ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο επιτάφιος των Οικολόγων Πρασίνων από τον Γιάννη Τσιρώνη
Από αντίπαλος του κυνηγιού,  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής,  έγινε κι αυτός εκσυγχρονιστής του κυνηγιού… 

Θα μπορούσε να έλεγε ο Γιάννης Τσιρώνης:
« Στρατηγικός μας στόχος είναι η κατάργηση όλων των επιβλαβών  σπορ, για τη φύση και για το ανθρώπινο ήθος. Το κυνήγι σήμερα δεν  παρέχει πρωτεϊνες παρά μόνο δευτερευόντως : Πρωτίστως είναι «σπορ», κατανάλωση πολεμοχαρών εξοπλισμών, αρπαγή φύσης  που ανήκει σε όλους, παραβίαση της πλειοψηφικής κοινωνικής βούλησης.  Από την άλλη όμως πλευρά, επειδή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βούληση μιας σημαντικής μειοψηφίας, περιοριζόμαστε σε μια διαρκή αντικυνηγετική καμπάνια με στόχο να μεταπείσουμε τους ανθρώπους καλής πίστης και να πετύχουμε μια συναινετική απαγόρευση στο μέλλον»...
 
 Όλα αυτά, τα ευκόλως εννοούμενα  και αυτονόητα στο χώρο της Πολιτικής Οικολογίας, θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν την ανοχή των μεν (κυνηγών) και την πεποίθηση των δε (οικολόγων)  για το ότι  διαθέτει αξίες αλλά  επιχειρεί να επιβάλει συναινετικές λύσεις.  Όμως αυτό δεν του αρκούσε – ο άνθρωπος έπρεπε να κάνει φιλοφρονήσεις στο κυνηγετικό λόμπυ. Έπρεπε  να γλύψει κι αυτός  για να διατηρήσει τη θέση του πολιτικού σώγαμπρου…

Να τι είπε  κατά την παρουσίαση, σε συνέντευξη Τύπου, του πορίσματος της Αξιολόγησης των Απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι :
 «Έγινε η αρχή για να εκσυγχρονιστεί το κυνήγι στην χώρα μας, δεδομένου ότι πρόκειται για μια νόμιμη δραστηριότητα που αφήνει οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συχνά όμως παρατηρούνται επίσης εκτεταμένες παρανομίες κατά την άσκησή της».
Ο  Τσιρώνης ανέφερε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η προστασία του κυνηγιού, της φύσης και της βιοποικιλότητας. Επίσης, πρόθεση του υπουργείου είναι ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών θήρας, με την οποία θα διαπιστώνεται η ταυτοπροσωπία και η επάρκεια του ατόμου που την κατέχει, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόκειται να θεσμοθετηθεί επιβολή προστίμων, τα οποία θα εισπράττονται άμεσα, με στόχο τη μείωση δικαστικών υποθέσεων, αλλά και τη μείωση εγκληματικότητας.

Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης στάθηκε στην ανάγκη καλύτερου ελέγχου στα οικονομικά των συλλόγων, «ώστε να παταχθούν οι λίγες καταγγελίες διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», ενώ εξήγγειλε και τη δημιουργία του Ενιαίου Σώματος Φύλαξης της Φύσης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με βάση τα κύρια σημεία του Πορίσματος Αξιολόγησης του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι, σχεδιάζεται να υπάρχουν πλέον σε δημόσια θέα στην ιστοσελίδα του εθνικού διαλόγου, όλα τα επιπλέον θέματα που το αφορούν (μελέτες, λίστα με σχετική βιβλιογραφία, οικονομικά στοιχεία κλπ), τα οποία θα εμπλουτίζονται με επιπλέον στοιχεία και θα ενημερώνονται τακτικά.

Προχωράει άμεσα η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την Διαχείριση της Άγριας Πανίδας (ΕΕΔΑΠ), ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου, που θα βοηθάει τις δημόσιες υπηρεσίες με την εξειδικευμένη γνώση των συμμετεχόντων στην λήψη αποφάσεων (π.χ. ρυθμιστικές διατάξεις, παρακολούθηση ειδών, μελέτες για την άγρια πανίδα κλπ).

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται με ειδικούς εμπειρογνώμονες, για κάποιες μικρές, αλλά απαραίτητες όπως τις χαρακτηρίζει το υπουργείο, αλλαγές στην φετινή ρυθμιστική.

Επιταχύνεται η σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκομένων δομών (π.χ Δασαρχείου, Λιμενικού, θηροφυλακής, ΔΟΥ κλπ) και τίθενται οι βάσεις για την δημιουργία του ενιαίου Ελληνικού Σώματος Φύλαξης της Φύσης, αναζητώντας παράλληλα τρόπο να εξαιρεθεί η φύλαξη της υπαίθρου από τη σημερινή δέσμευση του 97,5% των πόρων του Πράσινου Ταμείου.

Παράλληλα, συστήνεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για θέματα θηρευτικής νομοθεσίας.
Σχεδιάζονται επίσης προδιαγραφές παρακολούθησης και εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων των ειδών της άγριας πανίδας και των οικοτόπων / ενδιαιτημάτων της, με προτεραιότητα στα θηρεύσιμα είδη, καθώς επίσης και η διεπιστημονική ενδυνάμωση και (κάθετη) οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας και πλήρης αξιοποίησης της εμπειρίας και του δυναμικού της.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, μέσα από το πόρισμα διαφαίνεται η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία, τόσο του κυνηγιού, όσο και της φύσης-βιοποικιλότητας, όπως η ηλεκτρονική άδεια για όλους τους κυνηγούς, ο καλύτερος έλεγχος στα οικονομικά, το ενιαίο σώμα φύλαξης της φύσης με διαφορετικές ειδικεύσεις και δημόσιο έλεγχο, καθώς και η σύσταση επιτροπής θήρας, επιφορτισμένης να συντάσσει την ρυθμιστική.
Όπως έγινε γνωστό, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, ο . Τσιρώνης είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με το πόρισμα που προέκυψε από τον εθνικό διάλογο για το κυνήγι, επισημαίνοντάς τους ότι «όσον αφορά την φετινή ρυθμιστική, αυτή θα λάβει υπόψη της όλα τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα που διασφαλίζουν την βιοποικιλότητα».
ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ : ΑΜΠΕ 

1 σχόλιο:


  1. Τέλος της αυτονομίας για τους Οικολόγους Πράσινους;

    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/telos-tis-aytonomias-gia-toys-oikologoys-prasinoys

    ΑπάντησηΔιαγραφή