ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Τα "κουφά" του Μουντιάλ

του Βαγγέλη Σαρακινού
 Σίγουρα το πιο περίεργο γεγονός του Μουντιάλ της Ρωσίας είναι το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, απουσιάζουν από την προημιτελική φάση η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Γερμανία. Εκτός από αυτό όμως, το οποίο αφορά το αγωνιστικό μέρος, το Μουντιάλ της Ρωσίας, όπως και όλες οι παγκόσμιες διοργανώσεις τέτοιας εμβέλειας,  έχει τα δικά του περίεργα γεγονότα και εκτός γηπέδων.
Από την φάση των ομίλων ακόμη, παράλληλα με την αγωνία των φιλάθλων κάθε χώρας για την πρόκριση, υπήρχε στην ατμόσφαιρα ένα άλλο βασανιστικό ερώτημα, το οποίο ξεπερνούσε τις εθνικότητες. Ποιο ήταν αυτό; Το αν θα φτάσει η μπύρα.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης η κατανάλωση μπύρας στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 8-20%, ποσοστό που διαφοροποιείται στις συνολικά 11 πόλεις που φιλοξένησαν και συνεχίζουν να φιλοξενούν αγώνες. Η κατανάλωση μάλιστα δεν επηρεάστηκε από τους  περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην πώληση αλκοόλ την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων. Εξηγώντας τις αιτίες της αύξησης στην κατανάλωση μπύρας, ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών ομοσπονδιακών και περιφερειακών αγορών αλκοόλ, Βαντίμ Ντρόμπιζ, επισήμανε και το γεγονός ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν  πιο ζεστός από τον περσινό. Η κύρια αιτία ωστόσο ήταν το μουντιάλ.
Το θέμα απασχόλησε τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς οι φίλαθλοι αγωνιούσαν για την εκδήλωση έλλειψης. Οι Ρώσοι ζυθοποιοί ωστόσο είχαν λάβει τα μέτρα τους και οι διαβεβαιώσεις τους για επάρκεια του αγαπημένου ποτού των φιλάθλων βγήκαν, για την ώρα, αληθινές.

Ο Λένιν σε πρώτο πλάνο

Οι ξένοι φίλαθλοι που βρέθηκαν στην Μόσχα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός από τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και για  τον Λένιν. Οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από το Μαυσωλείο του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Κόκκινη Πλατεία ήταν τεράστιες και, όπως σχολίασαν οι Μοσχοβίτες, αυτό είχε να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης και ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από φωτογραφίες με τις τεράστιες ουρές και επισήμαναν δύο πράγματα: Πρώτον ότι αυτές ήταν καθημερινές, χωρίς να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, και δεύτερον ότι σε αυτές στέκονταν μόνο ξένοι και κανένας Ρώσος.
Οι ξένοι φίλαθλοι δεν μολύνθηκαν φυσικά από το «κομμουνιστικό μικρόβιο», αφού τα κίνητρά τους για την συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν διαφορετικά. Σε αυτά κυριάρχησαν η περιέργεια του τουρίστα, αλλά και η περιέργεια να δουν, όπως είπαν κάποιοι, αυτόν που έμαθαν από το σχολείο, ότι «είναι ο ηγέτης του κομμουνιστικού συστήματος». Με τις χρονολογίες, όπως έδειξαν ρεπορτάζ, είχαν βέβαια αρκετά θέματα, αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Στο κάτω – κάτω της γραφής μπάλα πήγαν να δουν οι άνθρωποι.

Μεγάλες αποστάσεις και διαφορά ώρας

Η Ρωσία είναι μία αχανής χώρα και το γεγονός ότι η Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ έχουν διαφορά επτά ζωνών ώρας προκάλεσε προβλήματα στην παρακολούθηση των αγώνων για τους φιλάθλους της ρωσικής Άπω Ανατολής.
Οι φίλαθλοι που κατοικούν στο Βλαδιβοστόκ, όσο και αν χαίρονται που η χώρα τους φιλοξενεί την μεγαλύτερη παγκόσμια ποδοσφαιρική διοργάνωση, θα θυμούνται περισσότερο το Μουντιάλ του 2002 που έγινε στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ο λόγος είναι απλός. Λόγω της ώρας (με το Τόκιο έχουν μία ώρα διαφορά) μπορούσαν να παρακολουθήσουν πολύ εύκολα όλους τους αγώνες.
Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο θέμα. Οι αγώνες διεξάγονται σε πόλεις που ανήκουν στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Ρωσίας. Ανατολικά των Ουραλίων, της οροσειράς που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, δεν είχε προγραμματιστεί διεξαγωγή αγώνων, με εξαίρεση την πόλη Γεκατερίνμπουργκ, που και αυτή όμως βρίσκεται στο όριο.
Το Γεκατερίνμπουργκ είναι όντως η πιο κοντινή, από τις 11 ρωσικές  μουντιαλοπόλεις, στο Βλαδιβοστόκ. Για την ρωσική κλίμακα ωστόσο αυτό το πιο κοντινή σημαίνει απόσταση 7.200 χιλιομέτρων. Για να την καλύψεις χρειάζεσαι τέσσερις ώρες και 35 λεπτά με αεροπλάνο και σχεδόν πέντε ημέρες με τρένο.

Το «διπλό» της Χαμάς

Η θεά μπάλα λατρεύεται παγκοσμίως και έχει παντού φανατικούς πιστούς. Αυτό φαίνεται ότι θέλησε να εκμεταλλευτεί η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, προσπάθησε να αποστείλει λογισμικό κατασκοπίας σε Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα από μια εφαρμογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, στελέχη της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, επικοινώνησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ισραηλινούς στρατιώτες και τους παρότρυναν να κατεβάσουν στα κινητά τους την εφαρμογή «Golden Cup». Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία προσφέρει ζωντανά αποτελέσματα και ενημερώσεις για το Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί περιείχε λογισμικό κατασκοπείας για την λήψη και αποστολή φωτογραφιών, την ηχογράφηση συνομιλιών και την αντιγραφή αρχείων.
Οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να αιτιολογήσουν γιατί καθορίζουν ως υπεύθυνη την Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Σώθηκαν τα αγγλικά σακάκια

Η κομψότητα του τεχνικού της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ανέβασε τις πωλήσεις αγγλικών σακακιών και έδωσε την βρετανική αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Marks and Spencer, που είναι ο επίσημος χορηγός των κοστουμιών της ομάδας.
Ο πρώην κεντρικός αμυντικός εμφανίστηκε σε τρεις συναντήσεις της Εθνικής Αγγλίας, φορώντας πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι παρά τη ζέστη και, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αλυσίδα, οι πωλήσεις των σακακιών της αυξήθηκαν κατά 35% από την έναρξη του Μουντιάλ.
Η εταιρία διαθέτει και στην αγορά πλέον το επίσημο κοστούμι, ενώ το «μοντέλο» της, ο τεχνικός Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, διασκεδάζει με τα σχόλια και όσους τον συγκρίνουν με τον Μπέκαμ.
Η Marks & Spencer αντιμετωπίζει προβλήματα και τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει περίπου εκατό καταστήματα έως το 2022, καθώς απειλείται την επίσης βρετανική εταιρία ενδυμάτων χαμηλού κόστους Primark. Το Μουντιάλ όμως φαίνεται ότι ήταν γι αυτήν «θείο δώρο», αφού έφερε πάλι στην μόδα τα σακάκια της. Τα αγγλικά κασμίρια άλλωστε είναι all time classic.

Την πλήρωσε το θέατρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα θέαμα που κυριαρχεί γι αυτό και πολλοί αποφεύγουν την διοργάνωση εκδηλώσεων σε ημέρες που υπάρχει μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός. Την περασμένη Τρίτη με άκομψο τρόπο το έμαθαν αυτό και οι ηθοποιοί του μιούζικαλ «Ο Τιτανικός».
Η παράστασή τους στο Nottingham Theatre Royal συνέπεσε με τον αγώνα Αγγλίας – Κολομβίας, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι. Δύο κυρίες όμως που παρακολουθούσαν την παράσταση από τις πρώτες θέσεις έβγαλαν τα κινητά και άρχισαν να βλέπουν την  διαδικασία των πέναλτι. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι ηθοποιοί, σε κάθε γκολ οι δύο κυρίες φώναζαν «yesss».
Έτσι την ώρα που βούλιαζε ο Τιτανικός, η Αγγλία νίκησε τελικά και πέρασε στα ημιτελικά, για πρώτη φορά με την διαδικασία των πέναλτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου