ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αlea jacta est


του Δημήτρη Νανούρη , από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Alea jacta est , σε ελεύθερη απόδοση, σημαίνει : η ζαριά ρίχτηκε .....Μόνο που στο ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει το παραδοσιακό τραγούδι, "για μας τα ντόρτια κι οι διπλές, και γι άλλους οι εξάρες...."
 Ζουρλομανδύα θα φορέσουν δίχως άλλο οι σφουγγοκωλάριοι του Μαξίμου με τα καψώνια στα οποία τους υποβάλλει ο αρχηγός. Το μυαλό του τρέχει διαρκώς προς την έξοδο με δεκαεπτά χιλιάδες στροφές ανά δευτερόλεπτο. Υποψιάζεται ότι η αξιολόγηση θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα του κι έχει βαλθεί να την κοπανήσει το ταχύτερο δυνατόν. Επειτα από την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης με το ελικόπτερο, οι επιτελείς του τον έθεσαν υπό αυστηρά επιτήρηση. Εξαφάνισαν τα κινητά, πλην ενός, ρυθμισμένο να δουλεύει μονάχα σε ανοιχτή ακρόαση.
Απροσδιορίστου αριθμού ομάδα μετακλητών, απαρτιζόμενη ασφαλώς από τέκνα, εξαδέλφους, ανίψια και γκόμενες επιφανών συριζαίων, ανέλαβε το τιτάνιο έργο του ενδελεχούς ελέγχου των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών του πρωθυπουργού, μην τυχόν εμφιλοχωρούν κωδικοποιημένα μηνύματα ανάμεσα στις τετριμμένες καθημερινές φράσεις. Μπελαλίδικη δουλειά στην οποία τα σόγια αφοσιώθηκαν με αξιοσημείωτη ευσυνειδησία. Παρά ταύτα ο δαιμόνιος ΘΑλέξης κατόρθωσε να τα ξεγελάσει.
Αμολούσε μελάνι στη βιβλιοθήκη απ' το πρωί εντρυφώντας στις εγκυκλοπαίδειες. Οι πονηρότεροι κοιτούσαν λαθραία τις σελίδες και ησύχασαν μόνο όταν είδαν ότι διαβάζει για ρουσφέτια, ρούχα και ρούμια.
Ρουβίκωνας. Τούτο το λήμμα αποσπούσε την προσοχή του ωστόσο. Το όνομα του μικρού ποταμού της βορείου Ιταλίας, που εκβάλλει στην Αδριατική πλημμυρίζοντάς την με σημαινόμενα και συμβολισμούς. Η παράδοση απαγόρευε διά ροπάλου στους στρατηγούς να τον διασχίσουν με τις λεγεώνες για να προστατεύεται η Ρώμη από στάσεις και εμφυλίους. Το 49 π.Χ., μολαταύτα, τον διέβη ο Ιούλιος Καίσαρας λίγο προτού αναμετρηθεί με τον Πομπήιο, εκστομίζοντας το περίφημο «Αlea jacta est», δηλαδή ο κύβος ερρίφθη, τζογάραμε τη ζαριά μας και όπου βγει. Η ατάκα υποδηλώνει έκτοτε τον αμετάκλητο δρόμο χωρίς επιστροφή.
Ιούλιο μήνα δρασκέλισε ο Τζίφρας τον δικό του, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο τρίτο Μνημόνιο και να τώρα τ' αποτελέσματα. Φέρνει συνεχόμενα ντόρτια κι ασόδυα που τα πληρώνει το πόπολο και δημιουργούν στον ίδιο σύνδρομα φυγής. Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη μιλούσε ζωντανά σε ραδιοσταθμό, όταν κουδούνισε το τηλέφωνό της. «Είναι ο πρωθυπουργός, πρέπει να διακόψω» παράτησε σύξυλο τον εκφωνητή. Την ξανακάλεσε κατόπιν καθότι ευγενής να της δώσει συγχαρητήρια για την προαγωγή της σε υφυπουργό και Μεταφορών και Υποδομών και Δικτύων. «Η ορκωμοσία θα γίνει στις τρεις» πανηγύρισε εκείνη. Κάποιοι ακροατές όμως, στημένοι απίκο, αποκρυπτογράφησαν εύκολα το σινιάλο. «Τρεις και τρεις, έξι».
Αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο βρισκόταν σε εξέλιξη ο θεσμός τελευταίας εσοδείας: απογευματινός καφές, πικρός με παξιμαδάκι της παρηγοριάς. Ο Νίκος Οφείλεις με τον όγκο του βαστούσε τσίλιες εξ ευωνύμων του ΘΑλέξη μην πάει και τους ξεγλιστρήσει. Εκ δεξιών του ο Τσάκα-λόττος και ο Επάνω Τουρλέτης, σαν πιο σβέλτοι, ήταν έτοιμοι να τον κυνηγήσουν σε περίπτωση ανάγκης. Σταθ(μ)άκης και Πολλάκις φυλούσαν καραούλι μην τους την κάνει απ' το παράθυρο κι η Γερούν Ολγοβασίλη με τον Λαβαρίδη (ΑΕΚτζήδικη εκδοχή του Φλαμπουράρη) έκλειναν την πόρτα. Στις 5.59 ακούστηκε ξάφνου έξω απ' την αίθουσα συσκέψεων μια ασυνήθιστη οχλοβοή. Μέλη του «Ρουβίκωνα», ειδοποιημένα από ραδιοφώνου, επέμεναν να διαβάσουν πολιτικό κείμενο. Στην τρίτη παράγραφο ο πρωθυπουργός ξεχύθηκε προς το παράθυρο, αλλά τον σταμάτησαν οι Κρητίκαροι που υποπτεύθηκαν εγκαίρως το κόλπο. Ισως σταθεί πιο τυχερός την επόμενη δόση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου