ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

O Μακρόν στον Ερντογκάν : Η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου


του Άντη Ροδίτη

«Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ερντογάν, με τον οποίο είχε σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη. Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως ανησυχεί για τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν ανοικτά της Κύπρου, τονίζοντας ‘την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου’. Το Ρώϋτερ σημειώνει πως η Κύπρος κατηγόρησε την Τουρκία ότι απείλησε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον ενός ιταλικού πλοίου-γεωτρύπανου, σε μια αντιπαράθεση για τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο» ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters». http://mignatiou.com/2018/02/afstires-sistasis-makron-ston-ernotgan-na-sevasti-tin-kiriarchia-tis-kiprou/#more-318459

            Κανείς δεν έχει προσέξει ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στη διάτρηση «Καλυψώ», κάτι έχει αλλάξει. Κάτι πολύ σοβαρό έχει συμβεί. Κάτι που μπορεί να σημάνει την αρχή απαλλαγής της Κύπρου από την κατοχή και όχι απλώς «εξελίξεις» στην κατεύθυνση «υποφερτής επίλυσης» του Κυπριακού, που έτσι κι αλλιώς δεν θα επιτρέψει ποτέ η Τουρκία.

            Η ανακάλυψη στο «Καλυψώ» είναι αρκετή για ν’ αλλάξει τα δεδομένα στρατιωτικής ισχύος της Κύπρου. Η περιοχή μας μετακινήθηκε από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου στο 5%! Αυτό σημαίνει πολλά.

            Ερώτημα: Αυτή τη στιγμή πώς περνά τον καιρό του το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας; Το πυρηνικής ισχύος πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας; Απάντηση: Δκιανεύκεται, όπως πάντα, στη Μεσόγειο και αλλού, εδώ κι εκεί. Ξοδεύει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για να υπάρχει και να διασφαλίζει την ελευθερία της Γαλλίας, αν τυχόν, ποτέ, απειληθεί.

Λοιπόν, ας βάλει η Γαλλία την απειλή που συνιστούν το αεροπλανοφόρο της, η αεροπορία της και το ναυτικό της να δουλέψουν και να βγάλουν τα έξοδά τους, τουλάχιστο!


Δεν μιλώ για τα συμφέροντα της  Total, όχι. Μιλώ για πολύ περισσότερα χρήματα. Σκοπός της Κύπρου είναι η απελευθέρωσή της, όχι η παροχή δυσανάλογων δικαιωμάτων σε μια γελοία μειονότητα, που ποτέ δεν τα άξιζε, ούτε τα δικαιούται.

Τι εμποδίζει, λοιπόν, την Κύπρο να προσφέρει στη Γαλλία ό,τι θα συμφωνηθεί σε χρήματα ώστε να προστατεύσει τις θάλασσές της; Τολμά η Τουρκία ν’ αντιπαραταχθεί στις γαλλικές ένοπλες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας; Εμείς, η Κύπρος, δεν επιθυμεί να πλουτίσει από τα αέρια ή τα πετρέλαια της. Επιθυμεί την ελευθερία της. Κι αν είναι θέμα χρημάτων, τώρα τα διαθέτουμε, κι αν βοηθήσει σοβαρά η Γαλλία, θα διαθέτουμε πολύ περισσότερα χρήματα. Ας βάλει τον στόλο της σε πρώτο στάδιο να δουλέψει, να βγάλει τα έξοδά του και να βγάλει και κέρδη, αν έτσι είναι, που έτσι είναι, που λειτουργεί ο κόσμος.

Πολλά μπορούν να λεχθούν, αλλά δεν πρέπει να τα πω εγώ. Ήδη είπα περισσότερα απ όσα πρέπει. Ας αναλάβει η διπλωματία μας. Ας επιτέλους δικαιώσει τον εαυτό της, μετά που «δεν κατάλαβε» τι συνέβαινε το 64… τι μπορούσε να γίνει το 64, που πέρασε ανεκμετάλλευτο, για να φέρει το εφιαλτικό 74.

Επιτέλους, το βλέπουν, το νιώθουν αυτό που έχει αλλάξει οι διπλωμάτες μας, με τις δικές τους μάλιστα προσπάθειες και τη σώφρονα πολιτική τους μέχρι στιγμής; Κάποτε, και τώρα φαίνεται να πλησιάζει η ώρα, πρέπει να λαμβάνονται και καίριες, μεγάλες, αποφάσεις.

ΑΡ  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου