ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΙΗΑ: Συγχαίρουν Κοτζιά - διατρανώνουν το ΟΧΙ στη Δικοινοτική-Διζωνική Ομοσπονδία

Το International Hellenic Association, ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών, με 3.500 μέλη κυρίως Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και άλλες πνευματικές  προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά διατυπώνοντας ταυτόχρονα ένα αποφασιστικό ΟΧΙ στην «Δικοινοτική-Διζωνική Ομοσπονδία» που προωθείται για την «επίλυση» του Κυπριακού.
(Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : ΛΥΣΣΑΞΑΝ κυριολεκτικά αποσιωπώντας αυτή τη παρέμβαση - ανάμεσά τους και διάφοροι πατριώτες, που ήθελαν απαραιτήτως την πρωτοκαθεδρία......)

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή επιστολή (κοινοποιείται στους Προέδρους της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον  Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους Αρχηγούς Πολιτικών κομμάτων Κύπρου και Ελλάδος, Όλα τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και των Κυπρίων, την Ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, την Ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Όλους τους Κύπριους και τους Έλληνες  Ευρωβουλευτές καθώς και σε ολόκληρο τον Κυπριακό και τον Ελληνικό λαό), έχει ως εξής:


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο Ελληνισμός με αγωνία παρακολούθησε την τελευταία σκληρή διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στην πενταμερή συνδιάσκεψη της Ελβετίας. Θα θέλαμε καταρχάς να εκφράσουμε την υποστήριξη μας στο δύσκολο έργο που επιτελέσατε και να σας ευχαριστήσουμε για την σθεναρή στάση που κρατήσατε. Παρόλο το αναμενόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων διαφυλάξατε την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού και καταφέρατε να αποσοβήσετε, τουλάχιστον προς το παρόν, την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σημασία ύπαρξης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κρίσιμη αφού απετέλεσε το μόνο μέσο που διασφάλισε την ύπαρξη των Ελλήνων της Κύπρου μετά το 1974. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε κρίσιμης σημασίας και συμφωνούμε πλήρως με τις θέσεις που διατυπώσατε, δηλαδή:

1. Την κατάργηση του αποικιοκρατικού καθεστώτος εγγυήσεων και προπαντός τον αποκλεισμό των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε άλλης χώρας.

2. Την ανάγκη «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό, φυσιολογικό κράτος, δηλαδή χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις».

3. Την συμπόρευση και εξαιρετική συνεργασία Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης για την υποστήριξη του εθνικού θέματος της Κύπρου.
Ιδιαίτερα τονίζουμε την στήριξη που παρείχατε στον Πρόεδρο της Κύπρου όταν οι αντίπαλοι προσπάθησαν να τον μειώσουν, σκοπεύοντας στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ενότητα αυτή είναι πολύτιμη και πρέπει να διαφυλαχθεί στις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Θεωρούμε ότι πράξατε άριστα να βασισθείτε στο Διεθνές Δίκαιο και στην κοινή λογική ώστε με ατράνταχτα επιχειρήματα να πείσετε και τους πλέον κακόπιστους συνομιλητές σας για την ορθότητα των Ελληνικών θέσεων. Κατανοούμε την βασική αρχή διαπραγμάτευσης που υιοθέτησε η Ελληνική κυβέρνηση όπως την ανακοινώσατε στην ομιλία σας στην Βουλή των Ελλήνων  «Τα εσωτερικά ζητήματα της Κύπρου, η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού δεν αφορά την Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα είναι μόνο εγγυήτρια δύναμη, ... Η Ελλάδα δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου». Κατανοούμε επίσης ότι η αρχή αυτή αποτελεί βασικό όπλο, αφού όπως τονίσατε «η επιδίωξή μας ήταν να κρατήσουμε την Τουρκία μακριά από την εσωτερική πτυχή». Πραγματικά βρίσκουμε πολύ λογική την αρχή με την οποία προσήλθε η Ελληνική Κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση.

Εντούτοις, επιτρέψτε μας κ. Υπουργέ να καταδείξουμε μια κρίσιμη αντίφαση μεταξύ των επιδιωκόμενων στόχων, όπως εσείς τους θέσατε, και των δεδομένων της «εσωτερικής πτυχής», η οποία αχρηστεύει την πολύ ορθή αρχή διαπραγμάτευσης που θέσατε.

Η αντίφαση αυτή έγκειται στην επίτευξη του ζωτικού στόχου-2 της ανάγκης «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό, φυσιολογικό κράτος, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις» και της παγιωμένης θέσης της εσωτερικής πτυχής της «Δικοινοτικής- Διζωνικής Ομοσπονδίας». Όπως πολύ καλά γνωρίζετε πρόκειται για ένα στόχο της Τουρκίας και Βρετανίας, ο οποίος επιβλήθηκε στην Κυπριακή ηγεσία κατόπιν αφόρητων πιέσεων και δυστυχώς ανάλογων υποχωρήσεων της Ελληνικής πλευράς. Το αντίστοιχο σκηνικό το ζήσατε και εσείς ο ίδιος στην Ελβετία με την ακατανόητη και ανεπίτρεπτη κίνηση του προέδρου κ. Αναστασιάδη να αποδεχθεί την «εκ περιτροπής προεδρία» και την «παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους πολίτες», ήτοι την μετονομασία των παράνομων εποίκων (όπως και άλλων που θα ακολουθήσουν) σε νόμιμους Ευρωπαίους μετανάστες με όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα ελεύθερης προσέλευσης και εγκατάστασης στην Κύπρο.

Ισχυρίζεται βέβαια ο κ. Αναστασιάδης ότι αυτές υποβλήθηκαν υπό προϋποθέσεις και αφού αυτές δεν εκπληρώθηκαν τις απέσυρε. Γνωρίζετε πολύ καλά, κ. Υπουργέ, ότι με ακριβώς παρόμοιο τρόπο έγιναν και όλες οι προηγούμενες υποχωρήσεις στην λεγόμενη εσωτερική πτυχή. Γνωρίζετε επίσης ότι από την στιγμή που τέθηκαν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες θα θεωρούνται δεδομένες από όλους του υπόλοιπους και ιδίως την Τουρκία που τις έλαβε ως δώρο χωρίς ανταλλάγματα.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, δεν θα δοκιμάσουμε να επιχειρηματολογήσουμε σχετικά με τις καταστροφικές προοπτικές της «Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας» όπως αυτή έχει προδιαγραφεί στην «εσωτερική πτυχή» του θέματος. Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς ότι ορισμένες από τις πρόνοιες της παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ακόμη σημαντικότερο, δημιουργούν πολίτες διαφορετικών κατηγοριών και οδηγούν στον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία που δεν αρκείται μόνο στα κατεχόμενα, αλλά στοχεύει πλέον στην “επανάκτηση”— για την ακρίβεια στην υποδούλωση — ολόκληρου του νησιού.

Δυστυχώς κ. Υπουργέ, είναι προφανές ότι η «παγιωμένη αντίληψη στην εσωτερική πτυχή», δηλαδή στην αποδοχή της Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας, είναι περισσότερο επικίνδυνη ακόμη και από τις αποικιοκρατικές εγγυήσεις μαζί με τα παρεμβατικά δικαιώματα, αφού οδηγεί στην πλήρη Τουρκοποίηση της Κύπρου και μάλιστα με φαινομενικά νόμιμα μέσα που θα έχουν κατοχυρωθεί εντός του πλαισίου λύσης. Μάλιστα μια πιο ευέλικτη Τουρκία όπως αυτή επί του μακαρίτη προέδρου Οζάλ θα είχε επιτύχει τους σημερινούς σκοπούς της παραχωρώντας όλα τα θέματα εγγυήσεων και απλά αξιοποιώντας τις παγιωμένες πρόνοιες της «Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας». Εξάλλου η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται την άδεια, ούτε και την νομιμοποίηση καμιάς συνθήκης για να επέμβει στρατιωτικά τις γειτονικές της χώρες.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, θεωρούμε ότι είστε γνώστης του διεθνούς γίγνεσθαι με εξαιρετικές ικανότητες διαχείρισης κρίσεων και ιδίως αξιοποίησης συγκυριών. Επιπλέον πληροφορούμαστε ότι θα συμμετέχετε στις διαπραγματεύσεις για την «έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Δεδομένου ότι η ιδέα της «Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας» προέρχεται από την Βρετανία και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της (και της Τουρκίας), θεωρούμε δόκιμο να τεθεί το θέμα αλλαγής κατεύθυνσης λύσης του Κυπριακού προς «ένα ενιαίο και κυρίαρχο κράτος» στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων αυτών.

Είναι λογικό να στραφεί η λύση του Κυπριακού προς μια δομή που εμπίπτει στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν μέλη της. Δεν είναι δυνατόν η Βρετανία να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφήνει πίσω της κατάλοιπα της δικής της αποικιοκρατικής πολιτικής. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα μπορούσε να τεθεί το θέμα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων αυτών μετά από συνεννόηση των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να βολιδοσκοπήσετε αυτήν την δυνατότητα, ενώ εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι εσείς έχετε τον τρόπο και τις γνώσεις να κάνετε το καλύτερον δυνατόν.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, για άλλη μια φορά σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε για την σθεναρή σας θέση στο εθνικό θέμα της Κύπρου και σεβόμαστε τη θέση σας για την αποφυγή ανάμειξης της Ελληνικής κυβέρνησης στην «εσωτερική πτυχή» του Κυπριακού. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι οι πρόνοιες της «Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας» οδηγούν στην πλήρη Τουρκοποίηση της Κύπρου με εξίσου καταστρεπτικές συνέπειες για το σύνολο του Ελληνισμού, ιδιαίτερα κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Για αυτό λοιπόν οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για μια αλλαγή στρατηγικής στο εθνικό θέμα της Κύπρου που να στοχεύει σε ένα ενιαίο και κυρίαρχο κράτος, πλήρως εναρμονισμένο με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι υπογραφές που συνοδεύουν το κείμενο (μαζί με την επιστολή) βρίσκονται ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του International Hellenic Association (IHA).
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου