ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Eυρώ εναντίον Δημοκρατίας

Συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (28/9) ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM” και το δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής: 
Ν. Ευαγγελάτος: Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια μεγάλη νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Που την αποδίδετε, παρά την κριτική που ασκήθηκε, όπως της ΝΔ που έλεγε για τις κλειστές τράπεζες μέχρι τη δική σας κριτική για το μνημόνιο και τη θυσία που θα καταβάλλουν οι πολίτες;
Π. Λαφαζάνης: Κατ' αρχάς θα έλεγα ότι η νίκη του Τσίπρα είναι πύρρειος νίκη και αυτό θα αποδειχθεί πάρα πολύ γρήγορα, διότι ο λαός ψήφισε αλλά δεν γνώριζε τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου, το οποίο ήταν το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και το οποίο θα εφαρμόσει από εδώ και μπρος. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε από το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν πείστηκε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και ότι η εναλλακτική λύση συνδέεται με την έξοδο από την ευρωζώνη και τη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος. Αυτή η εναλλακτική πρόταση, η μόνη για να αποφύγουμε τα μνημόνια, ξένιζε τον ελληνικό λαό, αφού είχε τρομοκρατηθεί από τους κυρίαρχους κύκλους, ότι η συγκρότηση εθνικού νομίσματος σημαίνει κόλαση για τη χώρα.

Ν. Ευαγγελάτος: Αυτό που λέτε έχει μια βάση...
Π. Λαφαζάνης: Εμείς δεν προλάβαμε στο μικρό διάστημα των 20 ημερών των εκλογών - εξπρές να αναδείξουμε τη δική μας πρόταση, να την εξηγήσουμε, να την τεκμηριώσουμε, πολύ περισσότερο αυτή η προεκλογική περίοδος έγινε σε ένα ασφυκτικό κλίμα σε βάρος της Λαϊκής Ενότητας, όπου λυτοί και δεμένοι είχαν πέσει επάνω μας για να μας εκπαραθυρώσουν από τη Βουλή, διότι ο μονάδικος ουσιαστικός αντίπαλος του μνημονιακού κατεστημένου ήταν και είναι η Λαϊκή Ενότητα.
Χάσαμε μία μάχη αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με εμάς, θα μας βρουν μπροστά τους. Είναι τα προβλήματα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού που θα μας φέρουν στο προσκήνιο.
Ν. Ευαγγελάτος: Να έλθουμε λίγο σε αυτό που είπατε για Πύρρειο νίκη. Είναι αλήθεια ότι σε επίπεδο ποσοστών, αφαιρουμένης βεβαίως της αποχής που είναι σημαντικότατο θέμα, ο Τσίπρας, προσωπικά θα έλεγα, παίρνει ένα τεράστιο ποσοστό. Έχω την αίσθηση ότι οι πολίτες γνωρίζουν τι σημαίνει μνημόνιο. Το ζουν πέντε χρόνια, άρα συνειδητά ψήφισαν “μνημόνιο – Τσίπρα”.
Π. Λαφαζάνης: Είναι αρκετά υπερβολικό να πει κανείς ότι οι πολίτες ψήφισαν συνειδητά μνημόνιο. Δεν νομίζω να γνώριζαν οι πολίτες τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου, από τη στιγμή που ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές που το ψήφισαν δεν γνωρίζουν και σήμερα τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο. Όλοι ανακαλύπτουν συνεχώς και κάθε μέρα το τρίτο μνημόνιο. Γι' αυτό λέω ότι αυτές οι εκλογές ήταν ιδιόμορφες, ήταν εκλογές- εξπρές και είχαν ως στόχο να κρύψουν τις συνέπειες των μετεκλογικών πολιτικών. Ήταν εκλογές για να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικου λαού, φοβίζοντάς τον ότι απέναντι στο μνημόνιο δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Τσίπρα έναντι του Μεϊμαράκη. Το δίλημμα, βέβαια, δεν είναι αυτό, διότι σήμερα στο πλαίσιο του συστήματος έχουμε “ομογενοποιημένα” πολιτικά κόμματα, τα οποία τα συνδέει και τα ενώνει ο μνημονιακός προσανατολισμός.
Ν. Ευαγγελάτος: Κύριε Λαφαζάνη, έχουμε κόμματα, τα οποία περίπου στο 80% σε επίπεδο Βουλής, στηρίζουν την πολιτική του μνημονίου και οι πολίτες τα στηρίζουν επίσης.  Πολλές φορές, όταν τέθηκαν τα διάφορα ερωτήματα, είχατε περισσότερο ένα λόγο καταγγελίας των μνημονίων, που είναι πραγματικός με όλα αυτά που ζούμε, και λιγότερο ένα λόγο που να εξηγείτε στον κόσμο τη δική σας πρόταση. Δεν μπορεί να είναι μόνο το πρόβλημα του κόσμου ότι δεν κατάλαβε την πρότασή σας, είναι και πρόβλημα δικό σας.
Π. Λαφαζάνης: Εγώ δεν είπα ότι ο κόσμος δεν κατάλαβε την πρότασή μας. Δεν πρόλαβε να γίνει συζήτηση. Αυτά τα θέματα, που αφορούν την έξοδο από την ευρωζώνη, θέλουν συζήτηση, γιατί χωρίς συζήτηση δεν μπορεί να σχηματιστεί μια σαφής άποψη για την μία ή την άλλη αντίληψη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η συζήτηση δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα γι' αυτό το θέμα. Το μόνο που υπήρξε για το θέμα του εθνικού νομίσματος ήταν η τρομοκρατία άνευ προηγούμενου και η καταστροφολογία. Αυτή η τρομοκρατία του ευρώ έχει διαλύσει τη δημοκρατία μας. Βλέπετε τι έγινε και στην Καταλονία, όπου επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες ότι θα χάσουν το ευρώ και την ΕΕ. Εκεί, όμως, είχε προηγηθεί μια συζήτηση και ο λαός απ' ότι φαίνεται αψήφισε τις απειλές και τους εκβιασμούς του ευρώ και ψήφισε για την ανεξαρτησία του.
Ν. Ευαγγελάτος: Πως θα πορευθείτε από εδώ και πέρα κύριε Λαφαζάνη; Ποιο είναι το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας; Δεν τίθεται κάποιο θέμα ύπαρξης της Λαϊκής Ενότητας. Υπάρχετε ως κόμμα, συνεχίζετε και λειτουργείτε.
Π. Λαφαζάνης: Βεβαίως υπάρχουμε και συνεχίζουμε. Θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αντεπίθεση. Τον Οκτώβριο θα προχωρήσουμε σε Συνδιάσκεψη των οργανώσεων της Λαϊκής Ενότητας. Θα συγκροτηθούμε και θα ανασυγκροτηθούμε. Θα πάμε σε Συνέδριο. Θα εκπονήσουμε ένα σχέδιο κοινωνικών και πολιτικών παρεμβάσεων. Η δράση μας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, κυρίως μέσα στην κοινωνία, τους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα. Η Λαϊκή Ενότητα είναι εκ των πραγμάτων η μόνη δύναμη η οποία έχει ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση με αρχή, μέση και τέλος απέναντι στο βάρβαρο μνημονιακό καθεστώς. Θεωρώ ότι έχουμε μεγάλες προοπτικές και μεγάλες δυνατότητες, τις οποίες θα αξιοποιήσουμε σε όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η δική μας επιλογή και απόφαση και θα την προωθήσουμε με μεγάλη τόλμη.
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου