ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Ακύρωση των περικοπών των συνξτάξεων άμεσα με νόμο !

του Αλέξη Μητρόπουλου 
Ι.Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού έτους 2019 που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δανειστές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να αναβάλλουν χρονικά τις περικοπές των καταβαλλομένων, μέχρι 12-5-2016, συντάξεων μέχρι την εκπνοή τής κοινοβουλευτικής θητείας της σημερινής κυβέρνησης τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Έτσι φαίνεται πως η κυβέρνηση, πάντα σε συνεννόηση και με σύμφωνη γνώμη των δανειστών, έχει εξασφαλίσει να διεξαγάγει τις εκλογές μέχρι τη λήξη τής θητείας της χωρίς να περικόψει τις συντάξεις μεταθέτοντας χρονικά την εφαρμογή των διατάξεων που η ίδια ψήφισε.

ΙΙ.Ως εκ τούτου και από τα δύο «σενάρια» που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, είναι προφανές ότι κεντρικός στόχος τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η χρονική αναβολή των προνομοθετημένων μέτρων για τις περικοπές των συντάξεων μέχρι τον πιθανό χρόνο των εκλογών (είτε τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο του 2019).
Ουδείς όμως λόγος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται για την οριστική και αμετάκλητη ακύρωση του μέτρου τού επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής των συντάξεων για παλαιούς και νέους συνταξιούχους και την περικοπή μέχρι του ύψους 18% των καταβαλλομένων συντάξεων για όσες από αυτές προκύπτει προσωπική διαφορά.
Όπως γίνεται αντιληπτό, βρισκόμαστε προ ενός καλοστημένου σχεδίου εμπαιγμού και εξαπάτησης των συνταξιούχων που, αφού υπέστησαν δεκάδες περικοπές στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις τους, συνολικού ύψους καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο (2010-2018) 80 δις ευρώ, τώρα γίνονται στόχος υφαρπαγής ψήφων.


ΙΙΙ. Το Τμήμα Συντάξεων της ΕΝΥΠΕΚΚ επεξεργάστηκε σχέδιο δύο (2) τροπολογιών (για κύριες και επικουρικές  συντάξεις, αντίστοιχα) οριστικής ακύρωσης του μέτρου των περικοπών των συντάξεων και όχι απλής αναστολής του, που προωθούν κυβέρνηση και δανειστές, με απώτερο στόχο:
α) αφενός μεν την αμετάκλητη και δια νόμου κατάργηση του επανυπολογισμού-αναπροαρμογής και προσωπικής διαφοράς, για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους (παλιούς και νέους) και
β) αφετέρου την κατάργηση της «ρήτρας 2060» που ψήφισαν και τα 5 κόμματα του μνημονιακού τόξου με τον νόμο τού τρίτου Μνημονίου 4336/2015 και εξειδίκευσε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016, άρθρο 14 παρ. 4), με τον οποίο μειώνονται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060 ώσπου -προϊόντος του χρόνου- θα καταστούν ισχνά επιδόματα!

ΙΔΟΥ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΥΠΕΚΚ

Παραθέτουμε τις δύο τροπολογίες (για κύριες και επικουρικές συντάξεις).

1.Τροπολογία για την ακύρωση των περικοπών στις κύριες συντάξεις
«Το άρθρο 14 του ν. 4387/2016 στο σύνολό του, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4472/2017 και ποσοτικοποιήθηκε με τον ν. 4549/2017 («Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», Παράρτημα, σελ. 8672), καταργείται.».

2.Τροπολογία για την ακύρωση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις
«Το άρθρο 96 παρ. 4 του ν. 4387/16, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 του ν. 4472/2017 και ποσοτικοποιήθηκε με τον ν. 4549/2017 («Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», Παράρτημα, σελ. 8672), καταργείται.».

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί τους περήφανους και μαχητικούς συνταξιούχους να μην αρκεστούν στην απλή χρονική μετάθεση του μέτρου των περικοπών των συντάξεών τους, αλλά να στοχεύσουν στην καθολική ακύρωση του άδικου αυτού μέτρου, εμμένοντας στην κατάθεση και την υπερψήφιση των παραπάνω δύο τροπολογιών, γιατί είναι η μόνη δίκαιη λύση σήμερα ΚΑΙ για το μέλλον.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί τις πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων να συμφωνήσουν στην υπερψήφιση μόνο των παραπάνω τροπολογιών διότι μόνο αυτές λύνουν οριστικά και αμετάκλητα το σημαντικότερο σήμερα κοινωνικό ζήτημα.

*Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου