ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η ΕΕ κινδυνεύει από τις ψευδαισθήσεις- και από τις πολιτικές μόδες…




Ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  ανήκει στην κατηγορία των διορατικών πολιτικών της παραδοσιακής συντηρητικής παράταξης,  που σε σχετικά ανύποπτο χρόνο (Σεπτέμβριος 2015)εκτιμούσε ότι τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα είναι της τάξεως εκατομμυρίων  και όχι δεκάδων χιλιάδων ατόμων…Πρόσφατα σε λόγο του στο Λουξεμβούργο δήλωσε ότι οι  Ευρωπαίοι ηγέτες  με  τις ουτοπικές «ψευδαισθήσεις» περί  ενωμένης Ευρώπης έχουν χάσει  επαφή  με τους πολίτες των χωρών τους… Ο Τουσκ έκρινε ότι η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά κάνει ευάλωτο  το οικοδόμημα της ΕΕ  στις βολές των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών, που είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν σε διάσπαση τη Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας και κάτοχος μιας κορυφαίας θέσης στον ευρωπαϊκό σχηματισμό, ουσιαστικά  αναμάσησε τη γκρίνια περί διαλυτικού «λαϊκισμού», αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις λαϊκές και κάθε άλλο παρά λαϊκιστικές δυνάμεις, που ανθίστανται στη νεοφιλελεύθερη τερατογένεση εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Με την κριτική του ικανοποίησε τις απαιτήσεις της πολιτικής μόδας, που θέλει τους ευρωαξιωματούχους ταχα-μου-επικριτές και στη συνέχεια  πρόθυμους διεκπεραιωτές των πιο αντιδραστικών θεσμίσεων.

«Εμείς είμαστε σήμερα υπεύθυνοι ώστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με όλων των ειδών τις ουτοπίες—μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς έθνη-κράτη, μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες, μια ουτοπία της Ευρώπης που επιβάλλει τις δικές της αξίες στον κόσμο πέρα από τα σύνορά της» επισήμανε ο  Τουσκ.
Εξαιτίας της «εμμονής με την ιδέα της άμεσης και πλήρους ολοκλήρωσης, αποτύχαμε να παρατηρήσουμε ότι οι καθημερινοί άνθρωποι, οι πολίτες της Ευρώπης, δεν συμμερίζονται τον δικό μας ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Απογοητευμένοι από τα σπουδαία οράματα του μέλλοντος, ζητούν να αντεπεξέλθουμε με την πραγματικότητα καλύτερα απ’ ό,τι κάναμε έως σήμερα… ο Ευρωσκεπτικισμός αναδείχθηκε σε μια εναλλακτική σε αυτές τις ψευδαισθήσεις».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εκστρατεία υπέρ και κατά του Brexit στην ομιλία του στο Λουξεμβούργο ενώπιον ενός ακροατηρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Εντούτοις ο  Τουσκ  αποκάλεσε την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έναν τεράστιο κίνδυνο και προέτρεψε τους ηγέτες να αλλάξουν πορεία στην αντιμετώπιση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, που καταγράφουν άνοδο στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες:
«Το φάντασμα της διάλυσης στοιχειώνει την Ευρώπη» τόνισε.
«Το όραμα της ομοσπονδίας δεν μου φαίνεται να είναι η καλύτερη απάντηση σ' αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου