ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τροοδύσσεια…..




Του Πέτρου Ευδόκα*

*Με αφορμή το όνομα μιας  κυπριακής εφημερίδας και το νεοαποικιακό πνεύμα που διαχέεται – ακόμη και εις βάρος της Ιστορίας. ΓΣχ.  
 
Ευτυχώς που η Αγγλοκρατία "καλά κρατεί". Διεισδύει όλο και βαθύτερα σε περιοχές όπου ουδέποτε μπόρεσε να μας επιβληθεί στρατιωτικά: στο Τρόοδος, και μες τον ψυχισμό του λαού μας.

Δεν μπορούσαν να ονομάσουν εφημερίδα τους Τροόδεια; Τροοδίτης; Τροοδίτισσα; Τροοδοιπόρος; Όλυμπος; Ολυμπία; Ολύμπια; Τροοδηγός; Τροοδηγήτρια; Τροοδογράφος; Τροοδογράφημα; Τροοδόσημον;
Τρόοδος ~ Πνεύμα ~ Όρος;

Τροοδύσσεια;

Και όμως τίποτα και κανένα από όλα αυτά δεν πέρασε από το μυαλό τους. Αναγνωρίζουμε ότι ΔΕΝ ήταν δυνατό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθούν με οποιοδήποτε ελληνικό όνομα από τη στιγμή που τα μυαλά τους είναι προκατειλημμένα  ταυτισμένα με την αγγλοκρατία. Δεν είναι υποταγμένοι δια της βίας: ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ την κατοχή - αυτό που οι προφεσσόροι στα πανεπιστήμια των δυτικών χωρών ονομάζουν "νεοαποικισμό" - ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό. Και να υπόκεινται σε αυτόν, αλλά και να υποτάσσουν τους άλλους γύρω.


Η οροσειρά του Τροόδους είναι γεμάτη με τάφους ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατηθεί ελεύθερη από τους Εγγλέζους κατακτητές και για να απελευθερωθεί και η υπόλοιπη Κύπρος από αυτούς. Κάθε πλαγιά και κάθε κορυφή του όρους είναι ποτισμένη με αίματα. Με δάκρυα και ιδρώτα. Ενέδρες, μάχες, πυρπολήσεις, κρησφύγετα, πορείες μες τη νύκτα, θυσίες και σκοτωμοί, βασανιστήρια... όπου κοιτάξεις στο Τρόοδος θα δεις τον χώρο να δονείται και να ακτινοβολεί με τους απόηχους αυτών των γεγονότων.

Με τι μούτρα τώρα θα γεμίσουν το βουνό μας με τις αγγλικούρες τους; Είναι δυνατόν οι καρδιές των - αν έχουν καρδιές - να είναι προικισμένες με τόση ελαφρύτητα;

Και όταν θα περνούν για να κάμουν "ντελίβερι" την εφημερίδα τους από εκείνο το σημείο στον ορεινό αυτοκινητόδρομο όπου γράφει με τεράστια γράμματα "ΕΟΚΑ ξανά στης Κύπρου τα βουνά", απορώ τι θα σκέφτονται.


* petros@cyprus-org.net

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πάρα πολύ γιά την αναδημοσίευση - με τιμάτε.
    Να το αρχικό κείμενο, περιέχει και ολόκληρη την είδηση για την νέα εφημερίδα (με ονόματα και καταστάσεις):
    "Τροοδύσσεια"
    http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2016/05/blog-post_30.html

    Ευχαριστώ,
    Πέτρος, petros@cyprus-org.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή