ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η Σαμοθράκη ενάντια στις ανεμογεννήτριες


 
Η Σαμοθράκη ενάντια στις ανεμογεννήτριες


Του Πέτρου Λεκατσά

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε πανελλαδική ενημερωτική ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης. Μία ημερίδα που αποτέλεσε την κορύφωση, προς το παρόν, των δράσεων μας για την πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας και των φίλων της Σαμοθράκης, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της κατασκευής βιομηχανικών αιολικών και υβριδικών σταθμών στο όρος Σάος. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, και παρά το γεγονός ότι ήταν πολλοί οι ομιλητές και αντιμετωπίσαμε τεχνικά προβλήματα στις τηλεδιασκέψεις, παρέμειναν έως το τέλος, κάτι που δείχνει την αγωνία και το ενδιαφέρον που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα.
Οι ομιλητές μας κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα του κινήματος ενάντια στις Βιομηχανικές ΑΠΕ και συγκεκριμένα:
1 Η κ. Φλώρα Παπαδέδε, οικονομολόγος της ΔΕΗ, η οποία ενδελεχώς και με πλήθος τεκμηριωμένων στοιχείων κατέρριψε, μεταξύ άλλων, την εδώ και χρόνια, προπαγάνδα υπέρ των βιομηχανικών ΑΠΕ, αποδόμησε όλα τα μυθεύματα της «πράσινης ανάπτυξης», ανέδειξε την ολοένα και μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας παρά τον πολλαπλασιασμό των αιολικών, ηλιακών και υβριδικών πάρκων στον ελλαδικό χώρο κ.λπ.

2 Ο κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, νομικός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε συνολικά για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών και ανέδειξε την καταστρατήγηση της νομοθεσίας σχετικά με το περιβάλλον, τις δασικές εκτάσεις, και το νομικό εργαλείο αιχμής των ΑΠΕ που τιτλοφορείται «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ» του 2008.
3 Η κ. Βασιλική Βαρελά, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, μας απέστειλε επιστολή στήριξης και αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στις άκυρες και μη σύννομες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτούν να δεχτούμε την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στις ωραιότερες περιοχές της χώρας, στις έωλες υποσχέσεις των αντισταθμιστικών οφελών και στον σχεδιασμό για εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών ύψους 105 μέτρων που έχουν αδειοδοτηθεί -κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον- μέσα στην περιοχή Natura του όρους Όχη, μια αρχέγονη περιοχή παρόμοια με την Σαμοθράκη.
4 Ο κ. Γιώργος Δεμερίδης, δασολόγος και εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των τεχνικών έργων στον ορεινό όγκο του Σάος με τις τεράστιες εγκάρσιες κλίσεις που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη αλλοίωση της μορφολογίας του και διάβρωσής του, στην απόκρυψη, εκ μέρους της εταιρείας Volterra Α.Ε., των ορίων και της έκτασης του έργου, και στην ανάγκη σχεδιασμού ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου που θα ωφελεί τους κατοίκους, θα διατηρεί την μοναδικότητα του τόπου και θα διαχειρίζεται αειφορικά τους φυσικούς πόρους.
5 Ο κληρικός Ιωάννης, μέλος της συντονιστικής ομάδας Ρεθύμνου, του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον αγώνα των κατοίκων για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, στα ψεύδη των εταιρειών που υποσχέθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη, στην επιτακτική ανάγκη για πληροφόρηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και στην οργάνωση δυναμικής αντίστασης για την προστασία του τόπου μας.
6 Ο κ. Μάνος Χατζημανώμης, πολιτιστικός ακτιβιστής και κάτοικος Χίου, αναφέρθηκε στις δράσεις κατοίκων για ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών περιοχών της Χίου που προορίζονταν για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, καθώς επίσης και στις οικολογικές καταστροφές και την εξάλειψη ειδών που έχουν προκληθεί στην Ικαρία από την διάχυση λαδιών σε ρέματα.
Από την πρώτη στιγμή που αντιληφθήκαμε τα σχέδια των μεγαλοεπενδυτών, που έως τότε κινούνταν στο σκοτάδι και σε πλήρη συσκότιση της τοπικής κοινωνίας, θελήσαμε να φωτίσουμε όλες τις πτυχές που, τεχνηέντως, συγκαλύπτονταν. Έτσι, ύστερα από πάνω από δέκα ενημερωτικές εκδηλώσεις με προβολές ντοκιμαντέρ, συζητήσεις και συνελεύσεις, οργανωθήκαμε για να αντιταχθούμε στην λεηλασία του τόπου μας. Σε αυτό, βέβαια, μας έδωσε τεράστια ώθηση το κύμα αλληλεγγύης που δεχθήκαμε από όλη την Ελλάδα, καθώς σε όλους ήταν κοινή αίσθηση πως τα σχέδια των εταιρειών για τη Σαμοθράκη ξεπέρασαν τα εσκαμμένα. Το νησί της Νίκης και των Μεγάλων Θεών, τόπος ιερός και αρχέγονος, αποτελεί τμήμα της τεράστιας πολιτισμικής κληρονομιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Στην προσπάθειά μας αυτή συναντήσαμε πλήθος προβλημάτων. Τα πανό που ανεβάσαμε στα Θέρμα και απέναντι από το κάμπινγκ κατέβηκαν και πάρθηκαν από την αστυνομία και το δασαρχείο αντίστοιχα. Το ένα πανό επιστράφηκε από την αστυνομία έπειτα από παρέμβαση στο τμήμα Σαμοθράκης, με την υποσημείωση του αστυνομικού διευθυντή ότι πρέπει να πάρουμε άδεια από το δήμο (!), ενώ για το άλλο ζητήθηκαν από τον δασάρχη τα στοιχεία εκείνου που τα τοποθέτησε για να κινηθούν ενδεχομένως ποινικές διώξεις για φθορά δημόσιας περιουσίας (!).
Στοχοποιηθήκαμε, απειληθήκαμε με ποινικές διώξεις, σαμποταρίστηκαν προσπάθειές μας, αλλά το πάθος μας και η αγάπη μας για το νησί ξεπερνούσαν τα προσκόμματα που έβαζαν στο δρόμο μας. Δεν στάθηκαν ικανά να μας σταματήσουν, ούτε ποτέ πρόκειται, από τον αγώνα μας να συσπειρώσουμε τους συντοπίτες μας, με όπλα μας τα επιχειρήματα, την αξιοπρέπεια, την πλήρη διαφάνεια και την αδιαλλαξία μας για το δίκαιο του αγώνα μας. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του «διαίρει και βασίλευε» γιατί σκοπός μας είναι να ενώσουμε και όχι να διασπάσουμε τη Σαμοθράκη, σε πείσμα όλων αυτών των καλοθελητών που κόπτονται για το καλό του τόπου και μηχανορραφούν για την καταστροφή του.

* Ο Πέτρος Λεκατσάς είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σαμοθράκης ενάντια στην κατασκευή Αιολικού Πάρκου

* Το πανό της φωτογραφίας «κατέβηκε» από το δασάρχη. Μάλιστα ο δασάρχης ζήτησε και τα στοιχεία εκείνου που το τοποθέτησε για να κινηθούν ενδεχομένως ποινικές διώξεις για φθορά δημόσιας περιουσίας. Από τα άλλα δύο πανό που τοποθετήθηκαν μόνο το ένα έμεινε «αλώβητο» ενώ το άλλο το «κατέβασε» η αστυνομία αφού ειπώθηκε ότι χρειάζεται άδεια από τον δήμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου