ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Tι κάνουν σε άλλες χώρες για το ίδιο θέμα...



Με αφορμή τη μήνυση  της ΔΕΗ κατά του  Νίκου Στεφανή, ο Νέστωρ  Κολοβός υπενθυμίζει:

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ολική κατάρρευση του Ορυχείου Αμυνταίου και μην έχοντας ακόμη έλθει στο φως της δημοσιότητας έστω και ένα πόρισμα των επιστημονικών επιτροπών που ανέλαβαν να διερευνήσουν το όλο θέμα, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν κάποιες πρακτικές, οι οποίες αφορούν την προσέγγιση του θέματος της ευστάθειας των πρανών γενικότερα:
1. Οι αποτυχίες των τεχνικών έργων γνωστοποιούνται στην επιστημονική κοινότητα για να συμβάλουν στην εξέλιξη της επιστήμης, καθώς και στην αποφυγή παρομοίων καταστάσεων.
2. Οι αποτυχίες των τεχνικών έργων αποτελούν αντικείμενο μελέτης και παρουσιάζονται σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. 
3. Στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων υπάρχουν ειδικοί τόμοι βιβλίων και περιοδικών με αποτυχίες μεγάλων τεχνικών έργων.
Επί πλέον επισημαίνεται:
1. Επειδή κάποιοι θεωρούν ως μη ασυνήθη τα φαινόμενα των κατολισθήσεων στα ορυχεία (αλήθεια, τι «κομψή» διατύπωση), καλόν είναι να γνωρίζουν ότι τα πρανή, εάν δεν διαταραχθούν, δεν πέφτουν. Εάν έχουν διερευνηθεί λεπτομερώς και έχουν ληφθεί υπόψη οι παράγοντες ευστάθειας, έχει γίνει σωστά ο σχεδιασμός και δεν διαταράσσεται η ισορροπία τους, τα πρανή δεν πέφτουν.
2. Η ευστάθεια των πρανών στα ορυχεία αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται επί τόπου του έργου και καθημερινά μελετούν, σχεδιάζουν και αποφαίνονται για τις συνθήκες ευστάθειας, καθώς η γεωμετρία του έργου μεταβάλλεται συνεχώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου