του να αποχωρήσει η Βραζιλία από τη συμφωνία, φοβούμενος πτώση των πωλήσεων σόγιας και βοδινού στην Ευρώπη, τα μηνύματα για τη μελλοντική περιβαλλοντική πολιτική της χώρας δεν είναι ευχάριστα, καθώς ο νέος υπουργός χαρακτήρισε «δόγμα» την αντίληψη περί κλιματικής αλλαγής, το οποίο «έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την αύξηση της ρυθμιστικής εξουσίας των κρατών και τη δύναμη των διεθνών θεσμών πάνω στα έθνη κράτη και τους πληθυσμούς τους, όπως και για να καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη σε δημοκρατικές καπιταλιστικές χώρες και να προωθήσει την ανάπτυξη της Κίνας», ανέφερε σε ανάρτησή του πριν ένα μήνα.
Μεταξύ των αναρτήσεών του περιλαμβάνονται και επιθέσεις στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί πως «ποινικοποιεί το σεξ και την αναπαραγωγή, λέγοντας πως κάθε ετεροφυλοφιλική επαφή είναι βιασμός και κάθε μωρό είναι κίνδυνος για τον πλανήτη γιατί αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Στη συνέχεια τους κατηγόρησε πως ποινικοποιούν το κόκκινο κρέας, το πετρέλαιο, τα κλιματιστικά και τις…ταινίες της Ντίσνεϋ.
Ο υπουργός εξωτερικών δεν είναι το μόνο μέλος της κυβέρνησης με αντιπεριβαλλοντικές απόψεις, καθώς η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Κριστίνα Ντίας έχει το προσωνύμιο «Μούσα των Δηλητηρίων», καθώς ως εκπρόσωπος του λόμπι των γεωργικών εταιρειών υποστηρίζει τη χαλάρωση του ελέγχου στη χρήση τοξικών ουσιών στη γεωργία.
Η Βραζιλία υποφέρει ως γνωστών εδώ και δεκαετίες από την αποψίλωση του Αμαζονίου, με το πρόβλημα να χειροτερεύει, καθώς 80% των δήμων στη χώρα είχαν προβλήματα ξηρασίας τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και η απλή προσδοκία της εκλογής Μπολσονάρου οδήγησε σε αύξηση των ρυθμών αποψίλωσης κατά την προεκλογική περίοδο, υποδεικνύοντας πως ήδη αποδυναμώνονται τα μέτρα προστασίας του κύριου πνεύμονα του πλανήτη μας, που δεν είναι άλλο από το δάσος του Αμαζονίου.
ΚΑΤΙΟΥΣΑ Με πληροφορίες από guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου