ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Φοβού τους Δανούς, και ρυθμίσεις φέροντας

Το  «ανθελληνικό καρφί» κατά τη διάρκεια του Τρωϊκού πολέμου («Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας») έχει πλέον ενσωματωθεί στον δημόσιο λόγο, ημετέρων και αλλοδαπών. Το συνάντησα πριν πολλά χρόνια στην Αγγλία [beware of the Greeks bearing gifts, δηλαδή φοβού τους Έλληνες (Δαναούς)και δώρα φέροντας]  σε μια προειδοποίηση της  Αγγλικής εφημερίδας Guardian σχετικά με  «δωρεά» πινάκων από Έλληνα φιλότεχνο, που είχε γίνει υπό την προϋπόθεση ότι μαζί με τα μεγάλης αξίας έργα θα εκτίθονταν και τα δικά του….
Όμως οι κωμωδίες συχνά  επαναλαμβάνονται ως τραγωδίες, κι αυτό συμβαίνει με λαούς και κράτη «υψηλής πολιτιστικής στάθμης». Έτσι πρόσφατα στη  Δανία ξεκίνησε νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο να δυσχερανθεί η παροχή ασύλου με την υιοθέτηση σκληρών όρων,  μεταξύ των οποίων και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων  στα χέρια του πρόσφυγα άνω των 3000 δανικών κορωνών (περίπου 400 ευρώ).

Σύμφωνα με  πρόταση νόμου που θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016 στο Δανικό κοινοβούλιο και αν ψηφισθεί θα έχει ισχύ από τον Φεβρουάριου του ίδιου έτους, τα περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν αυτό το όριο, θα μπορούν να δημευθούν από τις δανικές αρχές για να ενισχύσουν τα κόστη  στήριξης των μεταναστών. Εξαιρούνται, ως γενικός κανόνας, τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης καθώς και είδη συναισθηματικής αξίας (ρολόι, κινητό, δαχτυλίδι γάμου κλπ) αρκεί να μην είναι εξαιρετικά υψηλής αξίας.
Βεβαίως θα ήταν νοητή η φορολογική  επιβάρυνση εισαγομένων κινητών περιουσιακών στοιχείων  πάνω από κάποια αξία, εάν υπεισερχόταν  το στοιχείο του κέρδους…Αλλά εδώ πρόκειται για κάτι άλλο : Πρόκειται για μια ισοπεδωτική φορολόγηση-δήμευση, που  στερείται οποιασδήποτε διεθνούς νομιμοποίησης  και δεν μπορεί να στηριχθεί σε κανένα απολύτως κανόνα εσωτερικού Δικαίου.  Πρόκειται για ευθεία προσβολή ατόμων που προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου η όλη  διαδικασία (έρευνα, κατάσχεση, ενδεχομένως κυρώσεις εναντίον αυτών που αποκρύβουν περιουσιακά στοιχεία) αποτελεί  εκδήλωση φασιστοειδή, προσβλητική για μια κοινωνία υψηλότατου εισοδηματικού επιπέδου και ταυτόχρονα συμμέτοχη στη Νατοϊκή παρέμβαση στη Συρία -   επομένως με ευθύνη στη μαζική προσφυγοποίηση.
Και το χειρότερο όλων : Η Δανία δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και για άλλες ρυθμίσεις, που θα έχουν ανάλογους ή τους ίδιους στόχους..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου