ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Στον αγώνα κατά των Αιολικών


της  Σούλας Μπερέτη*

Είναι γνωστό ότι ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας , για  να διερευνηθεί  κατά  πόσον η εγκατάσταση  των οκτώ Αιολικών  Σταθμών της εταιρίας  ΕΝΕΛ  Κοπελούζος,  εξελίσσεται  σύμφωνα  με τους νόμους του κράτους  και  το Συνταγματικό δικαίωμα  περί  Αειφόρου  Ανάπτυξης της Ν. Καρυστίας..

Μέσα  στα πλαίσια  των σκοπών  του καταστατικού  του Συλλόγου, έχουμε ανταποκριθεί επάξια  των  απαιτήσεων  μίας  ήδη  διαμορφωμένης  και  πολύ  προχωρημένης   καταστροφικής  επέμβασης,  σε όλες  τις  βουνοκορφές   ανατολικά , δυτικά  και βόρεια της Όχης . Το πιο  καίριο  όμως  χτύπημα θεωρούμε πως είναι  η διάνοιξη  δρόμου  μεταξύ καταφυγίου  και  Καστανόλογγου, που  απαξιώνει  ακόμα και την κορυφή  Γιούδα, δημιουργώντας   συνθήκες  εξαφάνισης  του  μεγαλύτερου  δάσους  της περιοχής. 

Από δεκαπενταετίας  όλες  οι εκκλήσεις  του Συλλόγου  για σοβαρή  αντιμετώπιση  του ζητήματος  Αιολικά.,  απέσπασαν  πλήρη  αδιαφορία  από  την τοπική αυτοδιοίκηση και τέλος  ένα  μεγάλο  ανεύθυνο ΝΑΙ  στις  ξένες  επενδύσεις . Φαίνεται  πως    για να περάσει   η πολιτική των εταιριών ,αρκούν  συμφωνίες   για λογαριασμό  μας  χωρίς να ζητηθεί  ποτέ επισήμως  η  άποψη  όσο το δυνατόν  περισσότερων  κοινωνικών  ομάδων, οι οποίες  θίγονται  κυρίως  οικονομικά. 

Η  υφαρπαγή  του φυσικού  κεφαλαίου,  παρουσιάζεται  από τις εταιρίες  και από  όσους ενδεχομένως  θα αποζημιωθούν  στην  τοπική κοινωνία,  σαν το μοναδικό πεπρωμένο μας.




Διαπιστώσαμε  ότι ,  χωρίς  πλήρη  ενημέρωση των κατοίκων, χωρίς  οι αρμόδιες  αρχές  να συστήσουν ομάδα  διερεύνησης  και  διαχείρισης  των δεδομένων, χωρίς  διαπραγματεύσεις  με τις εταιρίες  για  το κατά  πόσον είναι  ασφαλές  να  παραχωρήσουμε  γήν  και  ύδωρ, η πόλη  φαίνεται  και  είναι ανοχύρωτη. 

Επομένως   η  ανάθεση  στο Συμβούλιο  της Επικρατείας  να  κρίνει  αν  οι εταιρίες  κινούνται  νόμιμα  είναι  υποχρέωσή μας  όπως και υποχρέωση  όλων των πολιτών είναι να γίνει προσωπική τους υπόθεση  η λύση των προβλημάτων  που έχουν προκύψει.

Η απάθεια , ο φόβος  και  η περιορισμένη αντίληψη περί του τι είναι  δημόσιο συμφέρον, είναι χειρότερη  συνταγή  για  να φτάσουμε  σε  κατάσταση  που  τίποτα  δε θα μπορεί να διορθωθεί. 

Πιστεύουμε  ότι ο μόνος τρόπος  να πάρουμε  μέτρα  προστασίας, που  θα εγγυώνται  την ομαλή εξέλιξη  κάθε δραστηριότητας   μας  σε βάθος  χρόνου ,είναι  η κατά το δυνατόν  μεγαλύτερη συμμετοχή  των κατοίκων  της περιοχής στον  αγώνα  κατά  των Αιολικών. 

Αν δεν  συγκροτηθεί  ένα κοινό μέτωπο  των  Συλλόγων  που θίγονται  οικονομικά  από την συρρίκνωση  των ελεύθερων  περιοχών  στις οποίες  αναπτύσσονται ,νομίζω  ότικάθερ περαιτέρω προσπάθεια  ανήκει  στο χώρο του παραλόγου.    

Αντιμετωπίζουμε  ως Σύλλογος  την  προοπτική  να  κατηγορηθούμε  ότι  έχουμε αποκλειστικά ευθύνη για την ματαίωση  των επενδύσεων  που θα έλυναν  το οικονομικό πρόβλημα  του  Δήμου  και των  τυχερών  που εμπλέκονται σε συμβόλαια  με τις εταιρίες.



Αυτό  είναι  ψευδές .Βάλαμε πλάτη  όχι  επειδή  είμαστε  υπερευαίσθητοι  σε περιβαλλοντικά ζητήματα,   αλλά  γιατί  αποδείξαμε  ότι  καμία  δραστηριότητα  δε θα είναι βιώσιμη   από την  αλλαγή  που θα συντελεστεί  και μάλιστα  για  πάντα.



Η αρπαγή  και  αλλοίωση   των εδαφών σε  έρημο μας τρομάζει.

Η  αδιαφορία  και  οι κατευθυνόμενες  συνειδήσεις   μας  δημιουργούν ανασφάλεια.

Η  αποδοχή από κάποιους πολίτες  αυτής  της  επικίνδυνης  αλλαγής,  δεν μας αφήνει να απεμπλακούμε  από αυτή την υπόθεση , και μας εκθέτει , ενώ   απενοχοποιεί  αυτούς που πραγματικά  έχουν την ευθύνη για τη ζωή και το μέλλον  αυτού του τόπου.       



Διευκρινίζουμε   ότι  αν  η περιοχή  μπεί σε  περιπέτειες  επιβίωσης,  αποκλειστικά υπεύθυνοι  θα είναι  αυτοί  που ισχυρίζονται  ότι  οι  επενδύσεις  των εκατομμυρίων  γίνονται  προς όφελός μας.   



Άρθρα  σε εφημερίδες και ΜΜΕ  “Οι οικολόγοι  που σταμάτησαν  έργο  300 εκατομμυρίων ευρώ” είναι  μια απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων  και  μέσο πίεσης προς το ΣΤΕ.



Η κοινωνία  μέσα από τους Συλλόγους, έχει εκφράσει σε σχετικό ψήφισμα  τη  διαφωνία της στην εγκατάσταση Αιολικών.  



Ακόμα και μόνο ένας πολίτης μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε απόφαση της πολιτείας, όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα   Συνεχίζουμε μέχρι να τηρηθεί η νομιμότητα.



Όποιος δεν αισθάνεται δέος έρχεται αντιμέτωπος με το νόμο της φύσης.

* Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου