ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Αντιμετώπιση Αιολικών Πάρκων στη Νότια Εύβοια.


Στις 17/2/2017 εκδόθηκαν νέες άδειες των 8 Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) της ΕΝΕL μετά την τροποποίηση της Μελέτης Επιπτώσεων και την έκδοση νέων Περιβαλλοντικών Όρων (συνημ. περίληψη των επεμβάσεων). Επειδή προέκυψαν νέες διοικητικές πράξεις καταθέσαμε στο ΣτΕ νέο δικόγραφο συνέχισης της δίκης που συνεπάγεται νέα έξοδα. Τελικά το ΣτΕ έδωσε και πάλι αναβολή (21/6/2017) στη συζήτηση της προσφυγής μας. Μέχρι να κριθεί η προσφυγή μας, η ΕΝΕL δεν εμποδίζεται να προχωρήσει στις εργασίες εγκατάστασης.
Στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας, μετά τη συγκέντρωση στο Γιοκάλειο της Καρύστου (12/2) με αφορμή τους δασικούς χάρτες, έχει κλωνιστεί αρκετά η προσδοκία των ενοικίασης της γης στις εταιρείες. Εχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό ότι με τη λήξη της ανάρτησης των χαρτών, η  μεγαλύτερη έκταση της περιοχής μας χαρακτηρίζεται οριστικά δημόσια δασική και μόνο όσοι έχουν έγκυρους τίτλους θα κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους. Μετά τη λήξη της ανάρτησης οι εταιρείες δεν θα καταβάλουν κανένα ενοίκιο ή αποζημίωση σε ιδιώτη που δεν έχει αναγνωρισμένη την δασική έκταση του. Η προσδοκία των ιδιοκτητών να πάρουν χρήματα από τις εταιρείες δεν έχει πλέον καμιά βάση. Η ενοικίαση της γης ήταν ένας από τους λόγους που η περιοχή δεν αντέδρασε ποτέ και κατέληξε να φορτωθεί  τις περισσότερες αδειοδοτήσεις Αιολικών Πάρκων της χώρας.

Δυστυχώς η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Στη συνέχεια οι εταιρείες θα αρχίσουν τις καταστροφικές επεμβάσεις που θα καταστήσουν τη γη, μερικώς ή ολοσχερώς, άχρηστη για όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με το βουνό (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός). Επιπλέον μας περιμένουν φυσικές καταστροφές γιατί  οι διανοίξεις δρόμων πλάτους 10μ. σε απότομες πλαγιές και κορυφογραμμές απειλούν τα νερά και το έδαφος με ισχυρές διαβρώσεις. Αυτές οι βαριές επιπώσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν ακόμη τη Δημοτική Αρχή αν κρίνουμε από τη στάση σιωπής που κρατά σχετικά με το υπό κατασκευή Αιολικό Πάρκο της Jasper Energy στη θέση Πόρτες- Πλακωτά ( επιστολή ΣΠΠΕΝΚ: http://ochi.gr/node/112). Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 4 χμ. από την Κάρυστο, 1,5 χμ. από το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας, 1,6 χμ από την πηγή της Λάλας, 500μ από το Δρακότειχος και καθόδον της διαδρομής για το Δημοσάρη. Πρέπει να ανησυχούμε  ή όχι;
Η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για την απόσυρση των δασικών χαρτών και κατά των νέων αιολικών πάρκων δείχνει ότι ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας έχει καταλάβει ότι η υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών στη Νότια Καρυστία υπονομεύει το μέλλον της. Η Επιτροπή έχει ενημερώσει πολιτικά πρόσωπα για τον κίνδυνο που δέχεται η Νότια Καρυστία και αγωνίζεται να δημιουργήσει ένα μέτωπο αντίστασης. Όμως ο Δήμος Καρύστου μένει έξω από την κινητοποίηση και ο τόπος εμφανίζεται ακόμη διχασμένος. Χρειαζόμαστε τη σύσσωμη αντίσταση όλης της τοπικής κοινωνίας αν πρόκειται να εμποδίσουμε την καταστροφή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.

Από το ΔΣ του ΣΠΠΕΝΚ
 Χ. Μπερέτη – Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης – Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου