ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Νέα τουρκική πρόκληση, με θέμα την ΑΟΖ
ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη διαγωνισμού αδειοδοτήσεων για την εξερεύνηση για κοιτάσματα πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα θέτει θέμα δικαιωμάτων της στο τεμάχιο 6.
«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Όπως ισχυρίζεται, μέρος του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και «στο παρόν στάδιο που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής».
Η Άγκυρα δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα».
Απαντώντας στην τουρκική ανακοίνωση, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της Άγκυρας «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων,
για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων».
Τονίζει δε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της.
Σε αυτά, αναφέρει, συμπεριλαμβάνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει τέλος η ανακοίνωση, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου