ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Αλλαγή πορείας ή μία απο τα ιδια στην Κυπρο;

 του Σταύρου Λυγερού  – 


Στην Κύπρο διεξάγεται την Κυριακή 28 Ιανουαρίου ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το πολιτικό διακύβευμα είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο. Εάν ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς πάρει περισσότερες ψήφους από τον γιο του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου Νικόλα (υποψήφιος του συνασπισμού ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και άλλων δυνάμεων) ο δεύτερος γύρος θα είναι σχεδόν αδιάφορος.


Όσον αφορά την προεδρία, ο δεύτερος γύρος θα είναι περίπατος για τον Αναστασιάδη. Μετά την προεδρία Χριστόφια, το ΑΚΕΛ έχει σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί πολιτικά, παρότι εκλογικά διατηρεί δυνάμεις, λόγω του εκτεταμένου οργανωτικού δικτύου του και στο επίπεδο της κοινωνικής οικονομίας.

Ο δεύτερος γύρος θα είναι αδιάφορος και όσον αφορά το Κυπριακό, επειδή στην πραγματικότητα ο Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ έχουν την ίδια γραμμή. Με όχημα τη «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» ουσιαστικά επιδιώκουν μία λύση τύπου Ανάν. Τη λύση, δηλαδή, που οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το 2004 με 76%.


Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά εάν ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταφέρει να μπει στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, διεκδικεί τη δεύτερη θέση επί ίσοις όροις. Ο Νικόλας εκφράζει και εκπροσωπεί μία πολύ διαφορετική γραμμή στο Κυπριακό. Είναι ακριβώς αυτή που καθιστά δυνατή την εκλογή του στην προεδρία, εάν βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αναστασιάδη. Εάν κάποιος μπορεί να νικήσει τον σημερινό πρόεδρο αυτός είναι ο Παπαδόπουλος.

Η εκλογική αριθμητική είναι σαφώς υπέρ του Αναστασιάδη, αλλά ορισμένες φορές σε τέτοιες αναμετρήσεις με υψηλό εθνικό διακύβευμα, ισχύει η πολιτική άλγεβρα. Εάν οι πολίτες ψηφίσουν με βάση τα θέλω τους σχετικά με το Κυπριακό και όχι σαν «πελάτες» των κομμάτων με βάση κουμπαριές και ρουσφέτια, ο Νικόλας μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κόψει το νήμα. Κι αυτό, επειδή εάν περάσει στον δεύτερο γύρο θα έχει τη δυνατότητα να θέσει στο εκλογικό σώμα τα πραγματικά διλήμματα σχετικά με την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου