ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Το κακό παράδειγμα σκουπιδότοπου Κοκκινονερου Δήμου Κω, που 4 χρόνια μετά την παραλαβή του έχει …σχεδόν καταστραφεί


                                                                                         .Α. Το γεγονός: Βρεθήκαμε κοντά στον σκουπιδότοπο της πόλης Κω 1980-2009. Στο μυαλό μας γύρισαν οι σκηνές της ηφαιστειακής εμφάνισης του χώρου, πεταμένα ερήμην σκουπίδια, σύννεφα καπνού, φωτιά. Οι διαμαρτυρίες και οι συγκεντρώσεις με στόχο μια λογική διαχείριση. Αδιαφορία εκ μέρους των αρμοδίων!

Μετά .. ήρθε λύτρωση! Ενταξη του έργου: Αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση "Κοκκινόνερο" του Δήμου Κω! ΕΠΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υπογραφή της σύμβασης 30 Μαΐου 2011. Κόστος 779.546 €! Ολοκλήρωση έργου 31/05/2013. Παραλαβή του έργου από τον Δήμο καλοκαίρι του 2014.

Στην παρουσίαση του έργου μάθαμε ότι ο χώρος ήταν και είναι  μια οικολογική βόμβα! Θα μονωθεί στην ελεύθερη επιφάνεια του και θα σκεπαστεί με χώμα. Θα γίνουν εγκαταστάσεις υγροσυλλογής και παρακολούθησης της μόλυνση εδάφους, νερού, βιοαερίου. Θα φυτευτούν δένδρα μεγάλης αντοχής που θα απορροφούν τα υγρά της αποστράγγισης με το ριζικό τους σύστημα λειτουργώντας ως υπόγειοι συλλέκτες.

Β. Η κατάσταση σήμερα
: Ο χώρος έξω από την είσοδο και  την περίφραξη έχει μετατραπεί (πάλι…) σε χώρο ανεξέλικτης εναπόθεσης σκουπιδιών οικιακού εξοπλισμού και οικοδομικών υλικών.

Η περίφραξη είναι ανοικτή και όποιος θέλει μπορεί να μπει στον χώρο! Τα κατσίκια κυκλοφορούν ελεύθερα μη αφήνοντας ίχνος των ειδικών φυτεύσεων που είχαν γίνει!

Το κανάλι  περισυλλογής των ομβρίων  περιμετρικά δεν λειτουργεί αφού σε πολλά σημεία είναι μπαζωμένο και σπασμένο ενώ  δεν κλείνει ούτε οδηγεί σε κάποια τάφρο  συλλογής αποσταγμάτων.

Αυτό το κανάλι έχει σπάσει σε ένα σημείο όπου σημειώθηκε κατολίσθηση του πρανούς με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνέχεια  της μόνωσης και να είναι ορατό το προφίλ του αποκατεστημένου όγκου των σκουπιδιών ενώ το κατολισθητικό φαινόμενο θα συνεχιστεί.

Επιφανειακά του χώρου υπαρχει ακόμη το σύστημα πλαστικών σωλήνων για ύδρευση των φυτεύσεων που μάλλον ..δεν λειτούργησε ποτέ!

Το  σύστημα φρεατίων με απόληξη πλαστικών σωλήνων για την απαγωγή των βιοαερίων μάλλον και αυτό ..δεν λειτούργησε ποτέ!

Στη δεύτερη είσοδος, είναι και αυτή ανοικτή, ένα κτήριο μπετόν στο οποίο λογικά πρέπει να είναι οι μηχανισμοί για την ύδρευση και την περιβαλλοντική παρακολούθηση. Πλησιάζουμε, ο πόρτα είναι ανοικτή, σπρώχνοντας την...ο φύλακας του,  ένα κατσίκι πετάγεται και φεύγει! Το κτήριο είναι ΑΔΕΙΟ! Η γεννήτρια πετρελαίου, η αντλία, τα ντουλάπια, οι επιτόπιοι μηχανισμοί παρακολούθησης των ρύπων, η επίπλωση.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!

Υπεύθυνος λειτουργίας της εγκατάστασης είναι ο Δήμος. Στην πληροφοριακή πινακίδα στην βορεινή είσοδο υπάρχουν 2 τηλέφωνα. Από το ένα μας ειπώθηκε ότι αρμόδιος της διαχείρισης είναι η τεχνική υπηρεσία. Από το δεύτερο μάθαμε  ότι αρμοδία είναι η υπηρεσία καθαριότητας! Δεν φταίνε οι υπάλληλοι, το πρόβλημα είναι ο καθορισμός καθηκόντων  και αυτό είναι πολιτικό θέμα.

Γ. Η όλη εμφάνιση του αποκατεστημένου χώρου είναι αποκρουστική. Έπρεπε και μπορούσε  να είναι αλλιώς.  Η φωτογραφία είναι από αντίστοιχο χώρο στην Θέρμη Θεσσαλονίκης που έχει φυτευτεί χλοοτάπητας και συντηρούνται 18.000 είδη φυτών (θάμνοι και δέντρα). Έχουν ήδη κατασκευαστεί και λειτουργούν δύο γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων, μία παιδική χαρά, τρία ξύλινα κιόσκια, πολλά παγκάκια, ενώ λειτουργεί και κυλικείο με θέα στο Βουνό και την θάλασσα, περιτριγυρισμένο από δένδρα, δημιουργώντας ένα φυσικό τοπίο ιδανικό για τον περιπατητή, ελκυστικό για τον φυσιολάτρη και χρήσιμο για μικρά και μεγάλους  


Δ. Το νησί μας είναι σε κρίση. Μπορεί οι αριθμοί που αφορούν τον τουρισμό να βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία αλλά αυτό δεν συνεπάγεται την αντίστοιχη βελτίωση των πραγμάτων του νησιού και της κοινωνίας μας. Αυτό σχετίζεται με την γενικότερη κατάσταση στην χωρά μας που σύμφωνα με ξένους και ντόπιους είμαστε φόρου υποτελής πολιτεία. Κανείς μας δεν περιμένει τομές, αλλαγές, μεγάλα βήματα. Όμως έχουμε απαιτήσεις για λογική και πρακτική διαχείρισης. Προ πάντων από την τοπική εξουσία. Η υπάρχουσα διαχείριση στον δημοτικό ΧΥΤΑ, στην ιδιωτική ανακύκλωσης και στους αποκατεστημένους ΧΑΔΑ  είναι πρόβλημα! Όπως είναι  πρόβλημα η υπάρχουσα διαχείριση στις λιμνοδεξαμενες. Και το πράγμα προχωρεί και πάει παντού. Φτάνει μέχρι τα μικρά πάρκα και τις παιδικές χαρές! Δεν θα κατηγορήσουμε την και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές γιατί  η προκλητική αδιαφορία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι γενικευμένη και ιστορικά διαρκής. Ενδεικτικό είναι αυτό με τον αποκατασταθέντα σκουπιδότοπο του Κοκκινονερου Δήμου Κω που 4 χρόνια μετά την παραλαβή του έχει …σχεδόν καταστραφεί.


Ν. Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου