ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Προβληματισμός Λευκωσίας για τους S-400 της Τουρκίας

Τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας παρακολουθούν Λευκωσία και Αθήνα. S-400,  Ακκιουγιου και ενεργειακά θα κυριαρχήσουν στην συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Υπουργός Άμυνας με τον Βοηθό Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους
 
  Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να σηματοδοτήσει σοβαρές διπλωματικές εξελίξεις δεδομένου ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι σε πολύ κακό επίπεδο και η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναβαθμίσει τις κυπροαμερικανικές σχέσεις, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.
  Τα δεδομένα της στρατιωτικής τουρκικής αναβάθμισης έχουν ως εξής:
1. S-400: Σταδιακή παράδοση το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η συμφωνία θα αφορά προμήθεια συνολικού ύψους $2,5 δισ. εκ των οποίων το 55% θα το πληρώσει η Τουρκία μέσω ρωσικού δανείου.
2. Απόκτηση  υπερσύγχρονων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή στην κοινοπραξία παραγωγής αυτού του αεροσκάφους και πρόκειται να προμηθευτεί συνολικά περισσότερα από 100 μέσα στα επόμενα χρόνια.
  Η επίσκεψη αυτή έχει βαρύνουσα σημασία καθώς η Λευκωσία θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της στρατιωτικής αναβάθμισής της με παράλληλο τερματισμό του αμερικανικού εμπάργκο.
   Αγγελίδης και Γκοφούς θα συζητήσουν και το θέμα της μεταφοράς μέρους της βάσης που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου