ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ανεξαρτησία ή... Ισπανία: Η Καταλονία στους δρόμους

Εισαγωγή ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Ενώ η βουβαμάρα κυριαρχεί εκκωφαντικά στα ελληνικά μίντια, το PROTOTHEMA.GR μεταφέρει κάτι από το κλίμα που κυριαρχεί στη χώρα "των Ισπανιών" - όπως λεγόταν, ως αναγνώριση του πλουραλισμού της - κατά πως υπήρχε και ο τίτλος του Τσάρου ως "πασών των Ρωσσιών"...



Εμβατήρια υπέρ της ανεξαρτησίας ακούγονται στο κέντρο της Βαρκελώνης. Οι καταλανικές σημαίες με το αστέρι κυματίζουν παντού. Χιλιάδες είναι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που θέλουν να δώσουν το «παρών» και να στείλουν το μήνυμα ότι την 1η Οκτωβρίου το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα γίνει κανονικά, παρά τις όποιες αντιδράσεις από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης...
 Στους συγκεντρωμένους απευθύνεται ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, ο αποκαλούμενος και «πρόεδρος» της Καταλονίας, Κάρλος Πουινγκεμόν. Φαίνεται σαν να δίνει θάρρος στο ακροατήριο, αλλά και στον εαυτό του. Δεν θέλει να μιλήσει ισπανικά, αλλά τη δική του, καταλανική γλώσσα. «Σας ευχαριστώ που παραμένετε αφοσιωμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα και σήμερα, εννέα μέρες πριν. Θα ψηφίσουμε. Ποιός αμφιβάλλει ότι θα ψηφίσουμε;» διερωτάται ο Πουινγκεμόν.

«Αντισυνταγματικό» το δημοψήφισμα;

Αυτός που σίγουρα αμφιβάλει είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παραβιάζει το σύνταγμα της Ισπανίας, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Σε πρόσφατο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Κάρλος Πουιντγκεμόν, απαντώντας στις αιτιάσεις της Μαδρίτης, κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις τύπου Φράνκο» και επικαλείται τα δικαιώματα και την ελεύθερη βούληση των πολιτών στην Καταλονία.


Οι οπαδοί της ενιαίας Ισπανίας

Υπάρχει όμως και η άλλη βούληση: την ίδια μέρα, στην ίδια πόλη, κατεβαίνουν στους δρόμους και οι οπαδοί της παραμονής σε μία ενιαία Ισπανία. Είναι μόνο μερικές εκατοντάδες, αλλά λένε ότι εκπροσωπούν πολύ περισσότερους. Προσπαθούν να δώσουν θάρρος σε όποιον αρνείται την ανεξαρτησία και προτιμά την παραμονή σε μία ενιαία, ισχυρή Ισπανία. «Δεν είσαι μόνος σου», φωνάζουν. Πολλοί αποφεύγουν τις τηλεοπτικές κάμερες. Λίγοι εκδηλώνονται και μιλούν τόσο ανοιχτά, και μάλιστα στα ισπανικά, όσο η Φρανσίνα Βινιάρ: «Όσοι υποστηρίζουν την παραμονή στην Ισπανία δεν θέλουν να δείξουν το πρόσωπό τους, δεν θέλουν να ανακατευθούν», λέει. «Αλλά εγώ, κάθε εβδομάδα, πηγαίνω μπροστά στην αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα όλων των Ισπανών, αν και το όνομά μου είναι καταλανικό…»

Όταν «συναντώνται» οι διαδηλώσεις
Κάποια στιγμή οι οπαδοί και οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας συναντώνται στο κέντρο της Βαρκελώνης. Η μία ομάδα φωνάζει συνθήματα προς την άλλη, υπάρχει ένταση, αλλά δεν γίνονται επεισόδια. Ευτυχώς επικρατεί ψυχραιμία. Και όλοι ελπίζουν ότι το ίδιο θα γίνει και την 1η Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.


Διαβάστε περισσότερα: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2017/09/blog-post_400.html#ixzz4tbnrqLZJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου